Haftada birkaç kez size hastalık hakkında bilinenler, COVID-19 ile mücadele çabaları, dünya üzerindeki etkileri ve kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için neler yapabileceğiniz konusunda en son güncellemeleri vereceğiz. Abone olun ve Corona Teknoloji haberlerinden ilk siz haberdar olun.

GÜLDEN SEÇİLMİŞ'TEN CORONA VİRÜS TEKNOLOJİ HABERLERİ

1-İnternet bağlantısı artık tam olarak dış dünyaya açılan penceremiz oldu. Ve Pandemi sırasında hiç olmadığı kadar gelişti. Şimdi işimizi yapmak, okula gitmek ve diğer insanları görmek için internete güveniyoruz. Bu bizim artık birincil ihtiyaç ve eğlence kaynağımiz oldu. Ve onu çok kullanıyoruz! İşletmelere ağ altyapısı sağlayan bir ABD şirketi olan Cloudflare’e göre Ocak ve Mart ayları arasında internet kullanımı özellikle büyük şehirlerde dört kat arttı. Özellikle belli çevirimiçi hizmetler için talep hızla arttı. Görüntülü görüşmeler yüzyüze etkileşimin yerini aldı. Video meeting platformu Zoom’u 2020 yılının ilk iki ayında 2019’un tümündeki kullananlardan  daha çok kisi kullandı. Populer bir PC oyun mağazası Steam rekor kullanıcı sayısı açıkladı. Aynı anda oyun oynayanların sayısı tek noktada 25 Milyonu aştı.

Dijitalleşme sürecinde doğru teknolojiye yatırım yapmış olan tüm süpermarketler bu krizde online siparişlerle işlerini aksatmadan yürütürken, diğerleri sanal hatlarda müşterilerin saatlerce beklemesi ile işlerindeki dalgalanmayı kontrol edebilmek icin mücadele veriyor.

Arada kesintilerin olması haricinde internet çok az gerginlik belirtisi gösteriyor. Aslına bakarsanız bu kriz interneti son yıllarda olmadığı kadar geliştirdi. 

Kısaca internet değişime ayak uydurmak için mücadele ediyor.  Trafikteki artışa ek olarak yerinde barınma interneti iki şekilde daha zorlamaktadır. İlki yerel değişimlerden  veya veri merkezlerinden evinize giden bağlantılar ki bunlar ağdaki en zayıf bağlantılardır. Birçoğu eski bağlantıların üzerinden geçer. Dolayısı ile ofis veya okul hatlarından bant genişliği daha düşüktür. Ve mahalledeki herkes aynı anda interneti kullandığı zaman kesintiler olması muhtemeldir. İkinci bir sorun ise internet şirketlerinin artık bir avuç hub yerine birden çok konumdan gelen trafiği ele alması gerekliliğidir. Mesela Dropbox’in 1000 adet kullanıcıyı bir ofisten ya da üniversite kampüsünden bağlanırlarken yönetmesi daha kolaydır. Tüm  bu faaliyetler tek bir yüksek hızlı bağlantı üzerinden yapılabilir. Ancak bu 1000 kullanıcı ülke çapında yayılır ve yüzlerce farklı ağdan bağlanırsa işler zorlaşır ve aksar.  

2- TheCovidChallenge artık hayatımızda ve meydan okuyanların platformu oldu, Geçtiğimiz hafta New York’lu bir avukat olan Josh Morrison arkadaşları ile birlikte Covid-19 aşı denemelerine katılmak isteyenlerin üretici firmalara basvuru yapabileceği thecovidchallange.org adlı bir internet sitesi kurdu. Covid-19 aşısının geliştiricisi Moderna Therapeutics aslında zaten aşinin güvenli olup olmadığını ve bir bağışıklık tepkisi sağlayabildiğini görmek için ön güvenlik denemesi için gönüllüleri işe alıyordu.  Morrison ve arkadaşlarının kurduğu bu siteye şimdiden 300'den fazla gönüllü başvuru yaptı. 

3- Covid-19 dan kurtulanların Kan Plazması hastalar için yeni umut, Plazma Bağışı, Covid-19’a karşı bilinen bir ilaç olmadığından hayatta kalanlardan kan alınarak iyileşen plazma kavramı ile, virüse karşı olan antikorlarla yüklenerek hastaların tedavisinde kullanıldı. İyileşen hastalar donör olabilmek için 14 günlük karantina süresinin geçmesini beklemeliler.

4- WhatsApp yanlış bilgilerin hızlı yayılmasının önüne geçtiğini duyurdu, WhatsApp yanlış bilgilerin hızlı yayılmasının önüne geçmek amacı ile mesaj atarımını tek seferde beş grup ya da kişi ile sınırladı. Peki neden simdi? WhatsApp yıllardır dünya çapında yanlış içerik paylaşmak için kullanıldı, ancak konu ile ilgili endişeler Corona Virüsü salgını krizinde zirveye ulaştı. WhatsApp’a gelen raporlar arasında çok sayıda salgın dedikodusu, komplo teorisi ve hastalık için yapılacak yanlış iyileşme kürleri yanlış bilgilendirmeyi hızlandırdığı için böyle bir önlem alındığı açıklandı.

5- Almanya’daki Covid-19 vakalarının düşük olmasının sebebi, TEST, TEST, TEST… Almanya ilk Covid-19 vakaları Çin’de açıklanmaya başladığında çok agresif bir test politikası izleyerek haftada 350 bin kişiyi test ettiler. Doktorlar hızlı yayılıma geçmeden hastaları tespit edip salgınının ülkede yayılmasının önüne hızlıca geçtiler. ABD'deki semptom olmadan test edilmemesine karşılık Almanya bu agresif ve herkesin test edilmesi gerektiği politikası ile ölüm vaka sayısının en az olduğu ülkeler arasında yer aldı.

