Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale sırasında, yangın söndürme uçağı düştü. Türkiye’nin yangın söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere Rusya’dan kiraladığı Beriev 200 tipi uçakta 3’ü Türk, 5’i Rus, 8 mürettebatın olduğu bildirildi. Kazanın ardından bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Onikişubat ilçesinin kırsal Ilıca Mahallesi yakınlarındaki Almalı mevkisinde saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Yükselen dumanı gören mahalleli, ihbarda bulundu. Bunun üzerine bölgeye 100 orman işçisi ile 10 arazöz, 1 uçak ve 2 helikopter sevk edildi. Ekipler yangına havadan ve karadan müdahale etti.

ENGİZEK DAĞI'NA DÜŞTÜ

Müdahale sırasında Türkiye’nin yangın söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere Rusya’dan kiraladığı Beriev-200 tipi yangın söndürme uçağı, saat 14.30 sıralarında Engizek Dağı yamacına düştü. Adana'dan bölgeye sevk edildiği belirtilen, içinde 3’ü Türk, 5’i Rus, 8 mürettebatın bulunduğu uçağın düştüğü bölgeye, arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

KAHRAMANMARAŞ'TA DÜŞEN BE-200 RUS UÇAĞININ MODELİNDEN ARŞİV FOTOĞRAFI

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı da kazayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Kahramanmaraş’taki yangın söndürme çalışmalarına katılmak için Adana’dan havalanan bir Rus yangın söndürme uçağının kaza kırıma uğradığı bilgisi üzerine, İncirlik’ten bir helikopter ile Konya’dan bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek için bölgede görevlendirilmiştir" denildi.

UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

Beriev Be-200, Altair Beriev tarafından üretilen Rus yapımı bir amfibyen jet uçağıdır. Uçak, yangın söndürme, arama kurtarma, deniz devriyesi, kargo ve yolcu taşımacılığı için tasarlanmıştır. Uçak, saatte 150-190 kilometre hızla 14 saniyede doldurduğu 12 ton suyu taşıyabilme kapasitesine sahip.

MÜRETTEBATTAN KURTULAN YOK

Kahramanmaraş Valiliği’nden, orman yangınına müdahale eden yangın söndürme uçağının düşmesiyle ilgili açıklama yapıldı. Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, mürettebattan kurtulan olmadığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“İlimiz Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz bölgesinde ormanlık alanda, yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangına müdahale etmek amacıyla havalanan Rus yangın söndürme uçağı Kısık Vadisi Mevkiinde mürettebatıyla birlikte düşmüştür. Olayın gerçekleştiği andan itibaren olay yerine ekiplerimiz anında sevk edilmiş, ilk bilgilere göre mürettebattan kurtulan olmadığı tespit edilmiştir."

OGM'DEN AÇIKLAMA

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) Twitter'daki hesabından Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale için Adana’dan kalkan Beriev 200 tipi yangın söndürme uçağımızın düşmesi sonucu Türk ve Rus 8 mürettebat hayatını kaybetmiştir. Sizi hep kahramanca mücadelenizle hatırlayacağız" denildi.

MSB: RUS HALKINA VE TÜRK MİLLETİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ

Milli Savunma Bakanlığı, yaşanan uçak kazasında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajda "Kahramanmaraş'taki yangın söndürme çalışmalarına destek için görev yaptığı esnada kaza kırıma uğrayan Rus uçağındaki mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduk. Rus halkına ve Türk milletine başsağlığı ve sabır diliyoruz" denildi. 

BAKAN PAKDEMİRLİ: EKİPLER KARA KUTUNUN İNCELENMESİ SONUCU GEREKLİ BİLGİLERİ VERECEKTİR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Beriev 200 tipi uçağın orman yangınına müdahale ederken düşmesinin ardından Kahramanmaraş'a geldi. Pakdemirli, ilk olarak Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ve AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleriyle uçağın düştüğü bölgeye geçerek havadan incelemelerde bulundu. Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in de eşlik ettiği Bakan Bekir Pakdemirli, daha sonra Kahramanmaraş Valiliği'ne geçerek Vali Ömer Faruk Coşkun'dan kaza ve sonrasına ilişkin bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Düşen uçakta 3'ü Türk 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Pakdemirli, şunları söyledi:

"Orman Genel Müdürlüğümüzün orman yangınları için kiralamış olduğu Rus yapımı Beriev 200 marka ve Adana'da sürekli konuşlandırılmış olan uçak, bugün Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangını için bölgeye intikal etmiş durumdayken Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Karamanlı köyü ve Tura mevkiinde saat 14.35 sıralarında kaza kırım geçirmiştir. Öncelikle bölgeye korucularımız yaya olarak ulaşmış, sonra da JAK ve AFAD ekipleri havadan indirme yaparak bölgeye ulaşmıştır. Üzülerek ifade etmek istiyorum 3'ü Türk 8 çalışma arkadaşımızı kaybettik. Cenab-ı Allah'tan o arkadaşlarımıza rahmet, ailelerine de sabırla diliyorum. Savcılarımız çalışıyor, adli tıp çalışıyor, adli tıpta şu an tespitler devam ediyor, teknik ve adlı incelemeye sürüyor. Elbette daha fazla bir açıklama yapmak isteriz ama teknik incelemelerin bitmesi burada son derece önemli. Kara kutunun incelenmesi, yerinde fiili inceleme ve diğer şartların ve koşulların kaza kırım ekiplerinin, teknik ekiplerin incelemesi ile daha fazla bilgiye ulaştığımızda gerekli merciler inceleme sonuçlarıyla ilgili bilgiler verecektir. Enkazın olduğu noktayı biz de valimiz ve milletvekillerimizle beraber inceleme yaptık. Elbette enkazdan geriye çok fazla bir şey kalmamış durumda. Başımız sağ olsun, hepimize geçmiş olsun. Rabbim ülkemizi bu ve benzeri felaketlerden korusun."

YAŞAMINI YİTİRENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Öte yandan, düşen uçakta hayatını kaybedenlerin kimlikleri de belirlendi. Yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Pilot Serkan Mirzaoğlu, orman mühendisi Oğuz Avşar Aydın, koordinatör Edip Uzunoğlu, 2'nci pilot Vıladıslav Berkutov, radyo operatörü Nıkolai Omelchenko, kaptan Evgeni Kuznetsov, navigatör Vadim Karasev ve teknisyen Lurii Chuborov. Hayatını kaybeden 8 kişinin cenazesi, bölgeden Sikorsky helikopterle alınarak Kahramanmaraş Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

CENAZELER ADANA'YA GÖNDERİLDİ

Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağında hayatını kaybeden 8 kişinin cenazeleri, Kahramanmaraş Adli Tıp Kurumu Morgu'ndan alındı. Cenaze nakil aracına konulan cenazeler Kahramanmaraş Havaalanı'nda bekleyen askeri helikopterle Adana'ya gönderildi.

Editör: MURAT ÖZER