Büyüme hedefinden geri adım atmayan Acıbadem, 350 milyon dolarlık yatırım yaptı. Tahsin Güney, “Zorlu dönemdeki bu yatırımlar yurtiçi ve yurtdışından hasta çekecek” dedi.
Yurtiçi ve yurtdışında atağa kalkan Acıbadem Sağlık Grubu, son dönemde açılışını yaptığı Altunizade ve Amsterdam (Hollanda) hastanelerine, yatırım büyüklüğü 116 milyon doları bulan “Maslak 2”yi ekledi. 200 milyon dolarlık Altunizade, 35 milyon dolarlık Amsterdam yatırımlarıyla hesaplandığında grubun son dört yıldaki yeni yatırım tutarı 350 milyon doları aştı. Acıbadem hisselerinin yüzde 90’ı Malezya-Singapur merkezli IHH grubuna, yüzde 10’u ise grubun kurucusu Mehmet Ali Aydınlar’ın kontrolünde bulunuyor.
Sağlık turizmi...
Tahsin Güney ile Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Topuz, Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekimi Dr. Cengiz Bavbek, Hastane Direktörü Öznur Yeğen, bir grup gazeteciyle yaptığı toplantıda grubun hedefleri ve stratejilerini anlattı. 
Acıbadem Sağlık Grubu İcra Kurulu Üyesi Tahsin Güney, “Zorlu dönemde yaptığımız yatırımla gücümüzü artırıyoruz. Amacımız içeride artan talebe cevap vermek, daha fazla yurtdışı hastayı da çekerek Türkiye’nin sağlık turizmine katkısını arttırmak” dedi. 
THY’nin rotasında
Acıbadem grubu olarak yılda 4.8 milyon başvuru, 138 bin adet ameliyat, 30 bin yabancı hasta rakamlarına ulaştıklarını belirten Rasim Topuz, yabancı hasta gelirlerinin 150 milyon doları yakaladığını anlattı. “Yurtdışında Türkiye’nin marka değeri yükseldikçe, biz de yükseliyoruz” diyen Topuz, Türk Hava Yolları’nın (THY) uçtuğu her yerin kendileri için potansiyel pazar olduğunu ifade etti. Topuz, alan olarak bakıldığında Acıbadem olarak en onkoloji, genel cerrahi ve organ nakli alanlarında yabancı hasta çektiklerini açıkladı. Başhekim Dr. Cengiz Bavbek ise, tıbbi altyapı donanımı ile hastanelerinin bir teknoloji üssü haline geldiğinin altını çizerken, Öznur Yeğen, “Acıbadem Maslak, genişleyen hizmet alanıyla daha çok sayıda hastayı misafir edebilecek” dedi.
‘Yerli ilaç’ geliştiriyor
SGK’nın, çalıştığı özel hastanelere ödediği fiyata 10 yıldır zam yapmadığına değinen Tahsin Güney, hastaneleri bu durumun zorladığını söyledi. Güney, Türkiye’de özel sağlık sigorta oranının yüzde 4 gibi düşük rakamda seyrettiğini, özel sigortacılığın oldukça zayıf olduğunu anlattı. Birçok alanda yatırımı sürdürdüklerini hatırlatan Güney, yerli ilaç için Acıbadem Üniversitesi olarak bir ilaç firmasıyla anlaştıklarını, ciddi mesafe aldıklarını söyledi.
‘Yurtdışına kolonyal tarzda gitmiyoruz’

Yurtdışı denildiğinde Kuzey Amerika’dan Yeni Zelanda’ya, hatta Pakistan, Moğolistan sınırlarına kadar uzandıklarını bildiren Güney, gelişmiş ülke pazarlarını öğrenmek ve test etmek adına Hollanda yatırımına imza attıklarını, burada gördükleri potansiyelin ardından yatırımı büyüttüklerini açıklayarak, bu ülkelerdeki potansiyele de dikkat çekti.
Sağlık kategorisinde iki yıldan bu yana hizmet ihracatçıları liginde birinci sırada yer aldıklarını hatırlatan Tahsin Güney, buna karşılık yurtdışındaki ülkelere kolonyal tarzda gitmediklerini söyledi. Bulundukları ülkenin doktorlarıyla gerek o noktada gerek Türkiye’ye davet ederek birlikte çalıştıklarını ifade eden Güney, hatta yabancı doktorların kendi ülkelerinde yapabilecekleri tedavileri üstlenmeleri, ihtiyaç halinde Türkiye’yi kullanmaları adına strateji yürüttüklerini açıkladı. 

Editör: MURAT ÖZER