Tüm dünyanın içinde bulunduğu bu zor süreçle beraber günlük rutinlerde olduğu kadar teknoloji ve eğitimde de bir çok farklılık yaşanıyor. Öğrencilerin fiziksel olarak okula gitmeyerek uzaktan eğitim sistemine geçiş yapması; bu alandaki teknolojileri de hızlandırdı. Mart ayında Unesco’nun verilerine göre Dünya genelinde 1.38 milyar insan okul kapanmalarından etkilendi. Okul dışı uzaktan Eğitim programlarına kayıt % 425 artış gösterdi.

Korona salgının Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesinden hemen sonra, dünyanın saygın eğitim kurumlarında hızlı bir e-dönüşüm başladı. Nisan ayından bu yana artık Oxford'daki bir okuldan veliler kendileri veya çocukları için virtual classroom / ( sanal sınıf) teknolojisi ile eğitim satın almaya başladı. Dünyanın önde gelen eğitim kurumlarının içinde yer aldığı eğitim ekosistemi önümüzdeki yıl arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile üç boyutlu sistemlere geçmek için yatırımlarını arttırdı.

Online eğitime artan ilgi ve kayıtları ele alarak veriler veren York Education Türkiye Kurucusu Burçin Önal; “İlginç ve çok efektif sonuçlar alabileceğimiz bir döneme girdik. Bu gün itibariyle IELTS gibi güvenilirliği dünyaca tanınan ve İngilizce seviyenizi belirleyip yüksek öğretim kurumlarına girmeniz için British Council ve IDP tarafından düzenlenen akademik İngilizce yerleştirme sınavı, online sınav teknolojisi ile sınırlı kontenjan ile yapılacak.” dedi.

Türkiye’de online eğitimi sonuna kadar destekleyen kurumlardan bir olan YORK Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı kurucusu Burçin Önal öncülüğünde uzaktan eğitim projesine başlandı. Burçin Önal ‘Okullar ile toplantılar yaptık, çıkan sonuçları sizlerle paylaşacağım, tabi ki tüm dünya şundan emin, online okullar dönemi başladı ve örnekleri çoğalacak. Çok heyecan verici yeni teknolojiler, çocukların hayatına giriş yapacak. Her şey muhteşem kişiye özgü, interaktif olacak, sınırlar ortadan kalkacak. En büyük sebebi çok kaliteli Online Eğitimler teknoloji devleri tarafından güçlendiriliyor. Bunun arkasında MIT, HARVARD gibi üniversitelerin Profesörleri, silikon vadisinin teknoloji dehaları duruyor. İngiliz ve Amerikan Üniversiteleri hali hazırda zaten hem online’a geçtiler arkalarında https://2u.com/ 2 U eğitim teknolojileri şirketi bulunmakta Üniversiteler artık Online Lise Eğitimlerini tanıyıp destekliyorlar.’ dedi.

Burçin Önal ekibiyle beraber online eğitim platformu geliştirdiğini ve neler yaptıklarını anlattı.

YORK YURT DIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI NELER YAPTI?

Ben her zaman teknolojiye ve kişisel eğitime, öğretmen olduğum yıllardan, York yurtdışı eğitimi kurup devam ettirdiğim yıllarda dahil olmak üzere çok önem verdim ve şu an da Learn Online Academy ile tüm Dünya' da, sadece online eğitimleri bir arada bulabileceğiniz bir online pazar yeri oluşturmak amacı ile yazılım ve proje ekibi ile 

Amerika'da bulunmaktayım. Operasyon ekibimiz tüm eğitim sağlayıcılarla tek tek iletişime geçti ve her bir online eğitimi sistemin içine dahil olup deneyimleyip raporladı. Böylelikle hem mevcut hem de geliştirilmek istenen sistemler için tüm Dünya'daki eğitim kurumlarına geri bildirimler ve öneriler verdi. United Nations' ın 4 numaralı hedefini gerçekleştirmek adına https://sustainabledevelopment.un.org/?menu=1300 , kaliteli online eğitimi uygun kişilere ulaştırmak için web tabanlı online eğitim sitesi geliştirmekteyiz. Bu yüzden şu an yoğunlaştığımız konu online eğitimler ve yeni jenerasyon online okullar.

UZAKTAN EĞİTİM NE KADARDIR HAYATIMIZDA? 

Aslında uzaktan eğitime çok önce geçilmişti, şöyle izah etmek gerekirse Amerika'da Üniversiteye başvururken SAT ye giriyorsunuz, buna zaten okul harici hazırlanıyorsunuz.

İngiltere Üniversiteleri A Level istiyor ,bunu dışarıdan girip sınavını verebiliyorsunuz. Biz bu dersleri fiziksel almayı tercih ediyorduk, uzaktan sadece ders kitapları ile hazırlanmak istemiyorduk, çünkü online materyaller bu kadar güçlü değildi.

ONLİNE EĞİTİM İLE UZAKTAN EĞİTİM FARKLI MI? 

Günümüzde çok fazla kullanmaya başladığımız Online Eğitim ve Uzaktan eğitim arasında fark var. Uzaktan Eğitim materyalleri size gönderilmiş ve belli bir sınav tarihinde elinizdeki materyalleri çalışıp sınava girmeniz ile başarınızı ölçümlediğimiz eğitim sistemidir. Gerek kitaplarla gerek video yada kasetlerle yapılır, interaktif değildir bu yüzden uzaktan kelimesi kullanılır. Bunu A level sistemi İngiltere çok uzun zamandır uygulanmaktaydı.

Online Eğitim ise ders materyallerinin özellikle yaş grubuna göre, teknolojik alt yapılarla hazırlandığı, eğitmeninden danışmanına Online eğitim ve Psikoloji eğitimlerini tamamlamış kişilerce, süreç boyunca interaktif şekilde yürütülen eğitimdir.

