Gaziantep’te özel bir hastanenin COVID-19 yoğun bakım ünitesinde yüksek akım oksijen cihazının patlaması sonucu çıkan yangında, 8 kişi hayatını kaybetti.

İncilpınar Mahallesi’ndeki özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nin, koronavirüslü hastaların tedavi edildiği yoğun bakım ünitesinde, yüksek akım oksijen tüpü, saat 04.45 sıralarında patladı. Patlamayla birlikte yoğun bakım ünitesinde yangın çıktı. İtfaiyeye haber veren hastane personeli, alevlerin arasında kalan hastaların tahliyesi için çalışma başlattı. Kısa sürede bölgeye ulaşan ekipler, yangına müdahale etti. Hastane personeli ve ekiplerin çabasıyla yoğun bakım ünitesindeki 19 hasta dışarı çıkarıldı. Yapılan kontrolde hastalardan 7’sinin hayatını kaybettiği belirlendi. Başka bir hastaneye sevk edilmek istenen bir yaralının da bu sırada hayatını kaybetmesi ile ölenlerin sayısı 8’e yükseldi. Kurtarılan 11 hasta ise ambulanslarla bölgedeki diğer hastanelere sevk edildi. Yangına müdahale sırasında dumandan etkilenen bazı kişilere ise oksijen takviyesi yapıldı.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Yangının ardından Sani Konukoğlu Hastanesi’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, görevlilerin ve itfaiye ekibinin müdahalesi ile kısa sürede kontrol altına alınan yangında 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca yangından etkilenme sonucu hayatını kaybedenlerin; Reşit Saydanoğlu (75), Fethiye Kırca (78), Naciye Ulukütük (56), Abdi Hamzaoğlu (68), Elif Akgül (85), Ökkaş Akbulut (69), Kahraman Taş (71) ve Ali Saffet Kanpolat (64) olduğu belirtildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Gaziantep Valiliği de olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 11 hastanın da patlamanın ardından çevre hastanelere sevk edildiği belirtilerek şöyle denildi:

“Özel Sani Konukoğlu Hastanesi yoğun bakım servisinde saat 04.45’te oksijen verilen solunum cihazının patlaması sonucu yangın meydana gelmiştir. Olayın ardından 20 kişilik yoğun bakım servisinde yatan toplam 19 hastadan 8’i hayatını kaybetmiş, 11 hasta çevredeki diğer hastanelere nakledilmiştir. Olayda yangın kaynaklı yaralı bulunmamaktadır. Olay yerinde ilgili ekiplerimiz gerekli önlemleri almış olup, incelemeler devam etmektedir.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

8 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından hastanede polis, itfaiye ve sağlık ekiplerince inceleme başlatıldı. Kimsenin girişine izin verilmeyen hastanede olay yeri inceleme ekipleri 3 saati aşkın çalışma yürüttü. Teknik incelemenin de yapıldığı hastanede yangının neden çıktığına ilişkin ekiplerin hazırlayacağı rapor ile belirlenecek.

2 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili soruşturmada 2 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, olayın çıkış nedeni ve sorumlularının tespitine yönelik 2 Cumhuriyet savcısının bilirkişi heyeti ile inceleme yaptığı belirtilerek, şöyle denildi:

“19.12.2020 günü saat 04.45 sıralarında Özel Sani Konukoğlu Hastanesi yoğun bakım servisinde meydana gelen yangın sonucunda hastanede tedavi görmekte olan 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, olayda yaralanan 14 vatandaşımızın tedavilerine çevre hastanelerde devam edilmektedir. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca iki Cumhuriyet savcısı adli soruşturmayı yürütmekle görevlendirilmiş olup, olayın çıkış nedeni ve sorumluların tespitine yönelik olarak bilirkişi heyetiyle birlikte olay mahalinde gerekli incelemeleri yapmaktadır. Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca adli soruşturmaya titizlikle devam edildiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

GAZİANTEP VALİSİ İNCELEME YAPTI

Gaziantep Valisi Davut Gül, olayın gerçekleştiği hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklama yapan Vali Gül, gerekli çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.

