Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT) 15. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı 15 Mart 2018 Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının açılış bölümünde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier Amerikan şirketleri ile bir araya geldi.

AMERİKA ŞİRKETLER DERNEĞİ'NİN YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA SERRA AKÇAOĞLU SEÇİLDİ 

Olağan Seçimli Genel Kurul gündemi kapsamında Amerikan Şirketler Derneği’nin 2 yıl süreyle görev yapacak yeni Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri belirlenirken, Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Citibank A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Serra Akçaoğlu seçildi.

"ÜYE ŞİRKETLERİMİZİN ÜLKE EKONOMİSİNE 54 MİLYAR DOLAR KATKISI BULUNUYOR"

Genel Kurul’da yaptığı konuşmada AmCham Türkiye/ABFT üyesi şirketlerin Türk ekonomisine kattıkları değeri vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu, “Üye şirketlerimizin ülke ekonomisine 54 milyar doların üzerinde katkısı bulunuyor.” dedi. Türkiye’de yarattıkları doğrudan istihdamın 90.000’e yakın olduğunu belirten Akçaoğlu, üye şirketlerin global deneyim ve uzmanlığını da ülkemize taşıma şansına sahip olduklarını ifade etti.

Türkiye’de 15. yılını kutlayan Amerikan Şirketler Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Serra Akçaoğlu, uluslararası yatırımcılar olarak Türkiye’nin potansiyeline büyük inançları olduğunu vurguladı.

T. C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut:“2002-2018 döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye 12 milyar dolara yakın doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Türkiye ve küresel doğrudan yatırımlar için büyük öneme haiz olan ABD’yi Türkiye’de en iyi şekilde temsil eden, 110 üyesiyle 90 bin kişiyi istihdam eden ve ekonomimize 54 milyar dolar katkı sağlayan Amerikan Şirketler Derneği’nin de bizim için önemi çok büyük. Türkiye ekonomisine sağladıkları katkılardan ötürü tüm Amerikan şirketleriyle ilişkilerimizi en üst düzeyde tutmaya gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.

"GEÇTİĞİMİZ YIL İKİLİ TİCARET HACMİ 20 MİLYAR DOLAR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacminin 20 Milyar Dolar olduğunu belirtti ve “İki ülke ticaret hacmi geçtiğimiz senelere oranla artmış olsa da, her iki ülke Başkanının da belirttiği gibi bu rakamı çok daha yukarı çekmek için potansiyel bulunuyor. Bu hedefe ulaşmanın yollarını bulmak için sizlerle birlikte çalışmayı arzu ediyoruz.” dedi.

Hovenier sözlerine şu şekilde devam etti: “ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu, yatırımcının güvenini artırabilecek önerilerde bulunmak amacıyla AmCham ile işbirliği halinde çalışmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve ABFT gibi ticari ortaklarının en büyük amacı, dinamik bir ticaretin yarattığı imkanlardan yararlanan güçlü ve müreffeh bir Türkiye görmektir.”

Toplantı sonucu belirlenen 2019-2021 Dönemi AmCham Türkiye/ABFT Yeni Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri şu isimlerden oluşmaktadır:

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYELERİ 

Serra Akçaoğlu– Citibank Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi – Başkan

Tankut Turnaoğlu– Procter & Gamble Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye ve Kafkasya Canan Özsoy– GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür

Halûk Yalçın– PwC Türkiye Başkanı

İhsan Necipoğlu– Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Başkanı Ayşem Sargın– Boeing Türkiye Genel Müdürü

İsmail G. Esin– Baker & McKenzie Yönetici Ortağı Levent Yüksel– PepsiCo Türkiye Genel Müdürü

İhsan Karagöz– Mondelez International Türkiye Genel Müdürü Ayşegül Aydın– Heidrick & Struggles Yönetici Ortağı

Mert Büyükyazgan– 3M Türkiye Genel Müdürü Renan Özyerli– MSD Türkiye Genel Müdürü

Murat Kansu– Microsoft Türkiye Genel Müdürü

Evguenia Stoichkova– Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Başkanı

YÖNETİM KURULU GENİŞLETİLMİŞ ÜYE LİSTESİ

Volkan Sözmen– IBM Türkiye Ülke Genel Müdürü Ayhan Öztürk– Medtronic TWAL Bölge Başkanı Didem Şekerel Erdoğan – Nielsen Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç– UPS Türkiye Genel Müdürü

Öget Kantarcı– GittiGidiyor (e-bay) Genel Müdürü

Armin Zerunyan– Hilton Türkiye Bölge Müdürü

Frans van Deursen– Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı

DENETİM KURULU ASİL ÜYELERİ

Nesrin Tuncer– KPMG Denetim Lideri, Denetim Kurulu Başkanı Ural Aküzüm– Bilgi Üniversitesi Laureate Yönetim Kurulu Üyesi Berna Betül Öztürk– Ulusal Faktoring Genel Müdür Yardımcısı

DENETİM KURULU GENİŞLETİLMİŞ ÜYE LİSTESİ

Benan Arseven– Moroğlu Arseven Avukatlık Ortaklığı Kurucu Ortağı Oğuzcan Bülbül– Anadolu Efes Kurumsal İlişkiler ve Rekabet Uyum Direktörü Samet Serttaş– Herbalife Devlet ve Kurumsal ilişkiler EMEA Bölge Müdürü

Editör: MURAT ÖZER