Fransa yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fransa’nın “ABD şirketlerine yönelik adil olmayan eylemler” yaptığı eleştrisine rağmen, aralarında Goodle, Amazon ve Facebook’un yer aldığı ABD’li teknoloji şirketlerine yüzde 3.0 gelir vergisini onayladı.

 "FRANSA EGEMEN BİR ÜLKE VE KENDİ VERGİ KURALLARINI KENDİSİ KARAR VERİR"

Trump, Çarşamba günü Fransa’nın söz konusu “dijital vergilendirmesine” yönelik inceleme başlatıldığını duyururken, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise söz konusu vergi uygulamasına savunarak “Fransa egemen bir ülke ve kendi vergi kurallarına kendisi karar verir. Bu uygulama böyle devam edecek” dedi. Le Maire bunun yanında, tehditler yerine ABD ve Fansa’nın teknoloji şirketlerine yönelik “adil vergilendirme” konusunda bir anlaşmaya varabileceğini vurguladı.

Amazon’dan yapılan açıklamada Fransa vergisinin “oldukça zayıf bir şekilde oluşturulduğu” ve “bölücü” özelliklere sahip olduğu vurgulanırken, söz konusu vergilerin “ABD’li ve Fransız tüketicilere büyük zarar vereceği” uyarısı yapıldı. Şirket açıklamasında şu değerlendirme yapıldı:

“Trump yönetimini Fransa’ya karşı harekete geçme kararlarından ve ABD’li işletmelere zarar veren vergi ve ticaret politikalarına boyun eğmeyeceği mesajından ötürü destekliyoruz.”

Editör: MURAT ÖZER