Uzay sanayinin gelişmesi nedeniyle uzay ve havacılık alanında Türkiye’de oluşan kapasiteyi verimli bir şekilde kullanmak için koordinasyon sağlayacak ve denetleyecek bir yapıya ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Varank uydu, fırlatma araç ve sistemleri, hava araçları, simülatörler, uzay platformları dahil uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem, tesis, araç ve gereçlerin tasarımı, üretimi ve entegrasyonunun tek elden planlanabileceğini kaydetti. Varank, diğer uzay ajanslarıyla ikili ve çoklu iş birliklerinin geliştirileceğini, Türkiye’nin uzaydaki menfaatlerinin uluslararası arenada korunacağını belirtti.
 

UZAY GEMİSİ TASARIM 

Tüzel kişiliğe haiz ajansın idari ve mali özerkliği ve özel bütçesi olacak. Ajans, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı’nı, hedef ve öncelikleri ortaya koymak amacıyla da stratejik planlar hazırlayacak. Ticari, bilimsel ve araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim çalışmalarını yürütecek ajans, uzay ve hava aracı tasarlayabilecek. TÜBİTAK UZAY’ın gelirinin yüzde 20’si ajansa aktarılacak. Ajans, yabancı personel de çalıştırabilecek.

'İCAT ÇIKARAN GENÇLER İSTİYORUZ'

Bakan Varank, Beştepe’de düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nin ikinci gününde yaptığı konuşmada “Amacımız, uluslararası savunma sanayisi üreticilerine taşeronluk yapmak değil, tam bağımsız Türk savunma sanayiini oluşturmak oldu” dedi.

Genç nüfusa dikkat çeken Varank, “İcat çıkaran gençler istiyoruz. Yeni fikirler üreten, tüm gençlerimizin yanındayız” şeklinde  konuştu. 

Türk Silahlı Kuvvetleri de Türk savunma sanayii firmalarına desteğini sürdürüyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İsmail Güneykaya, tatbikatlarda ve sahada yerli üretim askeri araçları kullandıklarını söyledi. Bazı organizisyonların oluşturulması üzerinde duran Güneykaya, “Savunma sanayisini ürünlerimizin diğer ülkelere pazarlanmasını kolaylaştıracak hükümetten hükümete satışın yapılmasına olanak sağlayacak ABD’deki gibi Yabancı Askeri Satışlar Organizasyonu’nun oluşturulmalıdır” diye söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla, Türkiye Uzay Ajansının kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve  esaslar düzenlendi. 

"20 YILLIK RÜYAMIZ GERÇEK OLDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin artık bir uzay ajansı olduğuna dikkat çekerken, “20 yıllık rüyamız gerçek oldu” dedi.

 

Editör: MURAT ÖZER