MediaTek’in geliştirdiği TV AI PQ, MT8175 AI görüntü ve MT8518 AI ses platformları, akıllı ev cihazlarını yeni bir seviyeye taşıyor. MediaTek, uç birim Yapay Zeka uygulamalarındaki liderliğini daha üstün kullanıcı deneyimi için Akıllı TV, Görüntüleme Cihazları, Kamera ve Hoparlörlere yansıtıyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden MediaTek, akıllı evlere yönelik yeni Yapay Zeka ürünlerinin lansmanını gerçekleştirdi. MediaTek’in yeni nesil ürünleri arasında, yapay zeka desteğiyle akıllı TV’lerde daha üstün görüntü kalitesi hedefleyen TV AI PQ (picture quality) teknolojisi, kamera ve görüntüleme cihazları için MT8175 AI görüntü platformu ve taşınabilir akıllı hoparlörler için MT8518 AI ses platformu yer alıyor. MediaTek’in yeni ürünleri, şirketin uç birimlerde üst düzey donanım ve yazılım çözümlerini bir arada sunan kapsamlı bir ekosistem geliştirip, Yapay Zeka teknolojisini hayatın her alanına yayma vizyonunu devam ettiriyor.

YAPAY ZEKAYLA TV'DE KALİTELİ GÖRÜNTÜ, KAMERADA GÜÇLÜ İMAJ İŞLEME, MOBİL HOPERLERDE SESLİ ASİSTAN

MediaTek Yapay Zeka teknolojisinin, günümüzde akıllı evlerden giyilebilir cihazlara, akıllı telefonlardan otonom otomobillere yayılan bir yelpazede inovasyon sunduğunu belirten MediaTek Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Akıllı Cihazlar iş birimi Genel Müdürü Jerry Yu, “Telefonlarımızla çektiğimiz fotoğraflardan sesli asistanlardan aldığımız hava durumu tahminlerine, TV’lerimizde online izlediğimiz içeriklerden otomobillerimizde kullandığımız navigasyon sistemlerine teknoloji ile etkileşimimiz, Yapay Zeka ile yeniden tanımlanıyor. MediaTek, her gün kullandığımız cihazların, Yapay Zeka ile akıllanmak için ihtiyaç duyduğu performansı yüksek, enerji kullanımı düşük ideal çözümleri sunuyor” diye söyledi.

Jerry Yu, devamla şöyle konuştu: “Yapay Zeka, gelişimi sürdükçe sesten görüntüye ilerleme kaydediyor, buluttan uç birim cihazlara iniyor. MediaTek bu doğrultuda, kameralar ve görüntüleme cihazları da dahil olmak üzere geniş bir Sesli Akıllı Asistan Cihaz (voice assistant devices / VAD) yelpazesinde Yapay Zeka kullanımının gelişimine destek veriyor. Yeni nesil Yapay Zeka inovasyonumuz sayesinde tüketiciler, TV AI PQ teknolojimizle daha net bir görüntü elde edecekler; MT8175 platformumuzla akıllı kamera ve görüntüleme cihazlarında imajları çok daha hızlı yakalayıp, işleyebilecekler. Bulut ve uç birim arası bağlantıya benzersiz bir işlemci gücü katan MT8518 platformumuz ise, cihaz üreticisi müşterilerimizin mobil hoparlörlere Yapay Zeka kullanan sesli asistanları entegre edebilme olanağı sağlayacak.”

AKILLI TV'DE ORTALAMA GÖRÜNTÜ AYARI DEVRİ SONA ERİYOR

MediaTek’in yeni nesil TV AI PQ teknolojisi, Yapay Zeka gücüyle dijital TV’lere yayın içerisinde sahne tespiti, belirli bir sahnede belirli yüzü tanımlama gibi özellikler getiriyor. Bu özellikler sayesinde akıllı TV’ler, yakın çekim insan yüzü ya da manzara, iç mekan ya da spor sahası gibi alanlar için en iyi görüntü ayarlarını otomatik olarak yapabiliyor. Şu an var olan cihazlarda bu ayarlar otomatik yapılamadığı ve ortalama görüntü ayarları kullanıldığı için, MediaTek’in AI PQ teknolojisi, benzersiz ve kusursuz bir görüntü kalitesini mümkün kılıyor.

MediaTek 2017 yılında, yeni nesil TV yayınları için belirleyici standard (ATSC 3.0) olarak kabul edilen Verance Aspect’in değerlendirme testlerini tamamlayan ilk işlemci geliştiricisi olma özelliğini elde etti.

TV görüntü kalitesini Yapay Zeka ile zenginleştiren MediaTek, akıllı TV’ler için lider işlemci geliştiricisi kimliğiyle dijital TV inovasyonlarına önderlik ediyor.

KAMERAYA ENTEGRE SESLİ ASİSTAN

MediaTek’in MT8175 AI görüntü platformu sayesinde kamera ve görüntüleme cihazlarına sesli asistanların entegre edilmesiyle, kullanıcıların çok daha interaktif bir deneyim yaşayıp, çok daha fazla işlem yapabileceklerini belirten Jerry Yu, “MT8175, görüntüleme deneyimini zenginleştirmekle kalmıyor, en ileri düzey imaj sinyal işlemcisi (ISP) ve Yapay Zeka işlemci ünitesi (APU) teknolojileriyle, görüntü yakalama işlemlerini daha hızlı ve daha net bir şekilde, daha az enerji tüketerek yapabilmeyi sağlıyor” diye söyledi.

Sesli asistanlar için dünyanın bir numaralı işlemci geliştiricisi olma özelliği taşıyan MediaTek’in yeni MT8518 AI ses işlemcisi, daha üstün Yapay Zeka gücü, 10 kata varan oranda daha fazla bekleme süresi, sesli aktivasyon ve uzak alan komutlarında enerji tasarrufu, hoparlör ve sesli konut tanımlama gibi özelliklerle sesli asistan uç birim cihazlarında yeni bir dönem başlatıyor. MT8518, gerçek zamanlı veri akışıyla müzik dinlemede (music streaming) bir önceki nesil çözümlere oranla iki kata kadar daha fazla çalma süresi sağlayabiliyor.

MT8518’in düşük enerji tüketimli uç birim Yapay Zeka performansının, MediaTek müşterisi cihaz üreticilerince heyecanla karşılandığını belirten Jerry Yu, “Sesli aktivasyonda enerji tasarrufu ve uzun batarya süresinin yanı sıra, sunduğu yüksek ses kalitesiyle bir çok marka tarafından benimsenen PowerAQTM akustik yönetim birimimiz, mobil akıllı hoparlör pazarı için bir devrim özelliği taşıyor” diye konuştu.

Editör: MURAT ÖZER