Dövizde hareketliliğin bilinen ekonomik faktörlerden kaynaklanmadığını öne süren Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü, oluşturulan yapay krizden en az hasarla çıkılabilmesi için tüketicilere önemli görev düştüğünü belirterek, “Zaman birlik, dayanışma ve tasarruf zamanı” dedi.
Genel Başkan Güllü, dolardaki ani artışla ilgili ’ya yaptığı açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İç ve dış gelişmelerle dövizde yaşanan anormal artış ve dalgalanmalar sebeiyle Türkiye’nin içine sokulduğu bu kritik döneminde krizin atlatılmasında tüketiciye çok büyük görevler düşmektedir. Şu anda toplum olarak ekonomik açıdan bir darbe ile karşı karşıyayız. Ciddi sonuçları olacak sürecin milletçe birlik ve beraberlik içerisinde atlatılarak, ülkemizin düzlüğe çıkartılması açısından iç çekişmeleri bir yana bırakıp, tüm tüketicilerin sağ duyu göstermesi gerekir.”
Finans sektörü başta olmak üzere üretici, çiftçi, tüccar, esnaf kesimine de büyük görevler düştüğünü belirten Güllü, en önemli ve güçlü tepkiyi tüketicilerin göstermesini isteyerek, yedi maddelik bir öneri listesi sundu..
Güllü’nün tüketicilere önerdiği kriz önerileri ise şöyle;  
“Sadece böyle dönemlerde değil, her zaman tasarrufa azami uyulmalı, bu dönemde acil olanlar dışındaki ihtiyaçlar ertelenmelidir.
“Alışverişlerde mümkün oldukça yabancı para ile işlem yapılmamalı, yapanlardan ürün ve hizmet kesinlikle alınmamalıdır.
“Yabancı paraların yatırım aracı olarak kullanılmasından kesinlikle vazgeçilmeli, altın, borsa, taşınmaz gibi alternatif yatırım alanlarına yönelinmelidir.
“Döviz artışını fırsat görerek mal ve hizmet fiyatlarını kurdan ötürü fahiş arttıran kara gün fırsatçılarından uzak durulmalı, bu tip yerlerden alışveriş yapılmamalıdır.
“İthal ürün ve hizmet alımları kısıtlanmalı, zorunlu olmadıkça tüketilmemeli, mümkün oldukça yerli alternatifleri tercih edilmelidir.
“Kiralarını yabancı para ile belirleyen AVM’ler, Türk Lirasına döndüğünü görünür şekilde açıklamadığı takdirde o yerlere gidilmemelidir ve alışveriş yapılmamalıdır.
“Akaryakıtın dolar ödenerek dışarıdan ithal edildiğini gözetilerek ulaşımda özel araçlar yerine toplu taşıma araçları kullanmaya önem verilemlidir.”

Söz konusu öğütlere tüketicilerin disiplin içinde uyum sağlamasının ulusal bir görev olduğunu ifade eden Güllü, sözlerine şöyle sonlandırdı: “Zaman birlik ve beraberlik zamanıdır. Başka Türkiye olmadığı gerçeğinden hareketle dayanışmamızı en seviyeye çıkarmalı, tüketici olarak ateşin söndürülmesine bir damla da olsa bilinçli irademizle katkı sağlamalıyız.”

Kaynak: dha