ONYX DOĞALTAŞ ve İNŞAAT LTD şirketinin kurucusu Ceyhan Bağcı, dünyanın en büyük projelerine uzanan başarı yolculuğunu anlatırken, gelecek hedeflerini de MAG Business’a özel verdiği röportajında anlatıyor.

Bize biraz kendinizden ve mesleki öykünüzden bahseder misiniz?

1976 yılında Ankara’da doğdum. İnşaat Mühendisiyim.  Evliyim. Irmak ve Çınar Ceyhan adında 2 çocuğum var. Yaşamımı doğduğum şehir Ankara’da devam ettiriyorum ve  tam bir Ankara sevdalısıyım.

Firmanızın kuruluş aşamasından ve faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz?

2001 yılında  üniversiteden mezun olduğumda 2 yıl kadar aile firmamız içinde yer aldım. Sonra bir gün kendi yolumu kendim çizmeliyim diyerek 2003 yılında  ONYX DOĞALTAŞ ve İNŞAAT LTD. şirketini kurdum. Firmamı kurup ilk vergi levhamı astığım gün kendime hedefler belirlemeye başladım ve hala da önüme hedefler koymaya ülke ve dünya pazarlarını yakından takip etmeye devam ediyorum. Firmam inşaat taahhüt ve mermer granit sektöründe hem yurt içinde hemde yurt dışında faaliyet göstermektedir. Dünya pazarını ticari eksen kaymalarını ve sıcak gündemi mümkün olduğunca ekibimle birlikte takip ediyor, gerekli analizleri yapıyor ve ona göre amiral gemimizin rotasını 3 ile 5 yıllık programlar dâhilinde planlıyoruz. İş hayatımda kabul edilebilir riskler alabilen, kendi öz sermayesini kullanabilen, gelecek ile gidecek hesap anlayışından uzak duran bir işleyişi  kendine düstur edinmiş bir firma yapımız var. Bu işleyiş özellikle ülkemizdeki gibi istikrarı zor yakalayan iç ve dış etkenlerden ülke ekonomisi  kolay etkilenebilen sistemin içinde ticari faaliyetine sürdürülebilirlik kazandırıyor. 

2018 yılını, ekonomik anlamda nasıl geride bıraktınız? 2019 yılı beklentileriniz nelerdir?

2015 yılından bu zamana dalga dalga çeşitli sebeplerle ekonomik yapısı bozulmaya ve en sonunda 2018 yılı ile bir tsunami etkisi yaşayan  ülke ekonomimizin yapısı içinde ONYX’in  ticari varlığını sürdürebiliyor olması tamamen kontrollü hedef planlamamız ve kontrollü büyümemizden geçiyor. Tüm bu süreçleri analiz ettiğimizde 2019 ve hatta 2020 yılında da bu tsunaminin artçı etkilerinin devam edeceğini düşünerek planlamalarımızı ona göre yapmaya devam ediyoruz.

Yaptığınız işler ile dünyanın en büyük projelerinde de imzanızı görüyoruz. Bu zamana kadar nerelere dokunuşunuz ile renk kattınız?

Firmamız iki sektörde  inşaat ve doğal taş ithalat ihracat tedarikçiliğinde faaliyet gösteriyor. İnşaat birimimiz 2003 yılından bu zamana yurt içinde üst yapı taahhüt sektöründe yoğun bir işleyiş içerisinde. Son 3 yılı temel alacak olursak; 2017 Haziran ve 2019 Şubat döneminde Çubuk’da Lojistik Destek Merkezi ve Kültür Kongre Merkezi, Polatlı’da Kültür Kongre Merkezi ve Kalecik’te Rekreasyon Park Yaşam Alanı işlerini hemen hemen aynı dönemde almış olup tamamladık. İkinci ve lokomotif olan sektörümüz  mermer ve  granit ithalat ihracat tedarikçiliği. Bu sektörün içinde 2006 yılından bu yana hem iç pazarda hem de özellikle yoğun bir şekilde dış pazarda faaliyet göstermekteyiz. Özellikle yurt dışında birçok büyük projenin içerisinde bulunduk. Kazakistan Astana’da bulunan dünyanın en büyük ikinci müzesine tüm doğal taş mermer granit malzemelerini verdik. Diğer projemiz ise; Gürcistan Batum’da bulunan Kafkasya’nın en büyük otel ve casino inşaatının tüm doğal taş mermer granit malzemelerinin ve aynı zamanda işçiliklerinin yapılması oldu. Djibouti’den  KKTC’ye Azerbaycan’dan Irak’a Türkmenistan’dan Kamerun’a kadar birçok ülkedeki önemli projelerde başarı ile var olmuş ve olmaya devam etmekteyiz.

Katar’da yer alan firmanızla da başarı dolu işlere imza atıyorsunuz… Oradaki faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz?

2017 yılında Katar’da doğaltaş, inşaat ve gayrimenkul  sektörlerinde faaliyet göstermek  üzere ONYX OPPORTUNE WLLC firmamızı kurduk. O günden bugüne Katar’da çeşitli projeleri tamamlamış ve hali hazırda projelerin içinde faaliyet göstermeye devam ediyoruz. Hedefimiz uzun yıllar büyüyerek ticari faaliyetlerimize devam etmek. Önümüzdeki süreçte ise körfez bölgesinin tümünde faaliyet gösteren güçlü büyük bir firma olma hedefi içerisindeyiz.

Gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz?

Tüm bu hedeflerimize doğru ilerlerken elbette vites küçültüp büyütebiliriz bu ticari iş yaşamının doğası gereği olağan bir durum. Önemli olan her daim yolumuzdan, şeridimizden çıkmadan,  rotamızı kaybetmeden yolumuza devam etmektir. Ticari faaliyetlerimizin ülke ekonomimiz içinde gerekliliğini unutmadan çalışmalarımıza aralıksız devam etmeliyiz. 

Editör: MURAT ÖZER