Korona virüsü salgını başladığı günden itibaren tüm dünya doğru yanlış milyonlarca haberle çalkalanmaya başladı.

GÜLDEN SEÇİLMİŞ'TEN CORONA VİRÜS TEKNOLOJİ HABERLERİ

Ben her hafta sizlere ABD’de çeşitli mecralardan derlediğim ve içlerinde güvenilirliği en yüksek olanlara yer veriyorum.

1- Evde Korana testi artık mümkün... ABD’li bilim insanı ve eski başkan Obama’dan devlet nişanı almış olan yüksek enerjili 7 Biotech firmasının sahibi Jonathan Rothberg korona salgınına Karaib Adalarında Gen Makinasi isimli teknesinde yakalandı.

Teknesindeki mini laboratuarında ilk günden itibaren evde bir test kiti üretmek için çalışmalara başladı.

60 kişilik uluslararası ekibi ve yüzlerce telefon konuşmasından sonra evde 30 dakikada Covid-19 olup olmadığınızı ispatlayan testlerin seri üretimi için start aldı. Rothberg aynı zamanda (handheld) elde kullanılan Butterfly IQ pratik ultrasound aletinin de yaratıcısı.

2 - Facebook internette artan şehir efsaneleri yüzünden koronavirüsü salgını ile ilgili yanlış haber yapanları ve sahte paylaşımları Dünya Sağlık Örgütünün sitesindeki Myth Busters (Efsane Avcıları) sayfasına yönlendiriyor. Bu, bir yalan haber gördüyseniz veya paylaştıysanız Facebook’un sizi uyaracağı anlamına gelmiyor. İnsanlara yalnızca haber akışlarında düzgün okuyamayacakları bu içeriklere bastıklarında onları WHO Myth Busters sayfasına yönlendiriyor. Facebook her zaman olgu kontrolü üzerine müdahaleci bir yaklaşımdan ziyade gerçek denetçilerin içerik düzeltmelerini sağlayarak proaktif olarak kaydı düzenleyip yalanlara olan inancı %50 oranında düşürmeyi hedefliyor.

3 - Antijen Testin Covid-19 için daha hızlı ve ucuz bir çözüm olduğu kanıtlandı. ABD’de ekonominin tekrar güvenle açılabilmesi için uzmanların tavsiyesi günde 20 milyon insana test uygulanması gerektiği yönünde, oysa bu rakam şuan sadece 150 binde. Mevcut korona testleri kaynak eksikliği, yüksek hata riski ve yetiştirilmiş personel eksikliği dolayısı ile sistemi ve süreci yavaşlatmakta. Dolayısıyla artık PCR gibi konveksiyonel yöntemler bırakılarak tedarik zinciri darboğazlarını atlayan yaralı bir alternatif olan anijen testler sıklıkla uygulanmalı. Coronavirus antikor testleri, insanların hastalıklara karşı bağışıklığını değerlendirmek için potansiyel bir araç olarak yetkililerden dikkat çekti. Ancak, Ekonomik ve Tüketici Politikaları Alt Komitesi başkanına göre, testleri oluşturan şirketlerin çoğunluğunun çok az ya da hiç düzenleyici gözetimi yok. Antikor testleri, doğru olduğunda, birisinin geçmişte koronavirüse maruz kalıp kalmadığını tespit edebilir. Bu testlerin 100'den fazlası son birkaç hafta içinde piyasaya sürüldü. Antijen testler parmaktan alınan kan ile 15 dakikada vücutta Covid-19 olup olmadığının sonucunu veriyor.

YENİ NORMALE ALIŞMAK 

4 - Yeni Normal, Robotlaşmak... Korona salgının şoku, vatandaşların, çalışanların ve tüketici bireylerin tercih ve beklentilerinde süresiz bir değişim yaratacaktır. Bu değişimler ve bunları nasıl yaşadığımız, nasıl çalıştığımız ve teknolojiyi nasıl kullandığımız üzerindeki etkileri önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Tercihler geliştikçe daha iyi içgörü ve öngörüden yararlanmak için kendilerini yeniden icat eden kurumlar orantısız bir şekilde başarılı olacaktır. Açıkçası, çevrimiçi temassız ticaret dünyası, tüketici davranışlarını sonsuza dek yeniden şekillendirecek şekilde desteklenebilir. Ancak, verimlilik peşinde koşma, örneğin üretim ve tedarik son kullanıcıya yaklaştıkça, tedarik zinciri küreselleşmenin sonu olan esneklik gerekliliğine yol açtığından diğer etkiler daha da önemli olabilir. Kriz sadece güvenlik açıklarını değil, işletmelerin performansını artırma fırsatlarını da ortaya çıkaracak. Liderlerin, hangi maliyetlerin değişkene karşı gerçekten sabit olduğunu yeniden düşünmeleri gerekecek, çünkü büyük üretim alanlarının kapatılması, nihayetinde olması gerekene karşı neye ihtiyaç duyduğuna ışık tutuyor. Verimlilik kaybı olmadan operasyonların ne kadar esnekleştirileceğine dair kararlar, küresel üretimin çoğunu kapatma deneyimi ile de aynı şekilde bilgilendirilecektir. Teknolojinin üretimin her safhasında benimsenmesi, işgücü bulunmadığında üretkenliği artırmak için neler gerektiğini hızlı bir şekilde öğreterek üretimi hızlandırılacaktır. Sonuç olarak insanı şoklara karşı daha dirençli, teknolojiyi daha üretken kullanan ve müşterilere daha iyi hizmet sunabilen şirketlerin daha da güçleneceği görülecektir.