Yangının hastanenin başka birimlerine sirayet etmeden söndürüldüğünü belirten Vali Gül, şöyle dedi: "Öncelikle vefat eden hemşehrilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hastanemizin yoğun bakım servisinde teknik bir arızadan dolayı, tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir yangın çıktı. Yoğun bakım toplam kapasitemiz 21 kişiydi. 19 kişi yatıyordu. 8 hastamız vefat etti. 11’i farklı hastanelere gönderildi. Hastanede yangın çıktığında hemen müdahale edilmiş. Yangın başka birimlere sirayet etmeden söndürülmüş. Şu an gördüğünüz gibi hastanenin işleyişi ya da hastaların mağduriyeti gibi bir anormallik yok. Vefat edenlerle ilgili savcılığımız sorguluyor. Aynı zamanda otopsi işlemleri devam ediyor. Otopsi tamamlandığında 3’ü il dışına 5’i şehrimizde defin olacak. Bu 3 kişiden 2’si Siirt’e 1’i Kahramanmaraş’a gidecek. 5 kişinin de 3’ü ilçelere 1’i merkezde defin olacak. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimize baş sağlığı diliyorum. Olayın oluş şekli görünürde teknik olarak cihazlardan çıkan yangından meydana geldiği görülüyor. Ayrıntılarını ileriki dönemde soruşturmalar neticesinde ortaya çıkacak. Hastalara oksijen veren cihazdan çıktığı görülüyor. Hastanede gerekli tedbirlerin hepsinin yerinde olduğu bir hastane. Olayı İçişleri, Sağlık ve Adalet Bakanlığımız başından itibaren takip ediyor. Hastalarımız nakledildi. Tedavileri yapılıyor. Şu anda yoğun bakım sıkıntısı çeken yok. Vefat edenlerle ilgili süreci tüm boyutlarıyla koordine ediyoruz. 14 hasta var yangından dolayı yaralanan yok"

CENAZELER ADLI TIP KURUMUNA GETİRİLDİ

Gaziantep'te özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında hayatını kaybeden 9 kişinin cansız bedenleri olay yerinde yapılan savcılık incelemelerinin ardından Gaziantep Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Cenazeler, Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak otopsi işlemlerinin ardından defnedilmek üzere ailelerine teslim edilecek.
Bu arada, olayı haber alıp gelen ölenlerin yakınları, Adli Tıp Kurumu morgu önünde gözyaşı döktü.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI, NORMAL ODAYA ÇIKMAYA HAZIRLANIYORMUŞ

Gaziantep'te özel hastanenin yoğun bakımında çıkan yangında hayatını kaybeden 9 kişiden biri olan Sekili Beldesi eski Belediye Başkanı ve Nizip Belediyesi Meclis Üyesi Ali Saffet Kanpolat’ın (64) normal odaya çıkmaya hazırlandığı öğrenildi.

Eski belediye başkanının kardeşi Mustafa Kanpolat, ağabeyinin durumunun iyiye gittiğini, en son 2 gün önce cep telefonu ile görüntülü görüştüklerini anlattı. Kardeş Kanpolat, yoğun bakımdan servise alınmaya hazırlanırken patlamada hayatını kaybeden ağabeyinin kendilerinden meyve suyu istediğini belirterek, ”10 gündür koronavirüs tedavisi görüyordu. Durumu iyiydi. Konuşmaya başlamıştı, canlı görüşme yaptık. Hiçbir sıkıntısı yoktu. Bu olayda hayatını kaybetmesiyle büyük şok yaşadık” dedi.

HASTANE HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Gaziantep'te Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında hayatını kaybede 9 koronavirüs hastasının cansız bedenleri olay yerinde yapılan savcılık incelemesinin ardından Gaziantep Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Özel Sanko Hastanesi dronla havadan görüntülendi.

