Uygur Türklerinin yaşadığı Çin’in Sincan Bölgesi hakkında BM İnsan Hakları (OHCHR) ajansının 2021’de hazırlandığı ileri sürülen raporunun bir türlü yayınlanmaması ve Yüksek Komiserin Mayıs ayındaki bölgeye ziyareti sonrası basın açıklaması, 39 akademisyenin bu iki durumu kınayan açık mektup yazmasına neden oldu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in, Çin ziyareti sonrası basına yaptığı açıklama ve beklenen ama henüz yayınlanmayan Sincan raporu için 39 akademisyen kınama içeren açık mektup yazdı. Akademisyenler mektupta, Bachelet’in basın açıklamasının akademik bulgularla çeliştiğini vurgulayarak “Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen halen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden (OHCHR) bu konuyla ilgili bir rapor bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BASIN AÇIKLAMASI ELDEKİ BULGULARLA TERS DÜŞÜYOR’

3 Haziran tarihli, bu hafta basına yansıyan mektupta, 2017 yılından itibaren bölgede Uygur Türklerinin insan hakları ihlallerine maruz kaldığı belirtilerek imzacı akademisyenlerin 4 yıldır BM’e bağlı OHCHR’nin raporunu bekledikleri vurgulandı. Yüksek Komiser Michelle Bachelet’in Mayıs ayında Çin’in Sincan bölgesini ziyaret etmesi ve ziyaret sonrası yapılan basın açıklaması, akademisyenler tarafından daha önce elde edilen bulgularla ters düştüğü ifade edilerek mektubun kaleme alındığı belirtildi.

SİYASİ MÜDAHALE OLMADAN YAYINLAYIN

Mektupta “Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen halen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden (OHCHR) bu konuyla ilgili bir rapor bekliyoruz. Aradan geçen yıllarda, Çin'in Sincan'daki (ya da yerli nüfusunun çoğu tarafından bilindiği üzere Doğu Türkistan'daki) politikaları hakkında titiz çalışmalar yaptık ve Çin'in kitlesel gözaltı programının çok ötesine geçen bir ölçekte insanlığa karşı suçlar işlediğini tespit ettik” ifadeleri yer aldı. Mektubun imzacı akademisyenler, OHCHR'yi raporu siyasi müdahale veya daha fazla gecikme olmadan yayınlamaya davet etti.

Editör: MURAT ÖZER