5 - Krize cevap vermek için örgütlenme, Takım Ağları Oluşturmak… Hepimiz Korona eve kapatmaları ile beraber belki de daha önce tanıdık olmadığımız Zoom, Google Meet, Zoho gibi sanal toplu görüşme ortamlarının kurtları olduk hatta webinarlar bile vermeye başladık belki de. Bir kriz sırasında liderler, yukarıdan aşağıya bir tepkinin istikrara yol açacağı inancından vazgeçmelidir. Rutin acil durumlarda, tipik bir şirket, yazılı bir yanıt vererek operasyonları iyi yönetmek için komuta ve kontrol yapısına güvenebilir. Ancak belirsizlikle karakterize edilen krizlerde, liderler tanıdık olmayan ve iyi anlaşılmayan sorunlarla karşılaşmaktadır. Bir kuruluşun en üst düzeyindeki küçük bir grup yönetici, bilgi toplayamaz veya etkili bir şekilde yanıt verecek kadar hızlı kararlar veremez ise üretim süreci aksar, verimlilik düşer. Liderler, bu gibi bir durumda yanıt için net öncelikler belirleyen işgücü koruması, tedarik zinciri istikrarı, müşteri katılımı ve finansal stres departmanlarını kuracak ve diğerlerini bu önceliklere hizmet eden çözümleri uygulama konusunda destekleyerek kuruluşlarını daha iyi seferber edecekler.

6 - Bluetooth ile Covid-19 Risk haritası yaratmak… Topluluğa Covid-19 riski altında olup olmadığınızı söylemek ve cep telefonunuzun sinyallerini kullanarak kişi izleme uygulamalarını bluetooth ile analiz etmek uzmanlar için bile karmaşık ve zorlu bir görevdir. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, salgın hastalığın yayılmasını yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak, enfekte bir kişinin kiminle temas kurduğunu belirlemek için dijital iletişim izleme uygulamaları başlatmak için acele ediyorlar ki bunun ilk örnekleri Çin ve Güney Kore’de kullanılmaya başlandı ve Almanya da iletişim devleri Apple ve Microsoft ile bu konuyu çözmek hakkında hararetli görüşmeler içerisinde. Apple ve Google da geçtiğimiz cuma günü Covid-19 yayılımını takip ve kontrol etmek için ortak bir akıllı telefon platformu kurma çalışması yapacaklarını açıkladı. Aynı zamanda Dünya Gizlilik Forumu genel müdürü Pam Dixon da, şirketlerin gizlilik güvencelerine yakından kontrol edeceğini ve acil durum sona erdiğinde topladıkları sağlık verilerinin tamamen silineceğine dair kesin güvence verilmesi gerekliliğine değindi. Dixon “İnsanlar ölüyor. Hayat kurtarmak zorundayız. Herkes bunu anlıyor ama bir noktada bunun mahremiyet sonuçlarını da anlamamız gerekecek.” dedi. Güvenlik uzmanları ayrıca, teknolojinin Covid-19 taşıyıcıları tarafından enfekte olmuş olabilecek kişileri etkili bir şekilde izleyemeyeceğini ve tanımlayamayacağını da belirtiyor. Bu tür çabaların, fiziksel dünyadaki insanları takip etmek için yetersiz olacağını ve diğer sağlık çalışanları ve ekiplerinin gerekli olacağını söylüyorlar. Güney Kore ve Çin'de bu tür çabalar kredi kartı ve toplu taşıma kayıtlarının kullanımını içermektedir. Etkili temas izlemeye olan büyük ihtiyaç göz önüne alındığında, şirketler değişikliklerini iki aşamada gerçekleştireceklerdir. İlkinde, Mayıs ayında halk sağlığı yetkililerinin hem Android hem de iOS telefonlar için uygulamalar yayınlamasına izin veren yazılım yayınlayacaklar. Önümüzdeki aylarda, bu işlevselliği doğrudan temeldeki işletim sistemlerine de inşa edecekler. Geçtiğimiz Cuma günü bu şirketler, Gizlilik Korumalı İletişim İzleme adını verdikleri kontrat için ön teknik spesifikasyonları yayınladılar.


 

7 - Bir sonraki adım Chip Implant… Telefonlardaki takip sistemi ile virüsün yayılma durumunu kontrol başarıyla tamamlanırsa bir sonraki adım aşılanma ile Microchip takibi mi olacak? Bu zaten tüm dünyada bazı alanlarda kullanılan bir uygulama. Askerlerin sahadaki güvenlik takibinde, mücevher teslimatları, evcil hayvan sâhiplerinin kedi ve köpeklerini takibinde, cüzdan valiz gibi önemli özel eşyaların takiplerinde.

İlk kez Bill Gates tarafından kurulan Microchip Technologies’in 2002 yılında anons ettiği implant deri altı Microchip’ler her yıl milyar dolarlar kazandıracak bir sektörün patlamasına işaret ediyor.

Kişisel mahremiyet sorunlarının çözüleceğine inanırsak aslına bırakılırsa yaygın suçlarla mücadele ve önümüzdeki yıllarda teknoloji çağındaki en büyük tehdit olan biyolojik silahlarla salgın risklerinin engellenmesi için kullanımının gayet masumane olduğu düşünülebilir.

Gülden Seçilmiş - Haber Channel Miami

Editör: MURAT ÖZER