YAŞAMINI YİTİREN SON KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Gaziantep'te özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında, yaşamını yitiren 9'uncu kişinin de kimliği belirlendi. Hayatını kaybeden son kişinin Osman Daşdemir, olduğu öğrenildi.

BAKAN KOCA VE BAKAN GÜL İNCELEMELERDE BULUNDU

Gaziantep'te SANKO Üniversitesi Özel Sani Konukoğlu Hastanesinde çıkan yangınla ilgili incelemelerde bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Herhangi bir sorun ve aksaklık kusur tespit edildiğinde yapılması gereken her neyse yapılacaktır" dedi. Açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şöyle konuştu:

"Öncelikle bu elim olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Biliyorsunuz yangın sabah saat 4 buçuk sularında başladı. Özellikle yoğun bakımda bizim yüksek akımlı oksijen vermek üzere daha çok kullandığımız bir cihazdan kaynaklanan sorunla yangının çıktığını biliyoruz. Bununla devamında 20 yataklı yoğun bakımın yatan hasta sayısı 19 kişiydi. 19 kişiden 7 vatandaşımız olay anında hayatını kaybetti. 1 vatandaşımız 11 hastanın transferi döneminde, 1 hastamız da 4 buçuk saat kadar sonra nakil yapılan hastanede hayatını kaybetmiş oldu. 19 takip edilen hastamızdan 9 vatandaşımızı kaybetmiş olduk. 10 hastamızın da nakli yapılarak değişik civar hastanelerde yoğun bakımlarda tedavileri devam etmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Yangına müdahale etmeye çalışan 16 hastane personelinin etkilendiğini gördük. 7 personelin yoğun bakımda takibi yapılmakta kendilerini ziyaret ettik ve ciddi bir sorunlarının olmadığını bugün yoğun bakımda tedavileri tamamlanıp servise alınmaları mümkün olabilir. Olayla ilgili inceleme hem başsavcılıkla hem biz bakanlık olarak müfettiş görevlendirmesi anında yapıp inceleme ve soruşturma başlatmış olduk. Bu anlamda herhangi bir sorun ve aksaklık kusur tespit edildiğinde yapılması gereken her neyse yapılma noktasında yapacağımızdan kararlı olacağımızdan vatandaşlarımız emin olsun."

'İDARİ VE ADLİ ANLAMDA TÜM KURUMLAR GEREKEN NE VARSA YAPACAKTIR'

Olayla ilgili olarak Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın derhal soruşturma başlattığını belirten Bakan Koca, "2 savcıyı görevlendirmiştir. 2 savcımız süreci tüm yönleriyle takip etmekte, süreci titiz şekilde soruşturmaktadır. Bir bilirkişi heyeti oluşturulmuştur. Konusunda teknik olarak uzman bu heyetin incelemeleri yapılmıştır. Süreç, hızlı ve titiz şekilde başsavcılık tarafından yerine getirilmektedir. İnsan canı en değerli ve aziz varlıktır. Buna yönelik bu süreçle ilgili ihmal veya farklı bir konu varsa olay tüm gerçekliğiyle araştırılacaktır. İdari ve adli anlamda tüm kurumlar gereken ne varsa yapacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Bu konuda tüm çalışmalar titiz şekilde sürecektir. Bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz" dedi.

BAKANLAR TWİTTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanımız, Bakan Yardımcılarımız, Milletvekillerimiz, Gaziantep Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İl Sağlık Müdürümüz ve başhekimlerimizin katılımıyla; ilimizdeki salgın seyrini ve alınan tedbirleri değerlendirdik" dedi. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Gaziantep'teki elim hadisenin yaşandığı hastanede incelemelerde bulunduklarını belirterek, "Adli ve idari süreç, derhal başlatılmış olup titizlikle sürdürülmektedir. Hemşehrilerimize geçmiş olsun" ifadesini kullandı.

Editör: MURAT ÖZER