Kenya Havayolları’nın Nairobi-Londra seferini yapan Boeing 787-8 tipi uçağının iniş takımına gizlenerek 8 saat 50 dakika uçan erkek bir kaçak yolcunun cansız bedeni Londra Clapham bölgesindeki bir evin bahçesine düştü. Kaçak yolcunun kimliği belirlenmeye çalışılırken bugüne kadar ise 4 Türk vatandaşının iniş takımlarında yaptıkları yolculuk ölümle sonuçlandı.2013 yılında İstanbul-Londra seferini yapan British Airways uçağının iniş takımlarında, Londra'ya indikten sonra bir erkek cesedi bulunmuştu.Cesedin 32 yaşındaki grafiker Hikmet Kömür’e ait olduğu ve İngiliz sevgilisini görmek için bu yola başvurduğu ortaya çıkmıştı.2003 yılında ise Paris-Şanghay seferini yapan Air France uçağının iniş takımına gizlenen iki arkadaş Onur Özüyaman ve Ramazan Karaçoban, 3 bin metre yükseklikten aşağı düşerek yaşama veda etmişlerdi.

LONDRA'DA UÇAĞIN İNİŞ TAKIMINDAN CESET DÜŞTÜ, İNİŞ TAKIMINDA 4 TÜRK YAŞAMA VEDA ETMİŞTİ 

Nairobi Havalimanı’ndan pazar yerel saatle 09:43’de Londra’ya gelmek üzere havalanan Kenya Havayolları’nın  KQ100 sefer sayılı uçağının iniş takımlarına gizlenerek seyahat eden bir kişinin cansız bedeni, Güney Londra’da Clapham bölgesinde Offerton caddesindeki bir evin bahçesine düşmesi İngiltere'de gündem oldu. Kenya Havayollarına ait Boeing 787-8 tipi uçağı 6 bin 840 kilometrelik uçuşun son aşamasında Heathrow Havalimanı’na inmek için iniş takımlarını açtı. Bu sırada iniş takımına gizlenerek 8 saat 50 dakika uçan kaçak bir erkek yolcunun cansız bedeni, uçağın iniş takımı bölmesinden Londra'daki bir evin bahçesine düştü.

POLİS İNİŞ TAKIMLARINDA ÇANTA VE YİYECEK BULDU

Saat 15:55'de inen uçağın iniş takımları bölmesinde inceleme yapan polis, uçağın iniş takımı bölmesinde bir çanta, su ve yemek buldu.Polis, uçağın iniş takımından düşen adamın kimliğini tespit etmeye çalışırken Kenya Havayolları “bir kişinin, bizim uçaklarımızdan birine kaçak binerek hayatını kaybetmesi üzücü bir olay. Taziyelerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

BAHÇEDE GÜNEŞLMENEN ADAMIN 1 METRE YAKININA DÜŞTÜ

20’li yaşlardaki bir adam bahçesinde güneşlerinken cesedin 1 metre yakınına düştüğü açıklandı. Cesedin çarpmasının  etkisiyle bahçede göçük oluşturduğu belirtildi. Yaşanan bu olay sırasında, evin içinde olan adamın arkadaşı işe, “arkadaşım ne olduğunu bile anlamadı. Güneşlenirken uyuya kalmıştı ve birden bahçeye bir şey düşüp, göçük oluşturdu. Ceset arkadaşımın 1 metre yakınına düştü. Bu olay arkadaşımı sarstı” dedi. Clapham’daki evi 2.3 milyon sterline kiralayan adamın, Londra’dan ayrıldığı ve ailesinin yanına gittiği belirtildi.

İNİŞ TAKIMLARINDA 4 TÜRK YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Bugüne kadar 4 Türk vatandaşı da iniş takımlarında yaptıkları yolculuk ölümlü sonuçlandı. 27 Ocak 2003 tarihinde Balıkesirli 19 yaşındaki Onur Özüyaman ile 12 yaşındaki Ramazan Karaçoban ailelerine haber vermeden Edremit'i gizlice terk etti. Napoli'ye gemiyle gelen iki arkadaş burada havalimanın tel örgülerini aşıp içeriye girdi.Karaçoban ve Özüyaman, Paris'in Roissy Havalimanı'ndan kalkan ve İtalya'da aktarma yapan bir Air-France uçağının iniş takımlarının arasına girdi. 12 saat sonra uçak Şanghay Havalimanı'na iniş yapmak üzereiniş takımlarını açan uçakta donan iki arkadaş 3 bin metre yükseklikten aşağı düştüler. Biri Şanghay'ın Laopiang Mahallesi'nde tarlalık alana, diğeri de hemen yakınındaki bir evin çatısına düştü.

