Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden orman yangınında ölü sayısı 3'e yükseldi. Akseki'nin Kepezbeleni köyünde dün akşam 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel'in ölümünün ardından, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 vatandaşın daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş'ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum."

BENZİN ALMAYA GİDERKEN İTFAİYE ERİNE ÇARPTI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 2 gündür süren yangında evi alevler arasında kalan ve otomobiliyle benzin almaya giden Yusuf Arslan (19), bir kazaya neden oldu. Alanya istikametinde seyir halinde olan Yusuf Arslan'ın kullandığı 07 AGK 813 plakalı otomobil, akaryakıt istasyonuna gireceği sırada aynı yönde seyir halinde olan 03 L 4065 plakalı motosiklet sürücüsü, itfaiye eri Kerim Görgülü'ye çarptı. Görgülü, akaryakıt istasyonu girişindeki tabelaya çarptıktan sonra yola savruldu. Kazayı görenler, Kerim Görgülü'ye ilk müdahaleyi yaptıktan sonra durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Vatandaşlar, araçlarından getirdikleri minderi, yerde yatan Görgülü'nün başının altına yerleştirdi. İhbarla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri Görgülü'ye müdahalesini yaptıktan sonra ambulansla hastaneye götürdü.

Yusuf Arslan'ın, Manavgat'ta 2 gündür süren orman yangınlarında evinin yandığı, akaryakıt istasyonuna benzin almaya geldiği, motosiklet sürücüsü Kerim Görgülü'nün ise itfaiye eri ve izinde olduğu öğrenildi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

DİKMEN'DE YANGIN BÜYÜDÜ

Manavgat ilçesi Dikmen Mahallesi'ndeki ormanlık alanda süren yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek kısa sürede birçok eve sıçradı. Yangında evler, sera ve tarım alanları zarar gördü.

Yangın bölgesine girişler tamamen kapatıldı, bölgedeki vatandaşlar da jandarma ekipleri tarafından tahliye ediliyor.

Dikmen Mahallesi'ndeki yangın, Sarılar Mahallesi'ne doğru hızla ilerliyor. Yangında evlerini kaybettiğini belirten anne ve kızı, uzun süre gözyaşı döküp, yoldan geçen itfaiye ve orman araçlarından evlerini kurtarmaları için yardım istedi.

Dikmen Mahallesi'nde büyüyen ve Sarılar'a doğru ilerleyen yangın, Sarılar Öğrenci Yurdu'na ulaştı. İtfaiye ve orman ekipleri, yangının ilerlemesini durdurmak için yoğun mücadele veriyor. Yangının daha da ilerlemesi durumunda Manavgat ilçe merkezini tehdit edeceği belirtildi.



AFAD'dan Manavgat'taki yangına ilişkin yapılan açıklamada, "3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir" denildi.

TUĞBA ÖZAY GÖZYAŞLARI ARASINDA YARDIM İSTEDİ

Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde seraları, zeytin ve portakal bahçelerinin olduğu çiftliği hasar gören eski manken Tuğba Özay, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda  gözyaşlarını tutamadı. Yangını yakından takip edip, alevlerin çiftliğine sıçraması üzerine ilk uçakla Antalya'ya gelen Özay, sosyal medya hesaplarından gözyaşları arasında yardım istedi. Özay, "Yanıyoruz, çiftliğimiz yanıyor. Ne olur sesimizi duyurun. Şu an Manavgat'a yetişmeye çalışıyorum. Ne olur sesimizi duyurun. Yanıyor çiftliğimiz yanıyor, her yer, her şey yanıyor. Yangın uçakları daha çok gelmeli. Her yer yanıyor" dedi.

Özay, bu çağrının ardından hastaneye kaldırıldığını ve felç geçirdiğini açıkladı. Özay hastaneden görüntüsünü paylaşarak, "Ben felç geçirdim arkadaşlar. Her yer yandı, her şeyimiz çiftliğimiz, evimiz her şey. Dünden beri yalvarıyorum destek istiyorum. Ben felç geçirdim kollarım hiçbir yerim tutmuyor" diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE YANMIŞTI

Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde 2007 yılında çıkan orman yangınında 950 hektar ormanlık alan yanmıştı. Yangının olduğu bölgede bulunan Tuğba Özay'ın çiftliği de hasar görmüştü

MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK BÜYÜK YANGIN

Antalya Manavgat'ta dün öğle saatlerinde başlayıp, hızla yayılan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Yangınla ilgili son durum hakkında bilgi veren Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, "Çok büyük yangın. Dün 12.00 gibi başladı. 4 ayrı noktada başladı ve halen devam ediyor. En büyük olumsuzluk çok geniş bir havzada sürüyor. Şu an son geldiği nokta gece boyu bütün ekipler çalıştı, hepimizi ayaktaydık. Kuzeyli güneyli 30 kilometre, doğulu batılı 40 kilometrenin üzerinde bir havzayı aldı ve tamamen yayıldı" dedi

'7-8 MAHALLE TAMAMEN YOK OLDU'

Gece havadan müdahale edilemeyince rüzgar nedeniyle karadan müdahalenin yetersiz kaldığını aktaran Başkan Sözen, "Çevre ilçelerden ve illerden bütün ekipler teyakkuzda. Devletin bütün unsurları vatandaşlarla beraber teyakkuzda ama maalesef ki çok büyük kayıplarımız var. Yaralılarımız var, vefat edenler var. En azından 7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu biliyorum. Hala devam ediyor, en büyük olumsuzluk çok etkili bir rüzgar var. Yangına müdahale edilmekte çok zorluk çekiliyor. Arazi şartları, biraz da yangın kırsalda arazi şartlarında da karadan müdahaleyi zorlaştırıyor. En kötü tarafı da şehir merkezine kadar indi. Ulukapı Kirten mahallemiz var, Manavgat'a bitişik. Çeltikçi mahallemiz var, Işıklar mahallemiz var, tamamında Manavgat merkeze kadar indi. Önüne geçmeye çalışıyoruz. En büyük duamız bir an ince rüzgar kesilir etkisini kaybeder ama çok büyük kaybımız var ve devam ediyor, aynı hızla devam ediyor" şeklinde konuştu.

'ÇARESİZ KALMANIN İNSANI NE HALE GETİRDİĞİNİ GÖRDÜM'

Oymapınar Mahallesi'nde 7-8 evin ve baraj havzasının yandığı bilgisinin kendisine ulaştığını aktaran Başkan Sözen, şöyle devam etti:

"Oraya birkaç tane makine sevk ettik. Bütün komşu il ve ilçelerin, belediyemizin ekipleri, ormanın, polisi ve jandarmanın kadroları herkes teyakkuzda. Akılalmaz bir üzücü süreç, dün 12.00'den beri ayaktayız. Çaresiz kalmanın ne anlama geldiği gördüm. Çaresiz kalmanın insanı ne hale getirdiğini yaşadım, gördüm. Anlatılmaz, kimseye dilemiyorum. Bir an önce bunu atlatalım, bütün ülkemin duasına ihtiyacımız var. Manavgat'ta herkes ayakta, çiftçimiz ilaç makinelerine su doldurup yangına müdahale ediyor. Çimento fabrikaları mikserleriyle su taşıyor. Traktörleriyle su taşıyorlar. Eline hortumunu alan müdahale etmeye çalışıyor. İnsan gücünü yetmeyeceği bir noktadayız şu anda. Anlatılmaz, çok hızlı yürüyor. Bir bakıyorsunuz, 5 dakika içinde 3 kilometre yürümüş, 4 kilometre yürümüş. Havadan müdahalede de rüzgar olumsuz etken. Aynı zamanda da korkunç bir duman var. Lokasyon belirleyemiyor helikopterler, nokta belirlemekte zorluk çekiyorlar ama herkes canhıraş çalışıyor. Vatandaşların özel araçlarıyla yola çıkması sebebiyle yollar, kavşaklar, trafik sıkıntılı. Olay yerine gidecek teknik araçlar geç ulaşıyor. Vatandaşlarımızdan ricam, özel araçlarıyla ana arterlere kavşaklara çıkmasınlar."

YANGIN SARILAR'DA DEVAM EDİYOR

Öte yandan Sarılar Mahallesi bölgesine kadar ulaşan yangın, yerleşim yerleri ve tarım alanlarıyla birçok noktada etkisini gösterdi. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangına karadan ve havadan müdahale sürerken, Sarılar Mezarlığı'nın yanı sıra mahallenin ara sokaklarına kadar alevler ilerledi. Bölgede oturanlar, evleri tahliye etmeye çalışırken, hayvanlarını da alevlerin ilerlediği alandan çıkarmaya çalıştı. Bölgedeki at çiftliğindeki hayvanlar da çıkarıldı.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, Oymapınar Mahallesi'nde mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını söyledi.

