Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Doğru hamlelerle bir küresel güç haline geldik ve dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye'nin adı dünya siyaset sahnesinin en önemli aktörleri arasında sayılıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 'Şehir Buluşmaları' kapsamında bir dizi programa katılmak üzere Mersin'e geldi. Bakan Çavuşoğlu, programı kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin son yıllarda dış politikada önemli adımlar attığını belirten Çavuşoğlu, "Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi dış politikada da atılım yaptık. Doğru hamlelerle bir küresel güç haline geldik ve dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye'nin adı dünya siyaset sahnesinin en önemli aktörleri arasında sayılıyor. Diplomasimizin erişimi ve etkisiyle küresel bir güç haline geldik. Bugün Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı herkes sayıyor. Tabii diplomatik ayak izimizi büyüttük. 255 misyonla, yurt dışındaki misyonumuzla en büyük temsilcilik ağına sahip ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Bir yandan girişimci diplomasimizle hak ve çıkarlarımızı savunurken, diğer taraftan insani diplomasimizle mağdur ve mazlumlara umut ışığı olmaya devam ediyoruz. Yakın coğrafyada Suriye, Irak, Balkanlar, Kafkaslar'da bir istikrar halkası oluşturuyoruz. Libya'dan Orta Asya ve Türk devletlerine kadar bir refah ve güvenlik iş birliği perspektifimiz var. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ara buluculuğumuz, İstanbul Tahıl Antlaşması, Zaporijya Nükleer Santrali ve esir değişimindeki kolaylaştırıcı ve yine arabulucu rolümüz küresel istikrara katkı sağlıyor. Afrika ve Latin Amerika'daki açılımlarımız hem siyasi hem kültürel hem ekonomik alanda ayak izlerimizin tüm dünyaya yayıldığını gösteriyor" diye konuştu. 

'AGİT, ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN MERKEZİ OLMUŞTUR'

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerileme de değinen Çavuşoğlu, "Karabağ problemi, Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarının azad edilmesi AGİT-Minsk üçlüsünün çabalarıyla olmadı. 30 yıl oyaladılar. Zaten 30 yıl çözülememesinin sebebi de bu AGİT Üçlüsü'nün tek yanlı olması, yani Ermenistan'dan taraf olması. İşgalciden yanaydı. AGİT, çözümsüzlüğün merkezi olmuştur. Şimdi aldığı kararlar bir kere AGİT’in işleyiş kurallarına da aykırı. Böyle oldubittiler olmaz" ifadelerini kullandı. 

'KIBRISLI RUMLAR, KIBRISLI TÜRKLERLE HİÇBİR ŞEY PAYLAŞMAK İSTEMİYOR'

Kıbrıs'ta yaşanan çözümsüzlüğe ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Kıbrıs'ta çözüm için çaba sarf ettik ama Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türklerle hiçbir şey paylaşmak istemiyor. Biz Kıbrıs'ı enerji, savunma olarak yalnız bırakmadık. Tanınma olmadı ama yeni temsilcilikler açacağız. Uluslararası platformda statü elde edebilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. ABD'nin bu konuda terazisi bozuldu. Rum tarafında silah ambargosunu 1 yıllığına kaldırdı. Onlar bir karar aldı biz ise ilave takviyeler yaptık. Onlar karar alır, biz adım atarız." 

Çavuşoğlu, daha sonra partiye katılanlara rozet taktı. (DHA)

