TÜİK Mayıs 2020 sanayi üretim verilerini açıkladı. Üretimin yıllık bazda yüzde 19,9 azalırken, aylık bazda yüzde 17,4’lik artış gösterdiğine dikkat çeken İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, Mart ayında başlayan pandemi sürecinin üretim rakamları üzerindeki olumsuz etkisinin Mayıs ayının 2. yarısında bazı sektörlerdeki yasakların kalkması ve iç talepteki az da olsa artış piyasaya olumlu yansıdığına dikkat çekti.

Önel, Haziran ayında aylık bazda yukarı yönlü ivmenin devam edeceği özellikle kamu bankaları öncülüğünde kredi arzının artması ve bazı sektörlerdeki taksit sayının yükselmesinin piyasalara olumlu yansıyacağını ifade etti.

Küçük ve orta ölçekli Kobilerden oluşan İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, TÜİK Mayıs 2020 sanayi üretim verilerini değerlendirdi.

HAZİRAN AYININ PİYASALARA OLUMLU YANSIMASI BEKLENİYOR

“Mart ayının 2. yarısında başlayan pandemi süreci nisan ayında sanayi üretim rakamlarını dip yaptırmış, aylık bazda yüzde 30,4 yıllık bazda yüzde 31,4 oranında azalmıştı. Özellikle imalat sektöründeki daralma dikkat çekici olmuştu” diyen İlker Önel, Mayıs ayının 2. yarısında bazı sektörlerdeki yasakların kalkmasının ve iç talepteki az da olsa artışın piyasaya olumlu yansıdığını belirterek, “Haziran ayında aylık bazda yukarı yönlü ivmenin devam edeceği özellikle kamu bankaları öncülüğünde kredi arzının artması ve bazı sektörlede taksit sayının yükselmesi piyasalara olumlu yansıyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

TEKSTİL, ELEKTRİKLİ EŞYA VE MOBİLYA SEKTÖRÜ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Diğer taraftan parekende satış rakamları ve ciro endekslerine bakıldığında, sanayi üretim verileri gibi yıllık bazda azalış devam ederken aylık bazda az da olsa %3.8 artış yakalandığına dikkat çeken İlker Önel, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Özellikle giyim ve ayakkabı sektörü ile elektrikli eşya ve mobilya sektünde aylık bazda yükseliş dikkat çekici olmuştur. Ciro bazında sektörlere baktığımızda imalat ve ticaret sektörlerindeki artış yükselmiş mart ve nisan ayında ciddi oranda cirosu azalan konaklama ve yiyecek sektöründe pozitif yönde kıpırdanma başlamıştır.

AĞUSTOS AYI PİYASALAR İÇİN UMUT VADEDİYOR

Ağustos ayından itibaren pandemi ile alakalı bir sıkıntı yaşamazsak iç talepteki artış ve Avrupa pazarlarındaki hayatın tekrar normale dönmesi ile hem imalat sektörü ile ihracat hemde ticaret anlamında daha rahat olacağımız bir döneme gireceğimizi düşünüyorum.”

Editör: MURAT ÖZER