Sanayi üretiminde yaşanan daralmanın yavaşlaması, makine sektörü ve istihdamında büyüme sürecine girildiği sinyallerini veriyor. Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, 2018 sonu itibariyle makine sanayinde çalışan kişi sayısının 220 bin geçtiğini belirterek “Makine sanayi istihdamının toplam imalat sanayi istihdamı içindeki payı yüzde 6.04’e yükseldi” dedi.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan makine sektörü, istihdama katkısını artırmaya devam ediyor. Geçen yıl sanayidmakieki üretim artışı ve hükümetin sağladığı teşviklerle yatırımlarını artıran sektör, 220 binden fazla kişiye istihdam sağlar hale geldi. Makine sektörünün lider markası Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu makine sanayinde 2011’de 153 bin kişi istihdam edilirken, 2018 sonu itibariyle bu rakamın 220 bin 409’a yükseldiğini ifade etti. Makine sanayi istihdamının toplam imalat sanayi istihdamı içindeki payının 2017’de yüzde 5.91 iken, 2018 sonu itibariyle 6.04’e yükseldiği belirten Aydoğdu, 2018 yılında makine üretiminde görülen artış ve sağlanan teşvikler istihdam artışını destekledi.

MAAŞLAR 5 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Hakan Aydoğdu ‘OECD İstihdam Görünümü 2018’ başlıklı raporu dayanarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin de içinde bulunduğu OECD ülkelerinde ekonomik toparlanmanın yaşandığı ancak ücret seviyelerinde halen durgunluğun devam ettiğini vurguladı. Takım tezgahları sektöründeki istihdam ve ücret seviyesi ile ilgili ‘Tezmaksan Akademi’nin hazırladığı rapora değinen ve aynı zamanda Tezmaksan Eğitim Üssü Derneği Başkanı olan Aydoğdu şu şekilde konuştu:

 “Tezmaksan Akademi olarak uygun iş gücünü, işverenle tam zamanında bir araya getirmeye ve böylece faaliyet gösterdiği sektörlerde istihdam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Operatör ihtiyacını karşılayabilmek adına yapmış olduğu ücretsiz ‘İşe Yerleştirme Danışmanlığı’ vasıtasıyla topladığı bir maaş istatistik raporu bulunuyor. Buna göre İstanbul’da ‘Talaşlı İmalat’ sektöründe çalışacak bir kişinin deneyimsiz olması halinde ücreti 2 bin TL’den başlıyor, şayet deneyimli ise bu rakam 5 bin 750 TL’ye kadar çıkıyor. Aynı şekilde bir CNC operatörünün deneyimsiz olarak alacağı ücret 1. 750 TL’den başlarken, bu rakam deneyimli olunması durumunda 5 bin TL’ye kadar çıkıyor.”

‘EĞİTİMLERE KATILARAK KENDİNİZİ GELİŞTİRİN’

Aydoğdu iş arayışı olan veya hali hazırda çalışan kişilere bir takım önerilerde bulunduğunu belirterek “Kendinizi geliştirebilmek ve mesleğinizde iyi bir yere gelebilmek için sektörel olarak düzenlenen eğitimlere daha fazla önem vererek katılım sağlamanız, eğitimleri takip etmeniz ve işverenlerinizden eğitim talebinde bulunmanız; sizin işinizde profesyonelleşmenize katkıda bulunurken, mesleki yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip edebilmek için mesleki dernek ve/veya vakıflara üye olmanız sizi mesleğinizde bir adım ileri taşıyacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Editör: MURAT ÖZER