'ENERJİDE KRİZ YAŞAMIYORUZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mersin'de 'Şehir Buluşmaları' kapsamında STK temsilcileri ve iş insanlarıyla toplantıda bir araya geldi. Toplantı öncesi konuşan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin enerji açısından sıkıntı içerisinde olmadığını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, "Avrupa'da ciddi bir enerji krizi beklenirken, bizde bu endişenin olmaması tesadüf değil. Biz henüz enerji üreten ya da enerjide yeterli bir ülke değiliz. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Evet, Karadeniz'de bir rezerv bulduk. Farklı yerlerde yine petrol çalışmalarımız da meyvelerini veriyor ama halen dışa bağımlıyız. Niye bu kadar ülke enerji konusunda sıkıntı çekerken, fiyatlardan bahsetmiyorum sadece, 'bu kışı nasıl geçireceğiz' diye endişelenirken, 'Bu kış için depolar, rezervler var ama 2023 nasıl olacak' diye düşünürken, biz Türkiye olarak böyle bir dert içinde değiliz. Evet, fiyatlar, dünya fiyatları yükseldiği için bizde de yükseliyor. 400 dolara aldığınız Rusya'dan gaz, 1500 dolarlara çıkıyor, bu kaçınılmaz. Dolayısıyla biz bu anlamda da bugün kriz çekmiyorsak, yani krizi yaşamıyorsak, böyle bir dert içinde değilsek, bu 20 yıldır izlediğimiz politikaların da bir yansımasıdır. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu stratejik adımlarımızı devam ettireceğiz" dedi.

'YATIRIMLAR BİZİ LOJİSTİK OLARAK DÜNYAYA BAĞLIYOR'

Türkiye'nin ihracat rakamlarına da değinerek, Mersin'in en fazla ihracat yapan illerinden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, "Mersin 3,65 milyar dolar ihracatla Türkiye'de ilk 7 içerisinde. 2021 yılında Mersin'in ihracatı benim rakamlarıma göre 2,6 milyar dolar. Bu yıl ilk 8 ayda bile geçen seneki rakamı neredeyse ikiye katlayan bir şehrimizden bahsediyoruz. Bu ne demektir? Mersin Limanı'ndan daha fazla ürün yurt dışına çıkıyor demektir, bu daha fazla üretim demektir. Daha fazla istihdam ve zenginleşme demektir. Yine yollar, havaalanları, köprüler, tüneller, enerji santralleri, okullar gibi altyapı yatırımları demektir. Yapılan bu yatırımlar bizi lojistik olarak dünyaya bağlıyor. İş gücü kalitemizi ve rekabet gücümüzü de aynı şekilde artırıyor" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: "KÜRESEL ÖLÇEKTE KRİZLERE ÇÖZÜM ARAYAN BİR TÜRKİYE VAR ARTIK"

Bakan Çavuşoğlu, devamında şöyle konuştu:

"Dış politikanın iki amacı var. Birincisi ülkenin güvenliğini arttırmak, ikincisi refahını arttırmak. Güvenlik olmadan refah, refah olmadan da güvenlik olmaz. Bunu hepimiz biliyoruz, yaşıyoruz, yaşadık. Biz de dış politikamızda yükselen gücümüzle çevremizden bir güvenlik ve refah atmosferi oluşturuyoruz. Etrafımızdaki ateş çemberinin bize etkilerini en aza indirmeye çalışıyoruz. İşte Rusya'da, Ukrayna'da yaşanan sorunların gölgesi Erdemli'deki seralarımızın üzerine düşmesin diye gayret sarf ediyoruz. Yine Suriye'de, Irak'ta, Libya'da etkin olmamız, güvenliğimiz, huzurumuz için. Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta, Ege'de, Yunan ve Rum'un sinsi planlarına karşı duruyorsak gelecek nesillerimiz için. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ara buluculuğumuz, İstanbul Tahıl Anlaşması, esir değişimi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde kolaylaştırıcılığımız hep bundan. Sadece etrafımızdaki yangınları söndürmekle yetinmeyip, küresel ölçekte krizlere çözüm arayan bir Türkiye var artık. Çünkü dış politikamız kadim medeniyetimizin değerleri üzerine kurulu. Bizler 3 kıtaya ve yedi iklime nizam vermiş, adalet dağıtmış bir ecdadın torunlarıyız. Milletimizin de soydaşımızın da dünyadaki mazlumların da bizden beklentisi dünyada adalet ve barışın bayraktarlığını yapan bir Türkiye. Afrika'da, Kafkasya'da, Balkanlar'da, Asya'da bunları görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın deyimiyle 'Daha adil bir dünya için' mücadelemizde onların desteği ve duasını hissediyoruz. Güçlünün değil, haklının yanındayız. İnsani dış politikamız dünyanın her yerindeki etkinliğimize katkı sağlıyor. Hep birlikte yavrularımıza daha güçlü bir Türkiye bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz."

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER