İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziantep'in Karkamış ilçesine gerçekleştirilen havan saldırısına ilişkin, "Maalesef ilk aldığımız bilgiler çerçevesinde 3 vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Emniyet Genel Müdürlüğü Şehit Demet Sezen Konferans Salonu'nda 'Ailelerde Trafik Bilincinin Geliştirilmesi İş Birliği Protokolü İmza Töreni'ne katıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin eğitimde kitleselleşme evresine eriştiğini belirterek, "19 milyon öğrenci, 1,2 milyon öğretmenle devasa bir eğitim sistemine sahibiz. Ülkemizin her geçen gün rekabet gücü, bu eğitim sistemine erişim nedeniyle artmaya devam ediyor. 2022'de hedefimiz, her ay 1 milyon vatandaşımıza erişmekti. Normalde her yıl halk eğitim merkezleri üzerinden 4-5 milyon vatandaşımıza erişiliyordu. Bu sene hedefi çok yükselttik ve ayda 1 milyon vatandaşımıza ulaşmayı, eğitim hizmeti sunmayı hedef koyduk. 10'uncu ayı bitirdiğimizde, 10,5 milyon vatandaşımıza eriştiğimizi görüyoruz, yüzde 60'ı da kadınlarımız. Kadınlarınızı çok daha güçlendiren, istihdam kabiliyetlerini geliştiren eğitimlerle ayakta tutacak mekanizmaları desteklemeye, onlara sunmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

'Aile Okulu' projesine, trafik bilgisi modülü eklediklerini belirten Özer, "Aile okulunu tamamlayan tüm velilerimiz, yetişkinlerimiz aynı zamanda trafik bilinciyle de ilgili eğitim modülünü tamamlamış olacak. Aile okulları; köylere kadar, en ücra noktalara kadar, vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Her geçen gün ilave modüllerle ailelerimizi sürekli güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

BAKAN SOYLU: FARKINDALIK AMAÇLI DENETİMLER YAPTIK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, birçok protokol ile hem okullarda hem de ailelerde verilen eğitimlerle trafik kurallarına dikkat çekildiğini söyledi. Bakan Soylu, konuya ilişkin 2021-2023 yılları arasında özel olarak tanımlanmış bir eylem planı olduğuna işaret ederek, "Bu stratejiler kapsamında yüz yüze denetlemeleri arttırdık. Sadece ceza yazmak değil, farkındalık oluşturmak amaçlı denetimler yaptık. Trafik ekiplerimizin görünürlüğünü arttırdık. 2018 yılında 18 bin kişiye 1 trafik ekibi düşerken; şu an 15 bin kişiye 1 trafik ekibi düşüyor. 2020-2021 yılı döneminde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen trafik kazalarındaki can kaybımız, yüzde 50 azaldı. Şimdi aynı hedefi 2030 yılı için belirliyoruz. 2015'e göre motorlu araç sayısı yüzde 31,2 artarken, sürücü sayısı da yüzde 21,8 arttı. Bu artışa rağmen yaptığımız etkin çalışmalar sonucunda 2015 yılında 7 bin 532 olan toplam can kaybı sayısı, 2020 yılında 4 bin 866'ya indi. Geçen yıl ise trafikte hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 362 oldu. Bu yıl geçen yıla göre yaklaşık gerek kaza yeri gerekse de kaza yeri sonrası yüzde 1,5'lik azalış söz konusu" dedi.

'KAZALARDA ÖLÜMÜ 100 BİNDE 5'E DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

2015'te 3 bin 124 olan ölümlü kaza sayısının, 2020'de yüzde 35 azalışla 2 bin 31'e düştüğünü aktaran Soylu, "Bu yıl da halen 1679 seviyelerinde. Ölüm sayılarımızda çok ciddi bir azalışla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bir yandan geleceğin sürücülerini yetiştirirken bir yandan da mevcut durumla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Uygulayacağımız bu protokol, bir yandan ulaştığımız çocuklar bir yandan da ulaşacağımız aileler ve bir taraftan elde edeceğimiz trafik konusundaki iklim sonuç odaklı olacaktır. 100 binde 9,6 olan ölüm sayımızı ilk hedefimiz 100 binde 5'e düşürmektir. Son 5 yılda yaptığımız ilerlemeyi yine önümüzdeki 5 yılda aynı trendle sürdürdüğümüzde trafik konusunda gelişmiş ülkelerin seviyesine gelebilme hedefini ortaya koyacağız" diye konuştu.

SOYLU: 3 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Soylu ve Özer, program çıkışı Gaziantep'in Karkamış ilçesine düzenlenen havan saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Soylu, öğle üzeri sınır ötesinden 3 havan atışı yapıldığını belirterek, "Bunların yerleşim yerlerine isabet edenleri oldu. 6 yaralımız vardı, onlar hastaneye intikal ettirildi. Maalesef ilk aldığımız bilgiler çerçevesinde 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunlardan 1'i çocuk, 1'i öğretmen. Yerleşim yerine isabet eden, mahalleye isabet eden bir havan sonucunda böyle bir kaybımız söz konusu. Allah rahmet eylesin. Şu anda yaralılarımız var. Onların da hastanelerde tedavileri devam ediyor. Dün gerçekleştirilen ve terör örgütünün büyük kayıplar verdiği operasyondan sonra, buna yönelik gerçekleştirilen saldırılara da cevabı en güçlü şekilde verilecektir. Bu konuda gerekli bütün adımlar atılacaktır" dedi.

Bakan Soylu, havanın okulun bahçesine düştüğünü belirterek, "Okul değil, okulun bahçesine bir atış geldi. İlk aldığımız bilgiler çerçevesinde 1 çocukla 1 öğretmen ve ilgili mahallede ağır yaralı olan 1 vatandaşımız hayatını kaybetti" diye konuştu.

'AYŞENUR ÖĞRETMENİ KAYBETTİK'

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de saldırıda okulların zarar gördüğünü belirterek, "Nigar Tiryakioğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne isabet eden roket saldırısı var. Aynı zamanda top atışlarının yapmış olduğu basınçtan dolayı da Kocatepe İlkokulu ve Karkamış Anaokulu'nun sınıf camlarında kırıklıklar tespit edildi. 3 şehidimiz var, 10 yaralımız var. Şehitlerimizden biri, sınıf öğretmenimiz Ayşenur Alkan'ı kaybettik. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Terör saldırılarının, Türk milletini yıldırmayacağını aktaran Bakan Özer, "Çok üzüntülüyüz. İstiklal Caddesi'ndeki saldırıda da 6 şehidimizden 3'ü milli eğitim camiasındandı. Biri Arzu öğretmenimizdi, 41 yaşında. Onun 15 yaşındaki kızı, Yağmur kızımızı kaybettik. Ecrin kızımızı kaybettik, 9 yaşında. Bugün de bir öğretmenimizi kaybettik. Tüm milli eğitim camiamıza, tüm aziz milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Tüm arkadaşlarımız da orada, sorunları hızlı bir şekilde çözerek eğitim öğretimin hiç aksamadan devam etmesi ile ilgili çalışmaları yapacağız" dedi. (DHA) 

Editör: MURAT ÖZER