Küresel anlamda etkili olan enflasyon oranlarında Türkiye’nin yaşadığı negatif ayrışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel; özellikle üretici fiyatlarındaki rekor yükselişin KOBİ’lerin girdi maliyetlerini olumsuz etkilediğini ve bu durumun fiyat belirlemede zorluk yaşattığını söyledi.

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, KOBİ’lerin reel sektörde fiyat rekabeti yüzünden karlılıkta minimum seviyeleri gördüğünü ve müşteri kaybı yaşadığını belirterek, “Özellikle imalat sektöründeki fiyat artışlarını, hammadde, navlun fiyatları ve operasyonel maliyetlerdeki artışlar olumsuz etkileniyor” dedi.

"PANDEMİ SEBEBİYLE ARZDAKİ KISINTILAR VE ÜRETİMDEKİ YAVAŞLAMA EMTİA FİYATLARINI 1 YIL İÇİN YÜZDE 85 YAKIN YÜKSELTTİ"

Haziran 2020 üretici fiyatları yüzde 6 civarındayken bu ay yıllık bazda ÜFE’nin yüzde 42,89 olduğuna ve bu verinin 2018 ekim ayından beri en yüksek seviyeye ulaştığına değinen Önel;

“Pandemi sebebiyle arzdaki kısıntılar ve üretimdeki yavaşlama emtia fiyatlarını 1 yıl içinde %85 yakın yükseltti. Çin’deki vaka sayılarındaki yeniden artış hem navlun fiyatları hem de liman hizmetlerindeki yavaşlama sebebiyle boş konteyner sıkıntısı had safhaya ulaştırdı. Özellikle Çin’den, Rotterdam’da ve diğer Avrupa ülkelerinde navlun fiyatlarında %300’e varan artışlar yaşandı. Türkiye yönünde navlun fiyatları ise ciddi oranda zamlandı. İç nakliye fiyatları bile yılbaşına göre %35-40 yükseldi. Mersin- İstanbul 26 tonluk tır fiyatı 3500 TL’den 5700 civarına çıktı” dedi.

Finansman maliyetlerindeki yüksek oran kredilerinin özellikle işletme sermayesi olarak kullanılan işletmelere ek bir yük bindirdiğinin altını çizen Önel; “Bugün kamu bankalarında %19 +1 komisyon oranı ile kullanılan krediler maliyetleri olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde beklentimiz vaka sayılarındaki artışın durması, buna bağlı olarak normalleşme ile birlikte arzdaki sıkıntıların giderilmesi ve ekonomide kalıcı tedbirlerin alınıp piyasada hem kurlarda yaşanan dalgalanmamın önlenmesi hem de kısa vadede enflasyona çözüm bulunması yönündedir” diye vurguladı.

Editör: MURAT ÖZER