119 ülkeden 4500 girişimcinin başvurduğu, dünyanın en kapsamlı global deep-tech girişimcilik zirvesi “Hello Tomorrow Global Summit”, bilim ve teknoloji tabanlı girişimciliğin liderlerini bu yıl 5’inci kez Paris’te bir araya geldi.

Hello Tomorrow Türkiye’nin seçtiği, en iyi teknoloji üreten Türk girişimcilerinin de katıldığı zirvenin dünya çapında kazananı RxAll 100,000 euro’luk ödülün kazananı oldu.

DÜNYANIN EN KAPSAMLI DEEP-TECH GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ "HELLO TOMORROW GLOBAL SUMMIT"E TÜRKİYE'DEN REKOR STARTUP KATILIMI 

Bilim ve teknoloji girişimcileri için bilim & teknoloji girişimcileri tarafından kurulan girişim Hello Tomorrow’un “Uluslararası Deep-tech Zirvesi” Hello Tomorrow Global Summit, bu yıl 5’inci kez dünyanın bilim ve teknoloji insanlarını bir araya getirdi. Hello Tomorrow’un küresel partneri BNP Paribas’ın desteği ile 14 – 15 Mart 2019 tarihlerinde düzenlenen zirvede dünyayı bilim ve teknoloji ile değiştirmeye hazırlanan startuplar ve 200’den fazla CV ve CVC yatırımcılar bir araya geldi.

Deep-tech ekosisteminin Davos’u olarak anılan zirveye, Türkiye’ye özel düzenlenen yarışma ile 119 ülkeden 4500 başvurunun arasından seçilen 4 kategorinin (enerji & çevre, sağlık & biyoteknoloji, endüstri & yeni materyaller, veri & yapay zeka) kazanan girişimcileri de katıldı.

3 milyon euro’ya kadar destek fonu verebilen ve olgunluk seviyesine ulaşmış bilim ve teknoloji girişimcilerini deep-tech ekosistemine kazandıran Hello Tomorrow hakkında Kurucu Ortak ve Genel Müdür Yardımcısı Arnaud de la Tour,

“Bu yıl aldığımız startup başvuruları bize, deep-tech inovasyonunun dünyanın dört bir yanından çıkabildiğini ve günümüzde toplumların deneyimlediği büyük zorluklara köklü çözümler üretebildiğini gördük” dedi.

IoT tabanlı nano scanner ve mobil uygulamalar ile ilaçların kalitesinin test edilmesini sağlayan dijital platform geliştiren RxAll, 100.000 euro’luk ödülün sahibi oldu. BNP Paribas IFS Stratejik Girişimler Başkanı Andreas Lambropoulos konu hakkında şu şekilde konuştu:

“Çok hızlı değişen dünya konjonktüründe, uluslararası hizmet veren finansal bir grup olarak, müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmetlerle, sürdürülebilir ve adil bir büyümeye katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Stratejimiz, girişimcilerin verimli teknolojik çözümleri geliştirilebilmelerine destek olabilmek. Bu da Hello Tomorrow’un stratejisi ile kesiştiğimiz noktamız. BNP Paribas olarak bu ödülü sunmaktan ve geleceğimiz için somut çözümlerin geliştirilmesine katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz” 

 "DEEP-TECH EKOSİSTEMİNİN DAVOS"UNDA DÜNYANIN BİLİM VE TEKNOLOJİ GÜNDEMİ TARTIŞILDI 

Hello Tomorrow Global Summit bu sene 1000 deep-tech startup kurucusunu, 800 bilim inovatörünü, 400 endüstri liderini ve 200’ü aşkın CV ve CVC’yi bir araya getirdi.

