Hill International, standart kalıpların dışına çıkıyor ve yılların vermiş olduğu tecrübelerine dayanarak “Doğru Yerdeki İnsan” diyor!

Kurumlara işe alım ve organizasyonel gelişim süreçleri için hizmet veren Avusturya merkezli HILL International, başarıya giden yol konusunda danışmanlık sunuyor. Şirketlerin başarılı olması için insanların doğru yerde olmalarının önemine dikkat çeken Hill International Türkiye Yönetici Ortağı Sabine Çalışkan, yanlış çalışan değil yanlış pozisyonlar olduğunu, doğruyu bulmak için ise, standartlaşmış değerlendirme kalıplarının dışına çıkmak gerektiğini vurguluyor. Sabine Çalışkan, çalıştıkları şirketlerin çeşitli tanı yöntemleri ile röntgenlerini çekerek aksayan ve firmanın daha ileriye gitmesini engelleyen noktayı bulup tespit ettiklerini, soruna en uygun ve kalıcı çözümü bu yaklaşımla sunduklarını belirtiyor.

POZİSYON UYGUN ADAY NASIL BULUNUR?

Bir pozisyona uygun adayı ararken birçok parametreyi bir arada değerlendirdiklerini belirten Sabine Çalışkan, şirketin yapısı ve karakteri kadar adayın karakterinin de bir o kadar önemli olduğunu belirtiyor. Bunun ötesinde iki karakterin birbiri ile uyumunun asıl mesele olduğunu vurguluyor.

EN DOĞRU KİŞİ NASIL SEÇİLİR?

‘Doğru yerdeki insan’ (People at Right Place) mottosuyla hareket ettiklerini belirten Sabine Çalışkan, insanların doğru pozisyonlarda olmalarının nasıl sağlanacağını şu şekilde özetliyor; “Bir pozisyon için aday araştırırken, adayların kişilikleri ve potansiyelleri analiz edilir. Birden fazla kişi o pozisyon için gerekli donanıma sahip olabilir. Ancak burada zor olan doğru profili belirlemektir. Pozisyon için en doğru profili tanımlamamız gerekir. Bu noktada şirket sahibinin beklentileri de tabii ki bir o kadar önemlidir. Şirket için önemli olan ‘doğru kişi’nin tespit edilmesidir. Genellikle kişiler kendilerine benzer yöneticileri seçme eğiliminde olurlar. İşte bu noktada Hill’in yarattığı fark, “doğru ya da yanlış insan olmadığı asıl meselenin insanların yanlış koltuklarda oturması, yanlış şapkaları takması” olduğuna inanması. Hill olarak yaptığımız her şey, insanların doğru pozisyonlarda doğru şapkaları takmasına hizmet ediyor. Bunu da bilimsel ve objektif analiz ve yöntemler uygulayarak, bir değerlendirme (assessment) yaklaşımı ile yürüttüğümüz titiz ve kapsamlı süreçlerimiz ve en önemlisi hem iş ortaklarımıza hem adaylara karşı “açık ve cesur diyaloğumuz” sağlıyor.

Özetle, biz “doğru yerdeki insanlara“ inanıyoruz, “doğru yerdeki doğru insan“ bizim felsefemizi yansıtmıyor. Çünkü bir insanın yanlış doğru yoktur, pürüz varsa yanlış insan olduğu için değil yanlış yerde olduğu içindir." dedi.

DOĞRU YERDEKİ İNSAN MUTLU VE VERİMLİ ÇALIŞAN OLUYOR

Sabine Çalışkan başarının sırrını şu şekilde açıklıyor; “İnsanlar doğru yerde çalıştıkları zaman gizli potansiyellerini ortaya çıkararak engelleyici çalışan olmak yerine, daha mutlu ve verimli çalışan oluyor. Ana motivasyon insanların doğru yerde çalışması. İnsanlar doğru yerde çalışmaları durumunda şirketleri ve hatta toplumu değiştirebilir. Bu bizim en çok inandığımız ve şirketlere danışmanlık verirken dikkat ettiğimiz noktadır.”

Editör: MURAT ÖZER