Türkiye’nin MICE ve Wedding alanında pazarda ki payını arttıran çalışmalara imza atan ve bu yıl 4.sü düzenlenen International MICE & Wedding Forum-IMWF 2019, Antalya Rixos Premium Belek’te görkemli bir açılışla başladı. Antalya’nın kalbinde önemli bir turizm hareketi yaşatan IMWF 2019’a; Hindistan, BDT ülkeleri ve Dubai başta olmak üzere onlarca ülkeden, uluslararası destinasyon düğünleri, kongre, toplantı ve etkinlik sektörüne yön veren karar vericileri katıldı. 16 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan IMWF’de, yüksek sayıda acente ve bu acentelerle görüşmeye gelen otel havayolu şirketi ve sektör tedarikçisi ve yöneticisi bir araya geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Antalya Valiliğinin destekleri ile gerçekleşen IMWF 2019, düğün turizmi ve MICE alanında faaliyet gösteren yabancı sosyal medya blogger’ları ve gazetecilere ilişkin bölümü IMWF ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Antalya Valisi Sn. Münir Karaloğlu’nun destek ve katılımları ile düzenlenen IMWF 2019, Türk Hava Yolları Ana Partnerliğinde ve

Rixos Premium Belek Konaklama sponsorluğu, Inventum Global’in güç birliği ile gerçekleşiyor. Hindistan’ın en iyi banket ve catering şirketlerinden Foodlink organizasyonun catering partnerliğini üstlendi.

Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu’nun üstlendiği IMWF 2019, uluslararası destinasyon düğünleri, kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün en iyi isimlerini Antalya’da bir araya getirdi.

ROKET ETKİSİ YARATACAK'

IMWF yönetici ortağı Necip Fuat Ersoy, "Hindistan ile Antalya arasında kasım ayından nisan ayına kadar ilk defa, kurumsal toplantı grupları ve düğünler için, uçaklı paket tur satışına başlıyoruz. Bu çok önemli bir haber. Hindistan'dan Türkiye'ye akış için bu hava trafiğine ihtiyacımız vardı. Bu paketler düğün ve toplantı gruplarının Türkiye'ye gelmesi için roket etkisi yaratacak ve talebi çok büyütecek. Bunu bugüne kadar kimse yapmamıştı. Sonuçlarını paylaşacağız" dedi.

ERSOY, "AMACIMIZ 100 MİLYON DOLARLIK DÜĞÜNLERİ TÜRKİYE'YE GETİRMEK"

Bu yılki IMWF'ye 20 ülkeden 250 katılımcının geleceğini aktaran Fuat Ersoy, "Bunların büyük kısmı seyahat acenteleri yetkilileri. Burada şu anda 60'ın üzerinde şirket ve toplamda 600 civarında personel görev yapıyor. Türkiye'de şu ana kadar 2 milyon Euro harcayarak, 4 gün boyunca misafirlerini ağırlayan başka bir özel şirket yok. Hindistan'da her yıl 10 bin düğün dışarı çıkıyor. Bir düğün için 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında harcama yapılıyor. Amacımız 100 milyon dolarlık düğünleri Türkiye'ye getirmek. Hindistan'da 100 milyon dolarlık düğünleri planlayan şirketler de bizimle. Burada tecrübelerini ve deneyimlerini paylaşacaklar. Biz ilk yılımıza bir düğünle başladık. 2019 yılı bitmeden 20'li rakamlara ulaştık. Hedefimiz her yıl bir önceki yılın en az yarısı kadar büyümek. Hindistan'da elde edebileceğimiz büyük bir pasta payı var. Hintlilerin Antalya'yı tercih etmekteki başlıca nedenleri iklim, servis, oteller ve yemekler. Uçuş mesafesi korkunç uzak değil ve alışıyorlar. Yakın gelecekte Hindistan'dan talebin daha yüksek olacağını düşünüyoruz. Hindistan'ın ardından en fazla düğün Ortadoğu'dan geliyor" şeklinde konuştu.

