Great Place to Work tarafından yapılan araştırmalar, yüksek güven kültürüne sahip işletmelerde ekonomik getirinin 3 kat artığını gösteriyor. En iyi işveren şirketlerde çalışanların yüzde 84’ü şirketleriyle gurur duyuyor.

YÜKSEK GÜVEN KÜLTÜRÜNE SAHİP İŞLETMELERDE EKONOMİK GETİRİ 3 KAT ARTIYOR

Dünyanın en geniş çaplı kurum kültürü araştırmasını gerçekleştiren Great Place to Work Enstitüsü, küresel çapta en iyi işverenleri belirliyor. Yapılan analizlerde yüksek güven kültürü, çalışan odaklı ve etkin yönetim yaklaşımına sahip şirketler en iyi işverenler listesine giriyor. Şirket kültürünü derinlemesine analiz eden Great Place to Work, binlerce işletmenin ve milyonlarca çalışanın dahil edildiği araştırma sayesinde firmaların kurum kültürü gelişimine yardımcı oluyor.

İK UYGULAMALARI ANALİZ EDİLİYOR

Türkiye’nin En İyi İşverenleri araştırması ve yarışmasında şirketler, Trust Index çalışan anketiyle ölçümlenen güven, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutlarıyla İK uygulamalarının tümünü kapsayan iş yeri kültürü analiziyle değerlendiriliyor. Analizler sonucunda bu alanlarda fark yaratan ve çalışanları tarafından güçlü bir kurum kültürüne sahip olduğu değerlendirilen şirketler, en iyi işverenler olarak ödüllendiriliyor. Araştırma, çalışanlarının şirketin mevcut kurum kültürü hakkındaki değerlendirmeleri ve İK uygulamalarının bağımsız bir şekilde analizi ile gerçekleştiriliyor.

İŞVEREN MARKASI KRİTİK ÖNEME SAHİP 

Şirketlerin kurum kültürlerini geliştirerek rekabette nasıl öne geçebileceklerini yaptıkları araştırmalarla belirlediklerini vurgulayan Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Her sektörden farklı büyüklükteki şirketlerle yaptığımız çalışmalar, milyonlarca çalışana düzenlediğimiz anketler ve dünya çapında binlerce işvereni araştırarak oluşturduğumuz verileri, şirketlerin mükemmel bir iş yeri kültürü oluşturmaları, bunu sürdürmeleri ve ölçebilmeleri için kullanıyoruz.Türkiye’de iş yeri ve güven kültürü, işveren markası gibi kritik öneme sahip kavramların son yıllarda daha hızlı şekilde içselleştirildiğini gözlemliyoruz. Araştırma, işveren markasını geliştirmek ve bu alandaki bilinirliklerini güçlendirmek isteyen şirketler için benzersiz avantajlar sağlıyor.”

ÖZEL UYGULAMALAR DA DEĞERLENDİRİLİYOR

İK uygulamaları içerisinde yer alan özel alanlara ilişkin uygulamalarıyla fark yaratan şirketler de ödüllendiriliyor. “Yaşam Boyu Öğrenme”, “İş Yaşam Dengesi”, “İK’da dijital dönüşüm”, “Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi”, “Diversity” ve “Toplumsal Paylaşım” kategorilerinde özel ödül veriliyor. Bunlarla birlikte “IT’nin En İyi İşverenleri”, “Finans’ın En İyi İşverenleri” ve “Pharma’nın En İyi İşverenleri” gibi bu sektörlerde başarı gösteren şirketler için sektör ödülü kategorisi de mevcut.

RECOGNITION PROGRAMI MARKAYI GÜÇLENDİRİYOR

Great Place to Work® Recognition programı, şirketlerin işveren markalarını desteklemek ve kurum kültürüne güç kazandırma hedefi ile tasarlanan ve dünya genelinde uygulanan bir program. Bu süreçte iki değerlendirme yöntemi kullanılıyor. Bunlardan ilki, açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan, şirket çalışanlarının mevcut iş yeri kültürü içerisindeki algılarını ışık tutan Trust Index© çalışan anketi. Diğeri ise şirketlerin İK uygulamalarının analiz edildiği Culture Audit© iş yeri kültürü analizi. Şirketler çalışan sayılarına göre belirlenmiş kategoriler için gerekli minimum Trust Index© skoru ve Culture Audit© puanına ulaşmaları durumunda Great Place to Work® sertifikasını almaya hak kazanıyorlar. 2'inci süreç ise Türkiye’nin en iyi işverenleri listesi ile devam ediyor. Bu süreçte ise şirketler Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesi için aday oluyorlar ve yeterli puana ulaşmaları durumunda Türkiye’nin En İyi İşvereni unvanını almaya hak kazanıyorlar.

Editör: MURAT ÖZER