NBC’nin yerel kanalı WPTV (West Palm Beach TV) ‘nin bugünkü canlı yayınında ABD Başkanı Donald Trump ve Florida valisi Ron DeSantis ortak bir basın toplantısı ile Florida'nin 29 Nisan'da kontrollü bir şekilde açılacağını belirttiler.

FLORİDA'NIN EKONOMİYE AÇILMASINDA TRUMP ETKİSİ

Vali açıklamalarında Florida’daki vaka sayısının azalması ile beraber test merkezlerinin yeterli olduğunu ve ekstra solunum cihazlarına ihtiyaç olmadığını belirtirken, Başkan Trump yiyecek içecek zincirinde sorun olup olmayacağı hakkında gazetecilerin sorusuna “Yeteri kadar yiyecek stoğumuz var, pek çok çiftçi ile bağlantılı olarak bu konuda en büyük dağıtım firmalarından biri olan Tyson ile çalışıyoruz, bazı yükümlük koşulları ile beraber yürütme emri imzalıyoruz ve problem olacağını sanmıyorum" dedi.

Yine gazetecilerin “Korona virüsünün bu ülkeye tehdidi ile ilgili olarak daha önce önlemler alınamaz mıydı?” sorusuna “Biz zaten çok önceden aldık yani ocak ayında Çin ve şubatta Avrupa’dan gelen uçuşlara yasak koyduk, yani demokratların uyarılarından çok önce ki hatırlarsanız Nancy Pelosi bir ay sonra tehlikeli durum yok çıkalım Çin Mahallesinin sokaklarında dans edelim demişti" dedi. Gazetecilerin “Çin’e karşı alınan seyahat yasağından sonra çoğunluğu Amerikalılar olmak üzere 40bin kişinin yurda girişinde daha etkili karantina önlemleri alınamaz mıydi? Ya da test yapılamaz mıydı?” Sorusuna ise DeSantis “ Florida’ya girişte yüzlerce insanın Sağlık departmanı tarafından kayda alındığını ve 14 gün süreyle karantina yapmaları gerektiğini ifade ettiklerini” söyledi. Trump’da bu sözlere “Çin'de olan ve bu problemin içindeki ABD vatandaşlarına ülkenize giremezsiniz mi diyecektik" diye destek verdi. 

Kanadalıların Florida ekonomisinde büyük yeri olduğunu belirten ve sınırların kapatılması ile ekonomideki kaybın ne olacağını ve bir şekilde normalleşmenin mümkün olup olamayacağını soran bir gazeteciye DeSantis’in cevabi ise “Bunun önemli bir bölümü halka güven inşa etmetir, bunu da gerekli periyodik ölçümlerle yapacağız, yaptık da bununla beraber eyaletimizde salgınının yayılma hızının az olmasındaki en büyük etken havanın güzel olması ve çoğu faaliyetlerimizi açık alanlarda yapıyor olmamızdır.” dedi. 

Florida’da yarından itibaren tüm ortak alanlar sosyal mesafe korunmak kaydıyla CDC kılavuzlarına göre açılacak, halk plajları, golf sahaları, sitelerin havuz ve tenis kortları kullanılmaya başlayacaktır. Alış-Veriş merkezleri ve okullar halen kapalı kalacak.  

ABD’de halk Florida'nın bu kadar çabuk ekonomiye açılmasında eyalette pek çok gayrimenkul ve golf klübü olan Trump’ın etkisinin büyük olduğunu da konuşuyor.

Gülden Seçilmiş - HaberChannel Miami

Editör: MURAT ÖZER