ABD'li ünlü girişimci Elon Musk'un kurduğu SpaceX’in Falcon 9 roketi ile NASA’nın Crew Dragon ekibini uzaya fırlattı. Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği ilk insanlı uzay mekiği denemesi geçtiğimiz gün ABD’nin Florida eyaletindeki uzay merkezinden yapıldı.

UZAYA İL TİCARİ YOLCULUK

Uzay aracının 27 Nisan Çarşamba günü TSİ 23:30'da fırlatılması planlanıyordu ancak kötü hava koşulları nedeniyle geri sayıma 16 dakika kala durdurulmuştu. Florida'da havanın yağışlı olması nedeniyle kalkış 30 Nisan Cumartesi gününe ertelenmişti. İşte o uçuş bugün gerçekleşti. İki astronotuyla birlikte uzay aracı TSİ 22.22'de başarılı bir şekilde gönderildi. Uzay aracı 19 saatlik bir yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na varacak.

Uzay aracındaki NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley 2000'de seçildi. Daha önce birlikte uzay görevine çıkmamış olan astronotlar yine aynı ekipten iki kadın astronotla evli ve birer erkek çocukları bulunuyor.

NASA'DAN 3 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE DESTEK 

İnsanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA’dan 3 milyar doların üzerinde bir bütçe alan SpaceX’in bugün yapılan test uçuşunun başarılı olması durumunda uzay endüstrisi için atılacak diğer adımları cesaretlendirmesi planlanıyor.

İş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, son altı yılını Crew Dragon kapsülünü inşa etmek ve test etmek için harcadı.


Şirket, yıllardır uzay istasyonuna birçok defa malzeme taşımak için seferler düzenledi. Bugün, ''SpaceX Demo-2'' isimli test uçuşunda Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılacak yolculukta ise ilk defa içinde mürettebatı olan bir uzay mekiğinin alçak yörüngeye ulaştırılması denenmiş olacak.


 

Editör: MURAT ÖZER