Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Küresel olarak çok büyük bir şey olmadığı sürece elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı “Enflasyonla Topyekûn Mücadele" programı, Bakan Berat Albayrak tarafından açıklandı. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Albayrak'ın yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank , Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören,  Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Boyner Grup CEO'su Cem Boyner, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç,  Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı,  Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da katıldı.

,"EFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE PROGRAMI"

Albayrak, enflasyonun düşürülmesine yönelik tedbirlerin yer aldığı "Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı"nı açıklarken, "Elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız" dedi ve ekledi:

"Kurdaki oynaklık yavaş yavaş geride kalıyor. Kur farkının fiyatlarda yarattığı etkiyi azaltacağız. Eylül ayı enflasyon rakamları piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşti.

"Kurda volatilitenin azalmasıyla fiyatlarda rasyonelleşme ve normalleşmenin sağlanacağı bir döneme giriyoruz.

"Fiyatlarda oluışan bu tablo kimsenin çıkarına değil. Bu tabloda kimsenin kazanması mümkün değil. Bu ortamda kar artırma amacıyla yapılacak her değişim uzun vadede kötü etkileri olacak adımlar olacaktır.

"Enflasyonla mücadelede fiyat istikrarı devletin tek başına verebileceği bir mücadele değildir, bu programı kurgularken sonunda tüm Türkiye’nin kazanacağı bir ortam yaratacak.

"BU BİR GÖNÜLLÜLÜK MESELESİ, BİR ZORUNLUK YOK"

"Özel sektörle de buluştuk, bu görüşmelerde büyük bir samimiyetle destek ve sahiplenme gördüm. Çeşitli firmalarla, asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yılsonuna kadar sürdürmeleri konusunda mutabakata vardık. Bu bir gönüllülük meselesi, bir zorunluluk yok.

"Ekonomik sıkıntı yaşayan işletmelere, işçi çıkarmalarının önüne geçmek konusunda, destek vereceğiz.

"15 milyon liranın altındaki ödemeler için altı ay ödeme almadan 24 ay vade ile yapılandıracağız.

"Bankalarımız yüksek faizle kullandırılmış krediler için yüzde 10 faiz indirimine gitmeyi kabul ettiler."

Kaynak: dha