Son yıllarda sayısı hızla artan zincir kahve dükkanları ve yeni nesil kahveciler nedeniyle değişen kahve tüketim alışkanlıkları, yeni kahve türlerine ve kahve dükkânlarına olan ilgiyi arttırıyor.

YEMEKSEPETİ'NDE KAHVECİ SAYISI YÜZDE 85 ARTTI

Artan talep ve yeni nesil kahve kavramı ile Yemeksepeti’ndeki hem zincir hem de yeni nesil kahvecilerin sayısı artıyor. Yemeksepeti’ndeki kahveci sayısı geçen yıla göre yüzde 85 artarken, kahve siparişlerinde de yüzde 80 artış yaşandı. Yemeksepeti kullanıcıları ofislerine verdikleri siparişleri yüzde 55 arttırırken evlere verilen siparişlerde yüzde 63’lük artış yaşandı. Bu mutluluk kaynağı içeceği ise yüzde 58 oranla kadınlar erkeklere göre daha çok tüketiyor. Yumuşak içimiyle latte, Türklerin kahve siparişlerinde en fazla rağbet gösterdiği kahve türü oldu. Kahve siparişi en çok pazar günü verilirken en çok tercih ettiğimiz zaman dilimi ise öğle yemeğinden önce.

KAHVENİN ONLINE SİPARİŞLERDEKİ HIZLI YÜKSELİŞİ 

Yaklaşık beş yüz yıllık bir gelenek olan kahve tüketimi, ülkemizde günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Son yıllarda sayısı hızla artan yeni nesil kahvecilerle birlikte değişen kahve tüketim alışkanlıkları, yeni kahve türlerine ve kahve dükkânlarına olan ilgiyi arttırıyor. Simgesel olarak toplumsallığı, keyfi ve paylaşımı çağrıştıran kahve, yeni nesil kahve dükkânlarının yaygınlaşması ile birlikte hızlı bir dönüşüm yaşıyor.

Geçmişte yalnız kahve servisinin yapıldığı kahvehaneler, günümüzde farklı kahve türlerinin, değişik tat ve görünümde sunulduğu, kahve dışında buzlu-soğuk içecek servisinin de bulunduğu mekânlar haline geliyor. Bu dönüşüm ile beraber kahve çeşitliliği de artıyor. Tüketiciler farklı tatlara yöneliyor.

500 YILLIK GELENEK YENİ NESİL KAHVE İLE ÇEŞİTLENİYOR

1900’lerin başında kahvenin pakete girmesi ve satışa sunulmasıyla doğan birinci nesil kahve akımının ardından 1960’larda hayatımıza giren ve ikinci nesil olarak adlandırılan akımla zincir kahve mağazaları doğdu. Ve kahve daha çok sevilmeye, günlük hayatın bir parçası haline gelmeye başladı. Öyle ki bu akımla beraber her sabah zincir kahve mağazalarından kahve almadan işe gidememe kültürü oluştu.

Bugün, yeni nesil kahve dediğimiz 3'üncü nesil kahve akımı ise ilk kez 2002 yılında ortaya çıktı. Bağımsız kahve olarak adlandırılan bu yaklaşım, kahvede kaliteye odaklanıyor ve tüketiciye kahvenin özgün tat ve aromalarını sunabilmeyi hedefliyor.

KAHVECİ SAYISI YÜZDE 85 ARTTI

Hem zincir kahve dükkanlarının artması hem de butik kahvecilerin artmasıyla birlikte kahvenin günlük hayatın bir parçası haline gelmeye başladığını belirten Yemeksepeti Vale Ürün Müdürü Merve Kesat “Kahve bugün sadece dışarıda tüketilen bir ürün olmaktan çıkıp online siparişlerde de tercih edilen bir ürün olmaya başladı. Kahve bugün tüketicilerin hem ofise hem eve sipariş vermeyi tercih ettikleri bir keyif haline dönüşüyor. Artan talep ve yeni nesil kahve kavramı ile Yemeksepeti’ndeki hem zincir hem de yeni nesil kahvecilerin sayısı artıyor.” dedi.

