İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye dahil 9 ülkede gerçekleştirilen 'Bataklık' adı verilen Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonunda 67 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bakan Soylu, "Şu ana kadar da nakdi olarak 70 milyon liraya el konuldu. Toplam tüm süreçleri ile beraber 500 milyonun üzerine çıkabilecek bir nakdi ve suç gelirleri toplamı söz konusu olacak" dedi. Gözaltına alınan kişiler arasında örgütün iki lideri Nejat Daş ve Çetin Gören'in de olduğu öğrenildi.

Bakan Soylu, sabah saatlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı önünde basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, bu sabah saat 04.30 itibarıyla Cumhuriyet tarihinin en önemli narkotik operasyonlarından birinin başlatıldığını aktardı. Soylu, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda, yaklaşık 1 yıldır takip edilen operasyonu, arkadaşlarımız gerçekleştirdi. Bu operasyonun ismi 'Bataklık'. Bu operasyonun nevi, uyuşturucu ve uyuşturucuya bağlı suç gelirleri ile mücadele etmek. Özellikle suç gelirleri ile mücadelede gerek Adalet Bakanlığımız, gerek savcılıklarımız, mahkemelerimiz, gerekse de emniyet ve jandarma birimlerimiz, büyük bir mücadele vermektedir; ama burada dönem dönem tespitinde, takibinde çok zorlandığımız açıktır" dedi.

'94 HEDEFİN 67'Sİ GÖZALTINA ALINDI'

Bakan Soylu, operasyonun Brezilya, Hollanda, İspanya'nın aralarında bulunduğu 9 ülke ve Türkiye'de de 11 ilde gerçekleştirildiğini belirterek, "Yaklaşık 94 hedefi vardı, şu ana kadar 67 hedef gözaltına alındı. Bu operasyon hem suç gelirlerine yönelik; ama bir özelliği daha var, silahlı bir suç örgütü olarak tespit edildi. Örgütün 2 tepe yöneticisi var. Biri gerek Brezilya’da, gerek Hollanda'da 26 yıllık hapis cezası ve kırmızı bülteni söz konusu. Şu ana kadar da nakdi olarak 70 milyon liraya el konuldu. Toplam tüm süreçleri ile beraber 500 milyonun üzerine çıkabilecek bir nakdi ve suç gelirleri toplamı söz konusu olacak" diye konuştu.

'CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜĞÜ'

Operasyonun pek çok birimin organizesinde uzun süredir planlandığını kaydeden Soylu, şunları kaydetti:


"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ardından Narkotik Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MASAK'la (Mali Suçları Araştırma Kurulu) uzunca bir süredir planlanan bir operasyondu. Bu operasyon hem gizli bir dosya olarak yürütüldü, yaklaşık 1, 1.5, 2 ay önce bu operasyona bağlı olarak bir yakalama daha gerçekleştirilmişti. Kamuoyuna çok fazla deklare edilmeden, suç dosyasına herhangi bir halel gelmemesi için devam da ettirildi. Özellikle suç gelirleri ile mücadele gerek terörün finansmanı açısından, gerek uyuşturucunun suç gelirlerinin önlenmesi bizim önceliklerimizden biridir. Hem Adalet Bakanlığımızın hem bizim hem de MASAK’ın çok ciddi çalışmaları söz konusu. Sonuç da alıyoruz. Bunun özelliği şu; sabah Emniyet Genel Müdürümüz, Bakan Yardımcımız ve diğer arkadaşlarımız saat 05.00'te geldiler, ben de 06.00'da geldim. Savcılarımızla birlikte operasyonu buradan takip ettik. İnanıyorum ki Cumhuriyet tarihinin uyuşturucu ve suç gelirleriyle ilgili en önemli operasyonu. Bu büyüklükte operasyon olmadı; ama bu günden sonra çok daha güçlü bir şekilde olabileceğini bir kere daha ifade etmek istiyorum."



OPERASYONUN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Bu arada düzenlenen operasyonun görüntüleri ortaya çıktı. Polis gözaltına alınan şüphelilerin adreslerinde arama yaptı.

Şüphelilerden birine ait adresin oldukça lüks olması dikkat çekti. Burada yapılan aramada çok sayıda tabanca, kılıç ve malzeme ele geçirildi.



KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU

Bakan Soylu'nun açıkladığı örgütün 2 tepe yöneticisinin Nejat Daş ve Çetin Gören olduğu öğrenildi. Çetin Gören'in, hem Brezilya hem Hollanda'da 26 yıl hapis cezasıyla İnterpol tarafından kırmızı bültenle arandığı ve cezaevi firarisi olduğu belirtildi.

ÖRGÜTÜN ELEBAŞLARI, ANKARA'YA GETİRİLDİ 

Brezilya, Hollanda, İspanya dahil 9 ülke ve Türkiye'de de 11 ilde gerçekleştirilen 'Bataklık' operasyonu kapsamımda gözaltına alınan 67 kişiden, örgütün 2 tepe yöneticisi Nejat Daş ve Çetin Gören, İstanbul'daki işlemlerinin ardından Ankara'ya getirildi. Farklı araçlarla Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen şüphelilerden Nejat Daş, basın mensuplarının suçlamalarla ilgili sorusuna, "Neden burada olduğumu bilmiyorum" diye karşılık verdi. 