ONLİNE OKULLAR DAHA ÖNCE DE VAR MIYDI?

Son 10 yıldır revaçta diyebiliriz. Özellikle sık sık taşınan ailelerin çocukları için ya da profesyonel olarak spor yapan çocuklar, dans, tiyatro, müzik gibi alanlarla ilgilenen ve ya fiziksel olarak engeli bulunan çocukların ailelerinin yanından ayrılmadan uluslar arası eğitim alması ve dünya çapında iyi üniversiteleri hedef belirlemeleri durumunda aileler eğitim koçları eşliğinde çocuklarına uzaktan eğitim aldırmaktaydı. Covid-19 ile birlikte bütün dünyada denenen uzaktan eğitim sistemi okullarda alt yapıları sayesinde verimli bir şekilde süreci yönetiyorlar. Türkiye de bazı okullarda uzaktan eğitim sisteminde başarılı oldular. Peki bu yeterli mi ? Hayır değil. Artık hepimiz biliyoruz ki bütün dünyada yeni bir ihtiyaç doğdu. Teknoloji ile güçlendirildiği taktirde yeni bir döneminde açıldığını rahatlıkla görebiliriz.

Çocuğum gözümün önünde, sosyal ihtiyaçları benim denetimimde, benden kopmadan Dünya'nın en iyi eğitmeninden, kişiye özelleştirilmiş bir eğitim ile en iyi akademik ve sosyal hedefine eğlenerek ulaşabilir mi?

Evet artık bu mümkün. Covid-19 dan önce yeni jenerasyonun teknolojiye olan adaptasyonu eğitim materyellerine yansımıştı, dolayısı ile Pearson ( Cambridge ve Oxford Publishing ile aynı seviyedeyken ve IELTS/TOEFL dan sonra en büyük sınav sağlayıcı iken ) çok büyük bir atak yapıp, okullar ile birliktelikler kurup 2016'da eğitim teknolojisini güçlendirip, Dünya'nın en önemli okullarını Pearson alt yapısına evirdi ve Online Okul Sistemine kusursuz bir dokunuş yapıp, geliştirmek için yatırımlarına hız verdi. Covid 19 ile birlikte ailelerin kaliteli eğitimi özel okul kapsamında maliyet olarak da yarı yarıya düşüren full time yada kredili parça parça ders alabileceğiniz Online okulların kontenjanları dolmak üzere.

En iyi örneklerini sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum:

1. Harrow School Online:(16-18 yaş) :

Yıllık ücretini 15.000 pound olarak belirleyen, İngiltere'nin en eski mezunları arasında Churchill'in da bulunduğu İngiltere'nin ikonu Harrow School, bu yıl Pearson işbirliği ile Online A level eğitimine geçmiş bulunmakta. Bizim sistemimize göre lise 3 ve lise 4. Sınıflar lise eğitiminin son 2 yılında verilen A level eğitimi danışmanlar ve İngiltere'nin en iyi eğitmenleri tarafından da teknoloji ile birleştirilip online ve interaktif şekilde verilecek. Okul özellikle STEM programını uyguluyor. Bu yüzden Cambridge, Oxford, Imperial ,MIT, Stanford gibi top okullarda Ekonomi ve Mühendislik bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler için, kendilerine özel eğitim koçları eşliğinde veriliyor. Önümüzdeki yıl Lise1 ve Lise 2 sınıflarını da hayata geçirecek.

2. Valenture Institute: (12-16 yaş) https://www.valentureinstitute.com/

Yıllık ücreti 6.000 Dolar olan online lise, Türkiye'de özel okullarda okuyan öğrenciler için, ekstra online özel ders okulu olarak bile düşünülebilir. İngiliz eğitim sistemini online olarak Pearson teknolojisi ile veren Valenture İnstitute, Edexcel sistemi ile Dünya'daki en önemli üniversiteler tarafından tanınmaktadır. Bu yıl 7, 8,9 ve 10. sınıflara eğitim verecek olan Valenture Institute uluslararası online İngiliz ortaokul sistemini tüm Dünya'ya online olarak uygulatmaya başlayan ilk eğitim kurumu olarak adından bahsettiriyor.

3. International Connections Academy (İlk-Ortaokul- Lise) https://www.internationalconnectionsacademy.com/

Amerika eğitim tabanlı olan International Connection kendi geliştirmiş olduğu eğitim sistemini Advance Placement interaktif dersleri ile uluslararası seviyeye taşıyor. Connections Academy ve Cognia Akrediteleri bulunan okul bir çok Amerikalı aile tarafından tercih edilmekte. Son yıllarda uluslararası öğrenci de kabul eden International Connections' ın fiyatı yıllık 6000 Dolar civarında.

  4.Futures Academy ( Ortaokul - Lise)   https://www.futures.edu/online-courses

Future Academy'i diğerlerinden ayıran kişiye özel eğitim sistemi ve üniversite danışmanlığı uygulamasıdır, Amerika'da 1500 den fazla öğrencisi bulunan özel okulun bir çok kampüsü de bulunmaktadır. Future Academy sadece birebir eğitim vermekte ancak grup eğitimi vermemektedir. Yıllık ücreti 30.000 Dolar ile 55.000 Dolar arası değişmektedir. Tüm okuldaki öğrenciler online ya da fiziksel olarak derslerini birebir almak ile birlikte kendilerine özel eğitim koçu ile tüm yıl boyunca çalışan öğrenciler, Amerika'daki en iyi okulları hedeflemektedirler.

Şüphesiz bütün dünya değişirken eğitimin de değişmesi gerekirdi. Online eğitimin geleceğimizi şekillendireceğini söylemek artık mümkün.

Editör: MURAT ÖZER