-25 Ocak 2000’de Amerikan Northwest Havayolları'na ait bir DC-10'un iniş takımı yuvasına gizlenerek Amsterdam'dan New Jersey'e kadar uçan Rıza Karadağ(38) donarak öldü. Karadğ'ın cesedi, Newark Havalimanı'ndaki kontrol sırasında bulunmuştu. Amsterdam üzerinden Bombay-New Jersey seferini yapan uçak Newark'a indikten sonra, iniş takımını kontrol eden teknisyen soğuktan kaskatı kesilmiş cesetle karşılaştı. Karadağ'ın soğuktan korunmak için mavi bir naylona sarınmış vaziyette bulunmuştu. 

-2013 İstanbul-Londra seferini yapan British Airways uçağının iniş takımlarında, Londra Heathrow Havalimanı’na indikten sonra bir erkek cesedi bulunmuştu.Cesedin 32 yaşındaki grafiker Hikmet Kömür’e ait olduğu ve İngiliz sevgilisini görmek için bu yola başvurduğu ortaya çıkmıştı.

DİĞER OLAYLAR ŞU ŞEKİLDE

-30 Ocak 2007’de British Airways´e ait bir uçağa kaçak olarak binen Güney Afrikalı genç öldü.

-9 Şubat 2010’da New York’tan Tokyo’ya giden Boeing 777 tipi uçağın iniş takımlarında bir erkek cesedi bulundu.

-9 Eylül 2012’de Angola’dan İngiltere’ye sefer yapan bir uçağın iniş takımlarına saklanan Jose Matada iniş sırasında düşerek öldü.

-6 Haziran 2013’te İtalya’nın Rimini şehrinden Moskova’ya giden FLY Havayolları’na ait uçağın iniş takımında Gürcü George Abuladze’nin cesedi bulundu.

AŞIRI SOĞUK VE OKSİJENSİZLİKTEN HAYATLARINI KAYBEDİYORLAR

Uçakların ana iniş takımının olduğu bölmeye, bir insanın girebileceği kadar yer bulunuyor.Ancak kabin içindeki gibi basınç düzenlemesi olmadığı için o kişinin hayatta kalması mucize olarak tanımlanıyor. İniş takımlarının bulunduğu alandaki sıcaklık havada -50 dereceye kadar düşebiliyor. Buraya giren ‘kaçak yolcular’ genellikle aşırı soğuk ve oksijensizlikten hayatını kaybediyor.

HAYATA TUTUNANLAR DA OLDU

2015 yılında Endonezya’da Devlet Başkanı Widodo ile görüşebilmek amacıyla Sumatra Adası’ndan Jakarta’ya gitmek isteyen 21 yaşındaki Ambarita, bir uçağın iniş takımlarına saklandı. Genç, binlerce metre yükseklikte -15 derecede 105 dakika uçmasına rağmen sağ kalmayı başardı. 2014 yılında ABD’de 16 yaşındaki bir genç, Boeing 767 tipi uçağın iniş takımları yuvasına saklanarak 11 bin 500 metre yükseklikteki dondurucu hava ve oksijen azlığına karşın California- Hawaii arasındaki yolculuğu sağ tamamlamıştı. Uçak inince aşağı atlayıp bilinçsizce pistte dolaşan genç yetkililer tarafından bulunmuştu. 8 Haziran 2010’da ise Viyana’dan Londra’ya giden bir uçağın iniş takımlarında seyahat eden 20 yaşındaki bir Rumen, 1.5 saatlik yolculuğun ardından Londra’ya ‘ağır yaralı’ halde ulaşmayı başarmıştı.

Editör: MURAT ÖZER