Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Arçelik-LG klima fabrikasında devreye alınan Türkiye’nin ilk yerli ticari klima üretim hattı ile ticari klimada yerli üretimin payının, 3 yıl içerisinde yüzde 25’e çıkarılması hedefleniyor.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Bu yatırımımız ticari klima segmentinde de yerlileşme yolunda çok önemli bir kilometre taşı olacak. Yeni yatırımımız sayesinde ülkemizin ithalat bağımlılığını azaltırken, birçok ülkeye ihracat gerçekleştirerek dış ticaret açığının azaltılmasında da katkı sağlayacağız. Yatırımlarımızı tamamladıktan sonra 200 milyon dolarlık ek ihracat geliri kazandırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Arçelik-LG, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında Türkiye’nin ilk yerli ticari klima üretim hattını devreye aldı. Hattın açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Emin Bulak ve Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı T. Y. Lee ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

ARÇELİK-LG TİCARİ KLİMADA YERLİ ÜRETİMİN PAYINI YÜZDE 25'E ÇIKARACAK

Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi:

“Ülkemizin global markalarından Arçelik ve dost ülke Güney Kore’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden LG Electronics’in ortaklığıyla hizmete alınan Türkiye’nin ilk yerli ticari klima üretim hattını, Türkiyemizin ekonomik gücünü ve potansiyelini göstermesi açısından oldukça önemli bir yatırım olarak görüyoruz. Ülkemizin dış kaynaklı ekonomik bir atakla karşılaştığı bu dönemde böyle bir yatırımın hayata geçirilmesi bizleri çok memnun etti. Yüksek katma değerin ülkemizde kalması, üretilmesi ve yerlilik oranının artması yolunda hayata geçirilen bu yatırımın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak kalkınmamızın ana unsuru olarak gördüğümüz sanayi ve teknoloji yatırımlarını güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz.”

Arçelik-LG fabrikasının Avrupa’nın en büyük klima üretim merkezi olduğunu belirten Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 

“Bu başarıların ardında, güçlü mühendisliğimiz, özveriyle çalışan çalışma arkadaşlarımızın emekleri, ileri teknoloji, yerli ve verimli üretim, yaygın bayi ve servis ağının gücü var. Bugün açılışını yaptığımız üretim hattı ve 2020 yılına kadar yapacağımız ilave yatırımlar ile ülkemizin istihdam artışına ve yan sanayimizin gelişmesine katkıda bulunacağız. Bu yatırımımız, ticari klima segmentinde de yerlileşme yolunda önemli bir kilometre taşı olacak” diye söyledi.

"ÜLKEMİZE 200 MİLYON DOLARLIK EK İHRACAT GELİRİ KAZANDIRACAĞIZ"

Türkiye’de toplam klima pazarı büyüklüğünün 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Çakıroğlu, şu bilgileri verdi:

“VRF olarak tanımladığımız (değişken debili soğutucu akışkan) ticari klima pazarı ise 250 milyon dolar değerinde. Bu pazarın neredeyse tamamı ithal ürünlerden oluşuyor. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz üretim hattımızla birlikte ilk yıl içinde VRF segmentinde yerli üretimin payını, üç yıl içerisinde yüzde 25’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Ev tipi klima pazarında olduğu gibi yurt içi ticari klima pazarında da lider olma hedefimiz var. Yeni yatırımımız sayesinde ülkemizin ithalat bağımlılığını azaltırken, birçok ülkeye ihracat gerçekleştirerek dış ticaret açığının azaltılmasına katkı sağlayacağız. Yatırımlarımızı tamamladıktan sonra 200 milyon dolarlık ek ihracat geliri kazandırmayı amaçlıyoruz.”

"YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİP TİCARİ KLİMALARIMIZ, YÜZDE 30 SEVİYESİNDE ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR"

Açılışı yapılan hatta üretilen yeni nesil ve enerji verimli sistemler sayesinde enerji ithalatının azaltılması için de önemli bir adım attıklarına değinen Levent Çakıroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Yüksek teknolojiye sahip ticari klimalarımız, geleneksel sistemlere kıyasla binalarda yüzde 30 seviyesinde enerji tasarrufu sağlıyor. Ülkemizde yıllık 12 milyar dolara yaklaşan ısıtma - soğutma giderleri göz önüne alındığında, bu tasarrufun ülke ekonomimize önemli bir kazanç sağlayacağı açıktır.”

 "TİCARİ KLİMA YURT İÇİ PAZARINDA DA LİDERLİĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ"

Kuruluşlarından bu yana iklimlendirme pazarına ilkleri sunma vizyonuyla faaliyet gösterdiklerini belirten Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Emin Bulak ise şu şekilde konuştu;

 “Katma değeri yüksek, inovatif, çevre dostu ve güvenilir ürünlerimizle sektörümüzün ve ekonomimizin gelişmesi için çalışıyoruz. Yerli üretimin lokomotif gücü olarak, bugün devreye aldığımız Türkiye’nin ilk yerli ticari klima üretim hattı sektörümüzde ithalata bağımlılığı azaltacak ve ihracata önemli bir katkıda bulunacak. Ev tipi klima pazarında liderliğini sürdüren Arçelik LG, bu yatırımla birlikte ticari klima yurt içi pazarında da liderliğe emin adımlarla yürüyecek” 

200 MİLYON DOLARA YAKIN YATIRIM

Kurulduğu günden bu yana Türkiye ekonomisine toplamda 200 milyon dolara yakın yatırım yapan Arçelik-LG’nin fabrikası, toplamda 1,5 milyon adet ev tipi klima üretim kapasitesine sahip. Fabrika, Türkiye, Yakın Doğu ve Avrupa’nın en büyük klima üretim tesisi konumunda bulunuyor. Şirket 19 yılda ev tipi klima pazarında toplam 11 milyon adet klima üretimi gerçekleştirdi ve yüzde 40 pazar payı ile sektörün lideri konumunda bulunuyor.

Editör: MURAT ÖZER