Zaman içerisinde yoğun betonlaşma ve çarpık yapılaşmadan zarar gören Kuşadası’nda değişim rüzgarları esiyor. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve ekibi önderliğinde hayata geçirilen Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel projesi, adanın belki de en büyük sorununa kökten çözüm getirmeye hazırlanıyor.

Adını eskiden ev sahipliği yaptığı kuşlardan alan ancak turizmin plansız gelişimi, acımasızca süregelen yapılaşma, ağaç kıyımı, derelerin tahribatı ve hızla artan insan nüfusu nedeniyle bir kıyım yaşayan Kuşadası eski yeşil günlerine dönmeye hazırlanıyor. Kuşadası’nda fark yaratan cesur çalışmalarıyla dikkat çeken Belediye Başkanı Özer Kayalı sayesinde “Kuşlar Ada’ya Geri Dönüyor”.

Başkan Özer Kayalı önderliğindeki Kuşadası Belediyesi, beldenin belki de en büyük sorunu olan çarpık yapılaşma sorununu kökten çözecek “Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında Kuşadası Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü tarafından Kuşadası Merkez, Davutlar ve Güzelçamlı’ya ait tüm imar planları dijital ortama aktarıldı. Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi için son derece ciddi bir adım olarak değerlendirilen bu proje iletüm imar planları şeffaflaşırken halkın denetimine de sunulmuş oluyor.

Kuşadası’nda Özer Kayalı’nın başkanlığı süresince yaşanan cesur değişim imar tadilatlarının en aza indirilmesiyle başlamıştı. Kayalı’nın başkanlığı yürüttüğü 2014-2018 yıllarını kapsayan dönemde parsel bazında yoğunluk artıran hiçbir imar plan tadilatı yapılmamıştır. Bu dönemde sadece trafo yeri, park alanı, yol ve yoğunluk azaltan zorunlu tadilatlar gerçekleştirilmiştir.

30 Mart 2014 tarihinden itibaren kişiye özel noktasal plan tadilatlarına son verilerek kamusal zorunluluklar dışında imar planlarında değişiklik yapılma yoluna gidilmemesi, Kuşadası Belediyesi’nin çarpık yapılaşmaya karşı yürüttüğü mücadeledeki kararlılığını ortaya koyuyor.

Uyguladıkları projelerle Kuşadası’nı gerçek kimliğine döndürmekte kararlı olduklarını ifade eden Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı,

“Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel olarak nitelenebilecek projemiz sayesinde Kuşadası’nın kanayan yarası çarpık yapılaşma ve betonlaşmaya kökten bir çözüm sunmayı hedefledik. Amacımız Kuşadası’na eski günlerindeki ihtişamını geri kazandıran işlere imza atmak. Proje ile birlikte Kuşadası halkı yönetim süreçlerine dahil ediyor ve Kuşadası Belediyesi olarak yönetim değil “yönetişim” yaklaşımıyla beldeye önce halkın sahip çıkmasının önemini vurguluyoruz” diye konuştu.

“Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel projesinin yanı sıra, altyapı, kültür, sanat ve turizm anlamında da Kuşadası’nda değişim rüzgarları estiren birçok farklı projeye imza atan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile Kuşadası eskiden olduğu gibi turizmin incisi olmaya hazırlanıyor ve gelecek günlere umutla bakıyor.

KUŞLAR ADA’YA GERİ DÖNÜYOR

Aslında adını da aldığı, birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuşadası, turizmin plansız gelişimi, acımasızca süregelen yapılaşma, ağaç kıyımı, derelerin tahribatı ve hızla artan insan nüfusu nedeniyle bir kıyım yaşamış; adayı önce gerçek ev sahipleri, kuşlar terk etmişti. ”Adayı terken kuşların ardından da, adanın alışık olduğu yüksek profilli turist grubu ve Kuşadası’na gönül veren, adaya yerleşen bazı insanlar da üzülerek adadan uzaklaşmıştı. Kuşadası’nı Kuşadası yapan pek çok özellik ve değer yavaş yavaş ortadan kaybolmuş ve o küçük tatil kasabası algısı da zihinlerden silinmişti. Ancak adanın kaderini tümden değiştirecek cesur ve fark yaratacak bir isim Kuşadası’na sahip çıktı ve adanın kaderini değiştirecek çalışmalara hız verdi. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın girişimleriyle “Kuşlar Ada’ya Geri Dönüyor“.