Yangın sonrası ortaya çıkan yoğun dumanın kapladığı sahil kesiminde, gökyüzü kızıla bürünürken, yerli ve yabancı tatilcilerin de denize girmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

Afet bölgesine ayrıca gıda yardımı yapılması amacıyla cumartesi pazarında toplanma merkezi oluşturuldu. Yardım yapmak isteyenler de toplanma merkezine gelerek destek verdi.

HORTUMLA MÜDAHALE EDERKEN ALEV KAPANINDAN ÇIKAMAMIŞ 

Akseki ilçesine bağlı Kepezbeleni Mahallesi'nde başlayan yangında yaşamını yitiren Hasan Ali Yüksel'in, mahallenin eski muhtarlarından olduğu belirtildi. Dün gece başlayan yangının evlerinin bulunduğu noktaya gelmesi üzerine Yüksel'in eşini bölgeden uzaklaştırdığı, kendisinin ise hortumla alevlere müdahale etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Bir süre sonra evinin etrafını saran yangının ortasında kalan Yüksel'in alev kapanından çıkamadığı ve olay yerinde yaşamını yitirdiği öğrenildi.

SARILAR'DA YANGIN YERLEŞİM ALANINA GİRDİ

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangının 2'nci gününde Dikmen, Bucakşeyhler ve Sarılar bölgelerindeki ormanlık alanlar, ciddi ölçüde yanarken, bu mahallelerdeki ev ile sera ve tarım alanları etkilendi.

Sarılar'da mahalleli, ellerinde hortum, kova, kürek ile yangını söndürmeye, ev ve bahçelerine sıçramasını önlemeye çalışırken, büyük yangın nedeniyle bölge, tamamen dumanla kaplandı. Bölgede Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin normalde sinek ilaçlama çalışmalarında kullanılan vektör mücadele araçları da ilaç tanklarına su doldurularak, yangın söndürme ve soğutma çalışmalarında kullanılıyor. 

Sarılar'da bir kısmı ağaçlık ve kereste atıklarının bulunduğu alandaki yangına Alanya Belediyesi itfaiye ekipleri, müdahale etti.

Motosikletli genç de yoğun dumandan etkilenmemek için başına taktığı kaskla gelerek, hortum çekmeleri için ekiplere yardımcı oldu. Bölgede giderek büyüyen ve yerleşim alanlarına ulaşan yangın, Manavgat ilçe merkezine doğru ilerliyor.

Bölgede söndürme çalışmalarına destek olan Hakan Canbaş (21) ise "2-3 saattir buradayız; dün saat 14.00'ten bu yana yanıyor, söndürme çalışmaları devam ediyor. İtfaiye gelmiyor. 3 itfaiye buradan döndü. İçeride yanan bir ev vardı; birisi var mı, diye ona baktık. Kimse kalmamış evde. Ağaçlar tekrar yanmaya başladı, söndürülmezse tekrar yayılacak. Tek hissettiğim sorumsuzluk" dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ: ENTÜBE HASTALAR NAKLEDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde entübe durumundaki 10 hastanın tedbir amaçlı başka hastaneye nakledildiğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, hastanenin yangınla ilgili tehlikeyle karşı karşıya olmadığını ve hizmete devam edildiğini kaydetti.

TAHLİYE İŞLEMİ DURDURULDU

Manavgat'ta yangının büyümesi ve ilçe merkezine çok yakın olan Sarılar Mahallesi'ne ulaşması üzerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta olan Manavgat Devlet Hastanesi'ndeki hastaların tahliyesine karar verilince önce tam donanımlı ambulanslarla entübe hastaların bölgedeki diğer hastanelere nakli başladı. Sarılar'da yangının Devlet Hastanesi ile arasındaki bölgenin kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmaları yapıldığı bilgisi üzerine Orman Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü görüşmeleri sonucu hastanedeki yangın tehlikesinin ortadan kalmasıyla tahliye işleminin de durdurulduğu açıklandı.

Hastaneye Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür de geldi. Hülür, hastane için alınan tahliye kararının, yangın tehlikesinin hastane açısından ortadan kalkması nedeniyle durdurulduğunu söyledi.