Yemeksepeti’ndeki zincir ve butik kahvecilerin sayısının geçen yıla göre yüzde 85 arttığını vurgulayan Merve Kesat, “Bu artışta en önemli faktör, geçtiğimiz yıllarda “Artık hiçbir lezzet ulaşılmaz değil” mottosuyla hayata geçirdiğimiz Vale hizmetimiz diyebilirim. Paket servisi olmayan küçük işletmelerin diğer Yemeksepeti restoranlarının kuryelerinden faydalanabildikleri bu hizmet sayesinde kahve dükkanlarının sayılarında oldukça önemli bir artış yaşadık.” dedi.

EVE SİPARİŞTE YÜZDE 63, OFİSE SİPARİŞTE YÜZDE 55 ARTIŞ

Geçtiğimiz yıla göre sipariş oranı yüzde 80 artan kahvenin; ofislere ve evlere verilen siparişlerinde de önemli bir artış yaşanıyor. Yemeksepeti kullanıcıları ofislerine verdikleri siparişleri yüzde 55 arttırırken, kahvenin evlere siparişlerinde yaşanan yüzde 63’lük artış, yeni nesil kahvenin tüketim alışkanlıklarının değişiminde çarpıcı bir veri olarak öne çıkıyor.

KAHVE AŞKINDA KADINLAR ÖNDE 

Kahvenin insanı daha mutlu hissettirdiğine yönelik pek çok bilimsel araştırma da bulunuyor. Örneğin bir araştırmada kahve içenler, hiç içmeyenlere oranla yüzde 10 oranında daha az depresyona giriyor. Bir diğer araştırmada ise kahve tüketiminin hem erkekler hem de kadınlar için intihar oranını yüzde 50 civarında düşürdüğünü söylüyor. Kahvenin mutluluk vermesinin nedenini ise, içindeki güvenilir antioksidanlara bağlıyorlar.

Yemeksepeti verilerine göre bu mutluluk kaynağı içeceği ise yüzde 58 oranla kadınlar erkeklere göre daha çok tüketiyor.

TÜRKLERİN GÖZBEBEĞİ 'LATTE' OLDU

Yumuşak içimiyle latte, Türklerin kahve siparişlerinde en fazla rağbet gösterdiği kahve türü. Latte, kadınlarda ve erkeklerde en çok sipariş verilen ürün olurken şehir bazlı bakıldığında da üç büyük ilimiz olan İstanbul, Ankara ve İzmir de kahve tercihinde bu ortak lezzette buluşuyor.

KAHVEYİ TEK BAŞINA İÇMEYİ SEVMİYORUZ

Yemeksepeti verilerine göre biz Türkler kahvenin yanında mutlaka bir atıştırmalık ihtiyacı da hissediyoruz. Sipariş oranlarına bakıldığında yüzde 82 gibi yüksek oranda kullanıcının kahve yanında yiyecek sipariş ettiği görülüyor.

Kahvenin yanında en çok tercih ettiğimiz yiyecekler ise doyurucu ama aynı zamanda pratik hazırlanabilen sandviç çeşitleri. Yemeksepeti verilerine göre kahvenin yanında en çok sipariş verilen yiyecek Füme Hindili Jambonlu sandviç. Tatlıda tercihimiz ise Brownie.

KIŞIN YOĞUN VE SICAK, YAZIN FERAH VE BUZLU TERCİHLER

Mevsimler değişse de en sevdiğimiz kahve olan Latte’nin liderliği değişmiyor. Ancak elbette kışın sıcak tercih edilen Latte, yaz aylarında liderliği buzlu çeşidine bırakıyor.

Yazın formumuzu en çok korumak istediğimiz mevsim olsa da kahve yanında tatlıdan geri duramıyor ve kahve yanında en çok fit brownie tercih ediyoruz. Kış aylarında kahvenin en favori eşlikçisi ise bol tarçınlı havuçlu kek oluyor.

PAZAR KEYFİNİ KAHVEYLE YAPMAYI SEVİYORUZ

Tüm haftanın yorgunluğunu stresini attığımız hafta sonlarının keyfini kahveyle çıkarıyoruz. Yemeksepeti verilerine göre kahve siparişi en çok pazar günü verilirken en çok tercih ettiğimiz zaman dilimi ise öğle yemeğinden önce.

Editör: MURAT ÖZER