Diyabet ve obezite tedavisinde dünyada ve Türkiye’de lider olan Novo Nordisk’in Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Didem Özkan, şirketin faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde “Cinsiyet Eşitliği” uygulamalarına büyük önem verdiğini vurguladı. Yönetim Kurulu’nun yüzde 66’sı kadınlardan oluşan Novo Nordisk Türkiye’nin merkezdeki ekip yöneticilerinin ise yüzde 70’den fazlası kadın

“KADINLARIN YÖNETİMDE DAHA ETKİN ROL ALMALARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ” 

Novo Nordisk’in kadınların yönetimde daha etkin rol almasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Didem Özkan, “Kadınların iş yaşamına katılımında ve üretkenliklerinin artmasında, yalnızca çalışan olarak değil, stratejik kararların alındığı yönetim düzeyinde de yer almalarında, fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik yaklaşım ve uygulamalar kilit rol oynuyor. Şirket olarak biz de bu konuyu tüm süreçlerimizde büyük bir duyarlılıkla ele alıyoruz ve 20 yılı aşkın bir süredir kadınların yönetimde daha etkin rol almalarına yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Novo Nordisk Türkiye Yönetim Kurulu’nun yüzde 66’sının, merkezdeki ekip yöneticilerinin de yüzde 70’inin kadınlardan oluşmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Özkan, Novo Nordisk bütününde cinsiyet, etnik ve düşünce çeşitliliğini dengelemek ile fırsat eşitliği konularıyla ilgili çalışmaların, global bir şirket olma özelliğinin yanında insan haklarına yaklaşımının da göstergesi olduğunu belirtti. Özkan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Novo Nordisk bütününde cinsiyet ve etnik çeşitliliği dengelemek ile fırsat eşitliği konularıyla ilgili çalışmalarımız, global bir şirket olma özelliğimizin yanında insan haklarına yaklaşımımızın da bir göstergesi durumunda. Tüm dünyada cinsiyet ayrımcılığı yaratan uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik çabaları çok önemli buluyor ve destekliyoruz. Şirketlerde toplumsal cinsiyet eşitliği kültürünün yerleşmesinin; kadınların profesyonel gelişimlerinin yanında kadın istihdamına da büyük katkı sağladığına ve bunun da ekonomik büyümede ve refah artışında destekleyici bir güç olduğuna inanıyoruz.”

Novo Nordisk Türkiye’nin Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) Dünya Bankası teknik desteğiyle hayata geçirdiği Fırsat Eşitliği Modeli değerlendirme sürecini tamamlayarak Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası’nı almaya hak kazandığını hatırlatan Didem Özkan, “Novo Nordisk, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadın güçlenmesine olan duyarlılığını bu çalışma ile göstermiş oldu.” 

22 ÜLKE İSTANBUL’DAN YÖNETİLİYOR

95 yıl önce Danimarka’da doğan Novo Nordisk’in 80 ülkede, 43.200 çalışanıyla İskandinavya’nın en büyük, dünyanın da en büyük 15’inci ilaç şirketi olduğunu hatırlatan Özkan, “NN bir vakıf şirketi… Şirketin en büyük hissedarı olan Novo Nordisk Vakfı, firmanın faaliyetlerine istikrarlı bir zemin oluşturmak ile beraber, insani ve bilimsel amaçlı çalışmalara destek veriyor” dedi. Türkiye’nin Novo Nordisk için dünyadaki en önemli 10 ülkeden biri olduğunu belirten Özkan, 22 ülkeyi kapsayan Yakın Doğu Bölgesi, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun İstanbul’dan yönetildiğine dikkat çekti. Özkan, şu şekilde konuştu:

“Türkiye’den geniş bir coğrafyayı yönetmekle kalmıyoruz, aynı zamanda yetenek yönetimi stratejimiz doğrultusunda burada çalışmış yönetici arkadaşlarımızı dünyanın farklı bölgesindeki ofislerimizde üst-düzey pozisyonlarda görevlendirerek yönetici de ihraç ediyoruz. Son 2 yılda, Türkiye organizasyonundan 27 arkadaşımızı yurtdışı ofislerimizde görevlendirdik.”

Genel merkezi Danimarka’da bulunan Novo Nordisk’in İtibar Enstitüsü (Reputation Institute) tarafından yayımlanan Küresel İtibar Araştırması’nda kurumsal sosyal sorumluluk alanında 5’inci sırada yer aldığını ve Türkiye’de de 2012’den beri yedi yıl arka arkaya Etika ödülünü kazandıklarını belirten Didem Özkan, şunları söyledi:

“Novo Nordisk ‘Temel Üçgen’ prensibiyle yönetiliyor. Novo Nordisk Tarzı adını verdiğimiz bu değerler bütünü finansal, sosyal ve çevresel sorumluluk bilincinin bütün iş süreçlerimizde ve her çalışanımızın iş yapış şeklinde bütünüyle yansıtılması anlamına geliyor. Şirketimiz tüm dünyada insan sağlığı ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalardaki ilerlemeye özel önem atfediyor, dolayısıyla bilimsel alandaki inovatif çözümlerimizi sosyal alanlarda da farklı farklı projelerle desteklemekten mutluluk duyuyoruz.”

Novo Nordisk, Türkiye’de de faaliyet gösterdiği alanlarda çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Novo Nordisk Türkiye, Türk Diyabet Cemiyeti ile birlikte Tip 1 diyabetlilerden oluşan koşu takımı Team1, Diyaçev ile Arkadaşım Diyabet, Türkiye Obezite Araştırma Derneği ile HADİ Birlikte ve çocuklara yönelik diyabet kampları gibi sağlıklı yaşama alışkanlığı ve farkındalık yaratmaya yönelik sosyal sorumluluk projelerine koşulsuz destek veriyor. 2018’de hayata geçen Team1 projesi ilk yılında Outdoor Fitness, Sağlık Gönüllüleri Derneği ve Altın Havan olmak üzere 3 kurumsal sosyal sorumluluk ödülü kazanmayı başardı.

Editör: MURAT ÖZER