6- Kendi test kitiniz evinize yollansa iyi olmaz mı?   

Düşünün ki bundan birkaç hafta ya da ay sonra evinize küçük bir Covid-19 test kiti gönderilseydi nasıl olurdu? Küçük ve portatif  ancak anlaşılması oldukta kolay. Parmağınızı şeker testindeki gibi delip kan örneği ile 15 dakikalık bekleme süresinden sonra Covid-19 pozitif veya negatif öğreniyorsunuz. Eğer negatifseniz bunu devlete bildirip “dokunmazlık pasaportunuzu” evinize yolluyorlar. Böylece siz de artık evinizi terk edebilir ve işinize okulunuza dönebiliyorsunuz. Oldukça mantıklı değil mi? Bazı ülkeler bu fikri çok ciddiye alıyor. Almanya bu konu ile ilgili hızlı çalışmalar yaparken Ingiltere 17,5 Milyondan fazla evde test kiti stokladı. Ancak bazı bilimadamları bu testlerin yüzde yüz doğru olamayacağını savundu.

7- Facebook ve Google CDC (Centers for Disease Control and Preventation)’ ye Coronavirus tahminlerinde nasıl yardımcı oluyorlar?

Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını tahmin etmek söz konusu olduğunda “Şiddet Pramidi” terimini anlamak çok önemlidir. Carnegie Melon Üniversitesi’nde Doçent Dr. Ryan Tibshirani’nin bu konudaki açıklamalarına göz attığımızda piramidin tabanı asemtomatik taşıyıcılardır yani enfeksiyonlu olan ancak kendini iyi hissedinlerdir. Bir sonraki seviye semptomatik taşıyıcılar yani enfeksiyonu olup iyi hissetmeyenler. Sonra hastaneye yatanlar, kritik vakalar ve ölümler piramidin en tepesidir. Dolayısı ile piramidin her seviyesinin bir sonraki bölümle net bir ilişkisi vardır ve ne yazık ki kaç kişinin kritik bakım altında olduğu öğrenildiğinde sonrasında kaç kişinin öleceğini tahmin etmek zor değildir. Bu nedenle amaç piramidin en alt seviyelerinde ölçümleri en doğru şekilde yapmaktır. Testlerin yapılmasını beklerken Facebook ve Google CMU (Carnegie Melon Üniversitesi) Delphi araştırma grubu ile Covid belirtileri hakkında veri toplanmasına gönüllü olarak yardımcı olacak ve yine gönüllü olarak rapor vermeyi seçenler icin anket hazırlayacak. Beklenti test laboratuarları ve politikacıların kaynakları daha etkin şekilde tahsis ederek ilçe bazında projeksiyonlar üretilmesine izin oluşturmaktır.     

8- Salgının Otomasyonu arttırması ile Robotlar işleri devralmaya başladı,

Geri dönüşüm endüstrisi pandemiden once zaten işgücü ile mücadele ediyordu. Şimdi şehirlerin artan atıklarının Covid-19 yayma riski ile servisler askıya alınıyor. Genellikle çalısanların  atıklardaki kullanılmış su şişesi ya da yemek kutularından temasla virüsü kapmasından korkulduğu için pek çok şehirde geri dönüşüm firmaları robotları devreye soktu. ABD’de salgın hızını arttırdığında AMP Robotics firması ürettiği yapay zekalı çöp ayıklamada kullanılan robot siparişlerinde de gözle görülür bir artış yaşandığını açıkladı. Kolorado merkezli şirketin genel müdürü Matanya Horowitz “bir yada iki robot almak isteyen bazı merkezler suanda daha fazla robota ihtiyacımız var diyorlar” dedi. Hersey oldukça hızlı ilerliyor.

9- ABD’de üç yerel hükümet bir ilk olarak MIT (Massachusette Institute of Tecnology) tarafından hazırlanan ve Corona Virüs salgınında yer belirlemeye yarayan aplikasyon icin perşembe günü imza atacaklar.

10- Bu salgın içe dönüklere yaradı…

Covid-19un perişan ettiği sosyal hayatin içerisinde olmayan içe dönükler Phil Collins’in meşhur şarkısı “I’ve been waiting for this moment for all my life (Tüm hayatım boyunca bu anı bekliyordum)” eşliğinde TikTok çekip 1.8 Milyon görüntülenme aldı. Introverts evde kalmak için uzman rehberleri ve sosyal planlarda “dökülme!” İle ilgili meditasyon videoları da yayınladı. 

İnsanlar hayatlarını yükselterek ve kaybettiklerini sanal olarak yeniden yaratmaya çalışarak corona virüs pandemisiyle başa çıkmaya çalısıyorlar. Bununla birlikte, yeni versiyon sadece geride bıraktığımız şeylere belirsiz bir şekilde benziyor. Her şey, işimizi ve sosyal yaşamlarımızı aynı anda barındırmak için tasarlanmayan Zoom gibi sohbetlerin ve video konferans uygulamalarının sınırlarına sığacak şekilde düzleştirildi. Sonuç olarak içe dönükler ya da dişa dönükler olarak birbirimizden olabildiğince uzak durmamıza rağmen sosyal olarak bunalmış olma hissi ağır basmakta. 

Editör: MURAT ÖZER