Zorlu Holding, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kurucu üyeleri arasında yer aldığı, Türkiye’de Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen Yüzde Otuz Kulübü işbirliğinde; ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda örnek ve ilham kaynağı olan iş, kültür- sanat, akademi ve girişim dünyasından değerli konuşmacıların yer aldığı Zorlu PSM’de bir buluşma gerçekleştirdi.

Zorlu çalışanlarının yanı sıra Yüzde Otuz Kulübü üye şirketlerinin çalışanlarının da davetliler arasında bulunduğu etkinlikte, açılış konuşmasını yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik; “Çeşitlilik ve fırsat eşitliğine dayalı kurum kültürümüz sayesinde Zorlu Holding ve Grup şirketlerinde bugün yüzde 33’e ulaşan kadın çalışan oranımızı; “Akıllı Hayat 2030 vizyonumuz çerçevesinde 4 yıl içerisinde yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere paralel; Zorlu Grubu çatısı altında kadın ve erkek üst düzey yöneticilerimizden oluşan bir ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’ kurduk. Çalışanlarımıza açık çağrı yayınlayarak; bu alanda gönüllü çalışacak, projeler üretecek ve ilgili Komite’ye raporlayacak bir Çalışma Grubu da kuruyoruz” dedi.

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kurulu Başkanı, Akkök Holding CEO'su Ahmet Cemal Dördüncü ise etkinlikte yaptığı konuşmada; Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yönetim kurullarında daha fazla kadın üyenin görev yaptığı şirketlerin sermaye karlılığı diğer şirketlere kıyasla daha yüksek ve pozitif cinsiyet ayrımcılığı yapan şirketler daha iyi performans sergiliyor. Fortune 500’de yer alan şirketlerde yapılan bir araştırmaya göre yönetim kurullarında daha çok kadına yer veren şirketler, daha az yer verenlere göre yatırımlarının geri dönüşlerini yüzde 66 daha fazla alıyor. Satışları kadınlara daha az yer verenlere şirketlere oranla yüzde 42 daha fazla. Bu yüzden de yüzde 30 Kulüp olarak hedefimiz, kadınların üst yönetimde en az yüzde 30 temsili” dedi.

Etkinlikte, gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde; Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Egon Zehnder Yönetici Ortak Murat Yeşildere, Koç Üniversitesi-Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, Pinoa Kurucusu Pınar Polat Güven ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun katılımıyla iki panel düzenlendi.

"ÇEŞİTLİLİK VE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ, YENİLİKÇİ VE GELİŞTİRİCİ BİR ORTAMININ TEMELİ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik; Çeşitlilik ve fırsat eşitliğini, yenilikçi ve geliştirici bir iş ortamının temeli olarak gördüklerini, böyle bir ortam yaratmanın ilk adımı olarak kadının hayatın her alanında güçlenmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Konunun sadece devlet politikalarına ya da sivil toplumun değerli çabalarına bırakılamayacak kadar önemli olduğunu, bu sebeple özel sektörün ve bireysel olarak da iş insanlarının elini taşın altına koyması gereken bir alan olduğuna inandığını söyleyen Selen Zorlu Melik sözlerine şu şekilde devam etti: “Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan son Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nda eşitsizliğin giderilmesinin ortalama olarak 100 yıldan uzun zaman alacağı öngörülüyor. Hatta ücret eşitsizliğinin giderilmesi için 200 yıl, siyasette eşit katılıma ulaşmak için 107 yıl, ekonomik faaliyetlere katılımda eşitliğin sağlanması için 202 yıl gerektiği ifade ediliyor. Bunu değiştirmeye her şeyden önce kadınlar için adil bir iş ortamı sağlayarak başlayabiliriz. İş dünyası olarak bu konuda atacağımız adımların, kadınların toplumdaki konumunu güçlendirmede özel bir etki yaratabileceğine inanıyorum. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Kadını Güçlendirme İlkeleri bu konuda bize çok iyi bir rehber… Bu ilkeler etrafında birleşebileceğimiz bir çerçeve çizebiliriz. İş dünyası, akademi, sivil toplum temsilcileri olarak bu konuda kapsayıcı, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretebiliriz.” dedi.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri imzacısı olan bir kurum olarak bu konuda aksiyonlar almaya başladıkları dile getiren Selen ZorluZorlu Holding olarak, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri’ni referans aldığımız ve iş stratejimize dönüştürdüğümüz ‘Akıllı Hayat 2030’ sürdürülebilirlik yol haritamızda da; kadın-erkek eşitliğini hayatın her alanında yaygınlaştırma farkındalığıyla hareket ediyoruz. Bu vizyon çerçevesinde çeşitlilik ve fırsat eşitliğini, yenilikçi ve geliştirici bir iş ortamının temeli olarak görüyor,böyle bir ortam yaratmanın ilk adımı olarak kadının hayatın her alanında güçlenmesi için çalışıyoruz. Kadınların toplumsal alandaki konumunu güçlendirecek oluşumları destekliyor ve ülkemizde kadın istihdamının arttırılmasına katkı sağlamak üzere sorumluluk üstleniyoruz.” diye söyledi.

"YÜZDE 30 KULÜBÜ OLARAK TÜRKİYE'DE İLK DEFA ZORLU HOLDİNG'İN DESTEĞİ ÜYE ŞİRKETLERDEN BİRİNİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR ETKİNLİK KATIYORUZ"

Etkinlikte, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye’de hayata geçirilen Yüzde 30 Kulübü’nün Türkiye Kurulu Başkanı, Akkök Holding CEO'su, Ahmet Cemal Dördüncü de bir konuşma yaptı. Dördüncü; “Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası’nın 2017 yılında yapılan lansmanı sonrası ilk defa Zorlu Holding’in desteği ile üye şirketlerden birinin çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen bir etkinliğe 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde katılıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana Yüzde 30 Kulübü’nün üyeleri olarak hedefimiz hiç değişmedi; organizasyonların her seviyesinde toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Toplumsal cinsiyet dengesinin şirketleri daha başarılı ve yönetim kurullarını daha etkin yapacağına olan inançla ve çabalarımızla birlikte üye şirketlerin çeşitlilik alanında iyi örnekler oluşturmasını destekliyoruz.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yönetim kurullarında daha fazla kadın üyenin görev yaptığı şirketlerin sermaye karlılığı diğer şirketlere kıyasla daha yüksek ve pozitif cinsiyet ayrımcılığı yapan şirketler daha iyi performans sergiliyor. Fortune 500’de yer alan şirketlerde yapılan bir araştırmaya göre yönetim kurullarında daha çok kadına yer veren şirketler, daha az yer verenlere göre yatırımlarının geri dönüşlerini yüzde 66 daha fazla alıyor. Satışları kadınlara daha az yer verenlere şirketlere oranla yüzde 42 daha fazla. Bu yüzden de yüzde 30 Kulüp olarak hedefimiz, kadınların üst yönetimde en az yüzde 30 temsili” dedi. Ahmet Cemal Dördüncü; Dünya Kadınlar Günü’ ile ilgili olarak da “Böyle özel bir günün olması bile kadın erkek eşitsizliğini destekliyor, bunun altını çiziyor. Öyle günler gelecek ki Kadınlar Günü’nü kutlamayacağız. Hatta belki bu özel günleri hatırlamayacağız, kutlandığını düşünerek şaşıracağız. İşte biz bir gün, Kadınlar Günü’nü kutlamak zorunda olmayalım, böyle bir güne ihtiyaç olmasın diye Yüzde 30 Kulübe inanıyoruz” diye söyledi.

Editör: MURAT ÖZER