'KÜRESEL DÜĞÜN PAZARI 1 TRİLYON DOLAR'

Türkiye'de yüksek bütçeli Hint düğünleri organizasyonu yapan Inventum Global firmasının yönetici ortağı Bünyat Özpak ise başlatılacak charter uçuşlarla ilgili değerlendirme yaptı. Dünyada düğün ve etkinlik turizminin 1 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Bünyat Özpak, "Bizim getirdiğimiz acenteler, bu etkinliğin çok büyük bir kısmını yaratan acentelerden oluşuyor. Geçen yıl 45 milyon turist geldi. Bakanlığın 2023 turizm projeksiyonunda 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor. Bu rakamlara şu andaki pazarlarımızla ulaşamayız. Geleneksel pazarlarımızda yüzde 5- 10 artış olur ama hedefe bu pazarlarla ulaşmak zor" diye konuştu.

'KASIM AYINDA DİREKT UÇUŞLAR BAŞLATIYORUZ'

Türkiye'de turizm sektörünün, turist başına geliri artırmak ve düşük sezonda otelleri dolduracak alternatif pazar arayışında olduğuna işaret eden Bünyat Özpak, şöyle dedi:


"Japonya, Asya Pasifik ve Güney Kore gibi yerlerde etkinliğimizin artması gerekiyor. Bu forum şu anda Türkiye'nin o bölgelerdeki eksikliğini kapatan bir forum. Hindistan pazarındaki büyük talep artışında IMWF'nin çok büyük katkısı var. Kasım ayından itibaren Hindistan'dan direkt charter seferleri başlatıyoruz. Bu charterlar, turizmin hareketli olduğu yüksek sezonda değil, düşük sezonda gerçekleşecek. Şirket olarak uzun yıllar Hindistan pazarında incelemelerde bulunduk. Rakip ülkelerdeki fiyatları ölçtük. Bunun sonucunda belli bir yatırım riskine de girerek kasım ayında direkt uçuşlar başlatıyoruz. Bugün Rusya'da 6 milyona ulaştıysak, bunu 20 sene önce o ülkeye gidip, tur operatörü kuran turizmciler sayesinde başardık. Umut ediyoruz ki Hindistan'da da Almanya ve Rusya'da olduğu gibi başarılı oluruz."

ELEKTRONİK VİZE VERİLİRSE HEDEF 1 MİLYON

Türkiye'de Hindistan'a vize uygulandığını, Hint vatandaşlarının Schengen, ABD ve İngiltere vizeleri varsa Türkiye'ye direkt gelebildiğini vurgulayan Bünyat Özpak, "Bizim bu koşullarda Hindistan'dan istediğimiz kadar turist getirme şansımız yok. Mesela Fransa, Hindistan'da yılda 6 milyon stiker vize üretebiliyor. Biz özel sektör olarak bakanlıklarla görüşüyoruz. Çin'deki gibi elektronik vize verilirse, 2023- 2024'lerde Hindistan'da çok rahat 1 milyon rakamlarına ulaşacağımızı görebiliyoruz" dedi.

'BİRÇOK KEZ HİNT DÜĞÜNLERİ YAPTIK'

Rixos Premium Genel Müdürü Levent Akkiraz da, "Rixos grubu olarak büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Grup olarak birçok kez Hint düğünleri yaptık. Biz bu tür organizasyonlara hazırız" şeklinde konuştu.

Wizcraft International Entertainment kurucu ve yöneticisi Sabbah Joseph ise ‘’Türkiye’nin lokasyonunun önemine ve Antalya’nın doğal kültürel ve tarihi güzelliği, alt yapısı olanakları ve hizmet kalitesinin büyük avantaj sağladığına değinerek, IMWF ile bu bölge önemli bir cazibe merkezi haline geliyor’’ dedi.

Editör: MURAT ÖZER