KÖYLÜLERİN AĞAÇ DALLARIYLA YANGIN NÖBETİ

Manavgat'ın Yeniköy Mahallesi’nde dün öğle saatlerinde çıkan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün boyu ilerleyen yangına bugün de ekipler tarafından müdahale sürüyor. Gece boyunca esen poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesi’ne kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle, jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Ulukapı Bardaklar Mahallesi'nde yer alan Manavgat İçme Suyu Tesisleri yakınında alevler ağaçlara sıçradı. Mahalleli, rüzgarın da etkisiyle ağaçlardan düşen kozalakların neden olduğu yangını söndürmek için çabaladı. Mahalleli, ellerine aldıkları ağaç dalları ve çalı çırpıyla, bölgedeki jandarma ekipleri ise yanlarında bulundurdukları 5 litrelik su bidonlarıyla yangını söndürmeye çalıştı. Farklı noktalara yangının sıçradığını gören bazı mahalleli ise koşarak alana geldi.

EVRENLERYAVŞİ'DE ALEVLER YERLEŞİM YERİNİ TEHDİT EDİYOR

Manavgat ilçesinde hem yerleşim yerlerinde hem de ormanda 2 gündür devam eden yangın, poyrazın etkisini yitirmesiyle büyük oranda kontrol altına alındı. Akşam saatlerinde Evrenleryavşi’de yeniden yükselen alevler, bir okulun çatı katını sardı. Tek katlı okul, kısa sürede alevler içinde kaldı. Orman bölge müdürlüğü arazözünün müdahalesiyle okuldaki yangın söndürüldü. Ormanlık alandaki yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor. Jandarma ekipleri ise hem araçlardan hem de evlerin arasında yaya olarak anonslar yapıp mahalleyi tahliye etti. Bölgeye vatandaşların girişine izin verilmiyor.

İKİ MAHALLE ARASINDAKİ ORMANLIKTA YANGIN BÜYÜYOR

Manavgat’ın Yaylaalan ile Dikmen mahalleleri arasında bulunan ormanlık alandaki yangın büyüyerek devam ediyor. Ormanın birçok kesimi yanarken, Dikmen ile Yaylaalan mahalleleri arasındaki yol yangın nedeniyle kapandı. Orman ve itfaiye ekipleri bölgede yoğun söndürme çalışması sürdürüyor.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU ÖFKELİ KALABALIĞIN YANINA GELDİ

Manavgat’ta yangın çıkardıkları iddiasıyla vatandaşlar tarafından darbedilen 2 kişi, jandarma tarafından linç edilmekten kurtarılırken, öfkeli kalabalık jandarmanın bu kişileri götürmesine izin vermedi. 2 kişinin bulunduğu aracın etrafını çeviren kalabalık uzun süre jandarma aracının çıkışına engel oldu. Jandarma ve polis ekipleriyle de gerginlik yaşayan kalabalık grup zaman zaman ekiplere taş attı. Tepkilerin dinmemesi üzerine kalabalığın bulunduğu yere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beraberinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ve İbrahim Aydın, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan ile geldi. Vatandaşlarla bir süre sohbet eden Bakan Çavuşoğlu, tepki gösteren kişileri ikna etmeye çalıştı. Yangının devam ettiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, jandarma ekiplerinin yangın noktasında görevli olduğunu hatırlatarak kalabalıktan dağılmalarını istedi.

JANDARMA ARACININ CAMLARI KIRILDI

İki şüphelinin bulunduğu aracın etrafı jandarma ekipleri tarafından kalkanlarla kapatılarak hareket ettirildi. Aracın hareket ettiğini gören kalabalık, taş ve su şişeleri atmaya başladı. Bu sırada ekipler ile vatandaşlar arasında yaşanan arbedeye ise İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan müdahalede bulundu. Ekipler vatandaşlara biber gazı ile müdahale etti. Bir jandarma aracının camları atılan taşlarla kırılırken, bir jandarma eri de atılan taşların gelmesi sonucu hafif şekilde yaralandı.

TOMA MÜDAHALE ETTİ

Kalabalık dağılmayınca jandarmaya ait TOMA su sıkarak kalabalığa müdahale etti. Jandarma ekipleri ile kalabalık arasında zaman zaman arbede de yaşandı. Öfkeli kalabalık şüphelilerin bulunduğu aracın çıkışına izin vermemek için yol üzerindeki tahtaları ateşe vererek barikat kurdu. Araç kalabalığın arasından güçlükle çıkarak jandarma karakoluna giderken, yakılan ateş TOMA tarafından söndürüldü.

Öte yandan 2 kişinin tutulduğu zırhlı aracın üzerine çıkan bir kişi, üst taraftaki kapağı açmaya çalıştı. Bu sırada aracın içindeki jandarma personeli de biber gazıyla bu kişiye müdahale etti.

Editör: MURAT ÖZER