KUŞADASI ÖZER KAYALI İLE KÜLLERİNDEN DOĞUYOR!

Yaşadığı tüm bu tahribata rağmen ışığını hiç yitirmeyen Kuşadası, Türkiye’nin en değerli kültürel varlıklarının merkez noktalarından biri ve on iki aya yayabilecek turizm çeşitliliğine sahip bir destinasyon. Ayrıca Türkiye’nin en büyük gelir sağlayan kruvaziyer turizmi limanlarından biri. Yeniden hayata dönmek ve cazibe merkezi konumunu geri kazanabilmek için yeterli kaynağa fazlasıyla sahip olan Kuşadası, beldenin yüksek marka değerini geri kazanabilmesi ve turizm pastasından hak ettiği değeri alabilmesi için gereken cesur bir yönetim anlayışına kavuştu. Kuşadası’nı küllerinden doğuracak, geleceğe umutla kanat çırpmasını sağlayacak çalışmalara imza atan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, 2014 yılından bugüne Kuşadası’nın gerçek kimliğine sahip çıkmak için çalışıyor.

KUŞADASI BELEDİYESİ PROJELERİ FARK YARATIYOR

  • Kuşadası Gökkuşağının Renklerine Bulanıyor!

Kuşadası Tepe Mahallesi’ndeki 401 ev proje kapsamında bir boya firması ile iş birliği içinde renklendiriliyor. Mahallenin var olan kültürü korunarak olumlu bir dönüşüm sağlanması hedeflenen proje kapsamında renklendirme çalışmalarının yanı sıra mahallenin alt yapı sorunları giderildi. Kuşadası’nı grinin tonlarından sıyırıp gökkuşağının tonlarına bulayacak proje, yıkarak yeniden yapmayı değil, vatandaşların yaşam alanlara renklerle dokunmayı ön plana alıyor.

  • Kuşadası “Buradayım” Diyor

Kuşadası Belediyesi, ilçenin marka değerini arttırmak ve bir destinasyon olarak öne çıkarmak amacıyla son 4 yıldır Türkiye’nin ve dünyanın en önemli turizm fuarlarına katılım gösteriyor. Dört yıl boyunca 24 turizm fuarına katılım konusunda öncülük ederek ilçenin tanıtımına önemli bir katkı sağlayan Kuşadası Belediyesi, turizmciler ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği içerisinde birebir tanıtım faaliyetleri de yürütüyor.

  • Jeotermal Boru Hattı

Sürdürülebilirliğin önemini bilen ve doğal kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesine inan Kuşadası Belediyesi tarafından Davutlar’da 2 bin 600 metre jeotermal boru hattı döşendi. Bölgede 3 termal otele termal su verilmeye başlandı. Bölgede yürütülen termal çalışmalarla jeotermal kaynakların sağlık turizmi alanında kullanılması ve turizmin 12 aya yayılması hedefleniyor.

  • Mavi Bayrak Sayısı Artıyor

Kuşadası, tertemiz denizi ve muhteşem plajlarıyla Mavi Bayrak sayısını her geçen yıl arttırıyor. 2018 yılında Kuşadası Belediyesi’ne ait Güvercinada Plajı’nın da Mavi Bayrak almaya hak kazanmasıyla Kuşadası’nda bulunan Mavi Bayraklı plaj sayısı 22’ye yükseldi. Kuşadası Belediyesi, ayrıca Mavi Bayrak Ödülü’nün korunmasında en önemli kriterlerden olan çevre eğitimi ve bilinçlendirme etkinlikleri alanında 2015 ve 2018 yıllarında En İyi Çevre Eğitim Etkinlikleri Ödülü’nü almaya hak kazandı.

KUŞADASI’NDA DÖRT MEVSİM KÜLTÜR SANAT

  • Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sergi Alanı ve Sanat Merkezi
  • Kervansaray Kent Müzesi Projesi

Dünyanın üç mikro heykeltıraşından birisi olarak kabul edilen Necati Korkmaz’ın sadece mikroskop ve büyüteçler aracılığıyla görülebilen eserlerinin sergilendiği Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sergi Alanı ve Sanat Merkezi, Kuşadası Kale Kapısı üstünde ziyarete açıldı.

Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sergi Alanı ve Sanat Merkezi Türkiye’nin ilk minyatür sergi alanı. Merkez,Barselona ve Kiev Mikro Minyatür Müzler’ini takiben dünyanın üçüncü mikro minyatür sergi alanı olma özelliğini taşıyor.

Kuşadası Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiraladığı ilçenin en önemli tarihsel mekânlarından Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nı kent müzesine dönüştürmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kervansaray Kent Müzesi projesi ile Kuşadası’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri modern müzecilik teknikleri ile birleştirilerek ziyaretçilere sunulacak.

  • Her Pazartesi Yeni Bir Sergi
  • İbramaki ve Güvercinada Konserleri
  • İdil Biret 3 kez Kuşadalılarla buluştu
  • Uluslararası Giritliler Festivali
  • Kuşadası Gençlik Festivali
  • Kuşadası Belediyesi Tiyatro Festivali
  • 7. Uluslararası Ege Art Sanat Günleri
  • Kuşadası Uluslararası Sanat Festivali

Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi, 2014-2018 yıllar arasında 200’ün üzerinde sergiye ev sahipliği yaptı. Belirlenen yıllık program kapsamında her Pazartesi günü açılan sergiler sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.

Kuşadası Belediyesi tarafından 2017 yılında “İbramaki Sanat Resitalleri” adıyla düzenlenmeye başlanan dinletiler büyük ilgi gördü. Çarşamba günleri düzenlenen ve ilk günden itibaren yoğun bir ilgiyle karşılanırken Kuşadası Belediyesi tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılan Güvercinada, yaz ayları boyunca birbirinden kaliteli dinletilere ev sahipliği yapıyor.

Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Kuşadası Belediyesi tarafından 2016-2018 yılları arasında düzenlenen 3 konserle sanatseverlerle buluştu. Biret'in Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ile birlikte verdiği konserler büyük bir katılımla gerçekleşti.

Kuşadası Belediyesi ile Giritliler Dostluk ve Yardımlaşma Derneği tarafından dokuz yıldan bu yana düzenlenen Uluslararası Giritliler Festivali, üç gün boyunca binlerce Giritliyi Kuşadası’nda buluşturuyor. Girit kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Giritliler Festivali’ne son dört yılda Yunanistan, Libya ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden 50 binin üzerinde Giritli katıldı.

Kuşadası, son üç yıldır Türkiye’nin en büyük gençlik festivallerinden birisi olan Kuşadası Gençlik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla Davutlar Sevgi Plajı’nda gerçekleşen Kuşadası Gençlik Festivali her yıl on binlerce genci ağırlıyor. Ulusal basında geniş yer bulan Kuşadası Gençlik Festivali, ilçenin tanıtımına önemli bir katkı sağlıyor.

Kuşadası Belediye Tiyatrosu öncülüğünde iki yıldır düzenlenen beş günlük Kuşadası Belediyesi Tiyatro Festivali, birbirinden güzel tiyatro oyunlarını Kuşadalı sanatseverlerle buluşturuyor. Festival kapsamında Türkiye’nin farklı kentlerinden Kuşadası’na gelen tiyatro grupları Erkan Yücel Sahnesi, Kervansaray, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı, Davutlar ve Güzelçamlı Mahallesi gibi farklı noktalarda sahneledikleri oyunlarla tiyatroyu kente yayıyor.

Kuşadası, Ege Üniversitesi tarafından 2017 yılında 7’inci kez düzenlenen Uluslararası Ege Art Sanat Günleri’ne ev sahipliği yaptı. Ege Art Sanat Günleri kapsamında Ege Üniversitesi ve Kuşadası Belediyesi iş birliği ile düzenlenen sekizlik günlük Uluslararası İpek Yolu Sanat Çalıştayı’nın yanı sıra çeşitli sergi, konser ve söyleşiler gerçekleşti

Kuşadası Belediyesi, 2016 turizm sezonunun açılışını 13-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği “Barış” temalı uluslararası bir sanat festivali ile açtı. 25 ülkeden 80 sanatçı ile yurt içi ve yurt dışından 8 üniversiteden akademisyenin katıldığı 9 günlük Kuşadası Uluslararası Sanat Festivali kapsamında sokağa ve meydanlara taşan atölye çalışmaları ile barış mesajları verildi.

Editör: MURAT ÖZER