İki gün boyunca 4 ayrı salonda (Main Stage, Deeptech Academy, Startup Showcase, Challenge Stage farklı alanlardaki deep-tech ekosistem lider ve inovatörlerinin sahne alacağı zirvede, Harvard Üniversitesi’nden sentetik biyolojinin kurucusu olarak bilinen Prof. Dr. George Church, “Nesli tükenmiş türleri genetik mühendisliği ile hayata döndürmek- Bringing extinct species back to life through genetic engineering” konusunda ilham verdi. Ayrıca IBM Research Frontiers’tan Heike Riel kuantum hesaplama konusunda “Unleashing the power of Quantum Computing” başlıklı, Modern Meadow’dan Andras Forgacs Yeni Materyaller hakkında “Biofabrication transforming the world of materials” ve yapay zeka duayenlerinden Dr. Joanna Bryson, yapay zekanın etiğini ele aldığı “Studying AI’s ethical challenges” başlıklı konuşmaları ile zirveye damga vurdu.

HELLO TOMORROW TÜRKİYE, GLOBAL SUMMIT'E DAMGASINI VURDU 

Türkiye’den seçilen ve finalist olan girişimlerin dünyanın bilim ve teknoloji üssü olarak anılan zirvede ülkemiz adına girişimlerini sergiledikleri dev buluşmada Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu Timur Topalgökçeli Türkiye’nin başarı hikayelerini anlattı. Rekor katılımın dikkat çektiği toplantı hakkında Topalgökçeli “Hello Tomorrow Türkiye, Hello Tomorrow’un küresel çapta çalışan 11 hub arasında, ilk uluslararası hub’ı. Bu görevi gururla sürdürüyoruz çünkü ülkemiz çok yüksek teknoloji penetrasyonuyla birlikte, çok genç ve zengin bir startup ekosistemine sahip. Bugün biz, sadece Türkiye’de 3000’i aşkın inovatörle birlikte çok hızlı büyüyen bir girişimiz. Bunu Paris’teki dev zirvede ülkemize özel gerçekleştirdiğimiz oturumda da gördük. Kapasitesini aşan bir katılım yakaladık. 100’den fazla ülkenin inovatör ve yatırımcılarına Türk ekosisteminde katettiğimiz önemli yolculuğumuzu ve değerli başarımızı gösterdik.” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE'NİN FİNALİST DEEP-TECH STARTUP'LARI PARİS'TE 

Hello Tomorrow Türkiye, 2016 yılından beri ülkemiz deep-tech girişimcilik ekosistemini güçlendirme hedefiyle çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl ilk kez Türkiye Finalleri’ni global zirve eleme sürecine dahil etti. Bu sayede Türkiye’den startuplar 119 ülke ile aynı değerlendirme platformuna dahil oldu. İstanbul, bu değerlendirme sürecinde Boston ve Toronto’yu geride bırakarak dünyanın en çok başvuru yapan 10 deep-tech girişimcilik şehri arasındaki ilk defa 8’inci olarak yerini aldı.

Geçtiğimiz yıl, Aralık ayında düzenlenen Hello Tomorrow Türkiye Finalleri’nde 4 kategoride girişimciler yarışmış, kategori birincileri ile finalist belirlenmişti. Bu girişimler sırası ile Enerji ve Çevre” kategorisinde “NanoMatTR” (finalist), “Sağlık ve Biyoteknoloji” kategorisinde “Interact Medical Technologies”, Endüstri ve Yeni Materyaller” kategorisinde “B-PREG” ve “Veri ve Yapay Zeka” kategorisinde “TAZI.AI (TAZI Bilişim)”.

Bu girişimler ve kurucuları ile birlikte Türkiye’den rekor sayıda startup, Hello Tomorrow Global Summit’te ülkemizi temsil etti.

ENERJİ & ÇEVRE

NanoMaTR (Grand Winner/Türkiye Birincisi)

Yusuf Ziya Menceloğlu

Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve Inovent A.Ş. ortaklığında kurulmuş bir şirket olan NanomaTR, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında orta ölçekli üretim faaliyetinde bulunan bir Ar-Ge ve danışmanlık şirketidir. Malzeme üretimi yüksek teknoloji katkı maddeleri ve fonksiyonel yüzey kaplamaları üzerinde yoğunlaşmıştır. Boyutları nanodan moleküler ölçeğe uzanan, plastik ve kompozit malzemelere odaklanan teknolojik çözümler geliştirmektedir.