Daş ve Gören'in sorguları, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde yapılacak. Farklı illerde gözaltına alınan diğer şüphelilerin de Ankara'ya getirileceği belirtildi.

Şüphelilerden Çetin Gören'in, hem Brezilya hem Hollanda'da 26 yıl hapis cezasıyla INTERPOL tarafından kırmızı bültenle arandığı ve cezaevi firarisi olduğu belirtilmişti.

GÖZALTI SAYISI 74'E YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı cumhuriyet tarihinin en büyük uyuştucuya bağlı suç gelirlerine yönelik düzenelenen 'Bataklık' operasyonunda gözaltı sayısı 74'e yükseldi.  6 şüpheli ve 3 şirket incelemesiyle başlayan soruşturma kapsamında, aralarında iki örgüt liderinin de bulunduğu 94 şüpheli ve bu şüphelilerin bağlantılı olduğu 19 şirkete ulaşıldı. İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mersin, Antalya, Van, Kırşehir, Aydın, Kilis ve Bursa'da toplam 94 şüphelinin yakalanması, bu şüphelilere ait 85 ikamet, 25 iş yeri olmak üzere toplam 110 ayrı adreste ve şüphelilere ait farklı banka şubelerinde kiralandığı tespit edilen 7 kiralık kasada suç unsurlarının tespiti ve el konulmasına saat 04.45 itibarı ile eş zamanlı 'Bataklık' operasyonu gerçekleştirildi. Silahlı suç örgütünün, banka hesaplarında görülen 70 milyon civarındaki mevduata el konuldu. Operasyonda 11 ilde şu ana kadar 94 şüpheliden aralarında örgüt liderleri Çetin Gören ve Nejat Daş'ın bulunduğu 74 şüpheli gözaltına alındı.

Ayrıca operasyon sırasında 11 ilde 21 milyon TL değerinde döviz, Türk lirası, altın, mücevher ve ziynet eşyası, 281 adet tapu, 31 adet tabanca, 32 adet bilgisayar, cep telefonları, sim kartları, para sayma makinaları ile 21 adet lüks otomobile el konuldu.

UYUŞTURUCUDAN ELDE EDİLEN PARA İLE LÜKS EV VE ARABA

Operasyonda yeni ayrıntılar da ortaya çıktı.  Buna göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 'Örgütlü olarak uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ile bu suçtan elde edilen gelirlerden kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması' suçları kapsamında Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü koordinesinde kapsamlı soruşturma başlatıldı. Türk ve dünya kamuoyunun yakından tanıdığı iki örgüt liderinin yöneticiliğinden oluşan organizasyonun, uyuşturucu ticaretinden elde ettiği gelirlerle çok sayıda lüks ev ve otomobil ile kıymetli araziler edindikleri tespit edildi.

8 YABANCI ÜLKEDE FAALİYET YÜRÜTTÜLER

Silahlı olarak faaliyet yürüten suç örgütü yöneticileri Çetin Gören ve Nejat Daş'ın, 90’lı yıllardan bu yana tüm dünyada, başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere yasadışı faaliyetlerde bulunduğu belirlendi. Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya, İngiltere, İspanya, Brezilya, Ekvador ve Peru'nun, faaliyet yürüttükleri ülkelerden bazıları olduğu saptandı. 1993 yılında bir gemide ele geçirilen 11 tonun üzerinde esrar ve 2 ton 500 kilogram baz morfin, 2000’li yıllara gelindiğinde ele geçirilen 140 kilogram eroin, 2012 yılında el konulan ve toplam 18 tonun üzerindeki kokain, 2016 yılında bir gemide ele geçirilen 20 ton esrar ve ecstasy hap yakalamalarının, tespit edilen uyuşturucu ticareti olayları olduğu belirlendi.

FETÖ'YE FİNANS

Uyuşturucu ticaretiyle meşgul suç örgütünün, FETÖ terör örgütüne finans sağladığı da ortaya çıktı. Silahlı örgüt liderlerinden Çetin Gören'in, uyuşturucu ticaretinden tutuklu olduğu Brezilya’da cezaevinden firar ettiği belirlendi. Şüphelinin ayrıca Hollanda’da 'uyuşturucu ticareti' ve 'kara para aklama' suçlarından dolayı adli kontrol altındayken elektronik kelepçesini kırarak Türkiye’ye kaçtığı, yakalan Çetin G. hakkında ise INTERPOL tarafından kırmızı bültenle ve Avrupa tutuklama kararları çıkarıldığı saptandı. Örgüt liderinin yurt dışında işlediği suçlar nedeniyle toplam 26 yıl hapis cezası bulunduğu kaydedildi.

Editör: MURAT ÖZER