http://www.nanomattr.com.tr/

VERİ & YAPAY ZEKA

TAZI.AI

Zehra Çataltepe ve Tanju Çataltepe

Tazi.ai veriden ve insandan devamlı öğrenen Automated Machine Learning ürünü geliştiriyor.

https://tazi.ai/

QUANT CO

İhsancan Özpoyraz

Quant Co yapay zeka teknolojilerini enerji sektörü için ulaşılabilir hale getiriyor, dijital olarak dönüşen ve git gide daha da dağınık hale gelen sektörün analitik ihtiyaçlarına ileri düzey yaklaşımlarla çözümler geliştiriyor.

http://www.quant-co.com/index.html

SAĞLIK & BİYOTEKNOLOJİ

Interact Medikal Teknolojileri A.Ş.

Doç. Dr. Volkan Patoğlu, Doç. Dr. Esra Erdem, Salih Derici

Fizik tedavi egzersizlerini robotik dış iskelet sistemleri ile uygulayarak tedavilerin yoğunluğunu, erişilebilirliğini ve etkinliğini arttırmayı hedefliyor. Hastanın iyileşme sürecinde sürekli veri toplayıp yapay zeka ile kanıta-dayalı ve kişiselleştirilmiş tedaviler sunuyor. Yani kısıtlı hareket kabiliyeti olan kişilerin hayat kalitesini iyileştirmek için robotik ve yapay zeka teknolojilerini bütünleştiren tıbbi cihazlar tasarlıyor ve geliştiriyor.

http://interact-technologies.com/

GEEN Biyoteknoloji

Arda Deniz Dokuzoğlu

Programlanabilir hücreler geliştirerek virüslere, kanserli hücrelerle nasıl daha iyi savaşacaklarını öğretiyor.

https://www.geenbio.com/

ENDÜSTRİ & YENİ MATERYALLER

B-PREG

Burcu Karaca Uğural

B – PREG ulaştırma sektöründe karbon emisyonunu azaltmak istiyor. Araç iç panellerinin üretiminde mevcutta kullanılan malzemeleri B – PREG kompozitler ile değiştirerek, hem panelleri hafifletip aracın yakıt tasarrufunu artırarak hem de panel üretiminde enerji tüketimini azaltarak karbon ayak izini düşürmek üzere yola çıkan B – PREG, ürettikleri kompozitleri ahşap lif katkılı kompozitlere kıyasla üç kat daha fazla mekanik performans, cam elyaf katkılı kompozitlerle benzer mekanik performansa ek olarak daha çevreci üretim ve geri dönüştürülebilirlik sunuyor.

http://bpreg.com/

Stratejik Yenilik Girişimler (SYG)

Prof. Dr. Tarık Özkul

Metal yorgunluğu, katastrofik kazaların bir numaralı sebebidir. Çatlak başlamadan önce yapısal elemanlar üzerindeki yorgunluk birikimini algılayan devrim niteliğinde bir yorgunluk sensörü tasarlanmıştır. Sensör pilsiz çalışır, bu yüzden ömür boyu kullanım sunar ve uzaktan takip edilebilir. İnsanlık için önemli olan stratejik ürünler geliştirerek insanlığa faydalı olmayı amaçlayan ve bunun için bir seri proje geliştirilerek patentlerini alan girişim, stratejik alanlardaki maliyetleri düşürerek, kullanım kolaylığının yanı sıra genç nesillerin özgüvenini artıracak projeler geliştiriyorlar.

http://stratejikgirisimler.com/vizyon-ve-misyon/

Hello Tomorrow ilk 500’e dahil olan ve zirveye katılan diğer girişim:

Vispera

Pazar araştırma firmaları, hızlı tüketim markaları ve perakende satış yapan firmaları hedeflen Vispera, bu markaların ürünleriyle ilgili ürün takip bilgilerini yüzde yüze yakın doğrulukla ilettiğini söylüyor. Reyon, marka, miktar ve fiyat gibi bilgiler talep eden markalar bu bilgileri bugüne çoğunlukla manuel olarak elde ediyor. Vispera ise görüntü işleme ve yapay görme teknolojisi kullanarak sistemi otomatize ediyor.

https://vispera.co/about

Editör: MURAT ÖZER