Lider konferans kuruluşu Yürekli'nin Yapı Kredi World ana sponsorluğunda düzenlediği MARKA 2018 konferansının ilk günü tamamlandı. Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen ve Hilton İstanbul Bomonti'de, 2000'e yakın iş liderinin katılımıyla açılan konferansın ilk günü ilham verici konuşmalar ve 2019'un yol haritası için önemli mesajlar veren sunumlarla geçti.

MARKA KONFERANSI'NDA 2019'UN YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR

İş dünyasının aylar öncesinden buluşmak üzere sözleştiği, başka yerde rastlanmayacak konuşmalar, sunumlar, öngörü ve deneyimlerin paylaşıldığı MARKA Konferansı'nda ilk gün öğleden sonra seansındaki sunumlarla katılımıcları büyüledi. Bu seansta, tarihin en önemli 300 mucidinden biri olan Jaron Lanier, Galatasaray'ın yıldızı, örnek sporcu Fernando Muslera, Mavi Jeans ile işbirliğinde 10 sezonu geride bırakan ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ve Mavi Jeans CEO'su Cüneyt Yavuz, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, dünyaca ünlü sanatçı Arik Levy, iş dünyasının lideri isimlerinden Borusan Holding İcra Kurulu Başkanı Agah Uğur, moda tasarımcısı Arzu Sabancı, BMOJI Kurucu ve CEO'su Emir Bahadır, Dr. Koray Erdoğan, Arçelik Endüstriyel tasarım direktörü Serdal Korkut Avcı ve moda tasarımcıları Ezra ve Tuba Çetin, konferans sahnesindeMARKA 2018'de ilk günün sabah seansındaysa Nörobilimci Beau Lotto, YGA Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, 2019 perspektifini sunan ekonomi yazarı Uğur Gürses, yazar Ahmet Ümit, ünlü modacı Alice Temperley, stand-up'çı Kaan Sekban, ünü sınırlarımızı aşan tenor ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, dünyaca ünlü medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol ve konferansın açılış konuşmasını yapmak için ev sahibi Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, katılımcılara unutulmaz bir konferans deneyimi yaşattılar. 

TEKNOLOJİ MUCİDİ JARON LANIER'DAN SÜRREAL BİR SEANS

13 yaşındayken üniversitede derslere girmeye başlayan Jaron Lanier 2005 yılında dünyanın en önemli 100 entelektüeli arasında gösterildi. Hayatta her alanda iz bırakan Lanier, “Sanal Gerçeklik”i keşfederek hayatımıza çıkmayacak bir iz bırakırken, son olarak “Sosyal Medya Hesaplarınızı Hemen Silmeniz İçin 10 Sebep” kitabını yazdığında dünya çapında bu konunun tartışılması için öncü olup en güçlü seslerden biri haline geldi. Reklam bağımlılığından bahsedip “Dünyaya zarar veriyor sosyal medya. Sosyal medya güzel kullanılabilir ama negatif etkileri var. Negatif yönlerinden kurtulup pozitif yönlerine yönelmeliyiz” ifadelerinl kullanan Jaron Lanier, “Ben teknolojiyi kullanıyorum ama ilham teknolojinin dışından gelmeli” dedi. Yapay zeka ve teknolojinin gelişmesiyle insanların eskiyeceklerine dair bir endişeye kapıldıklarının altını çizen Lanier, “Endişe yaratıyoruz. İnsanlar eskiyeceklerini düşünüyorlar. İnsanlara hala ihtiyacımız var. Bir çaba bir akıl ya da veri herhangi bir şekilde uzaylılardan gelmiyor, insanlardan geliyor. Yapacağımız, bu araçlar vasıtasıyla birbirimize yardımcı olmak” dedi. Laos'tan gelen Khene isimli enstrümanın bilgisayarın atası olduğunu anlatarak bu enstrümanı çalan Lanier, piyano ve ud da çaldı. İstanbul'a geleceği için “Orada ne kadar çok ud çalan vardır, ne çok sokak kedisi vardır” diye düşünüp heyecanlandığını anlatan Lanier, “Kaliforniya usulü” diye nitelediği bir ud taksimi çaldı.

MUSLERA'DAN BAŞARININ ŞİFRELERİ: "ÇEVRENE DOĞRU İNSANLARI TOPLA"

Galatasaray tarihinin en önemli futbolcularından, Sarı-Kırmızılı takımın kaptanlarından kaleci Fernando Muslera, oyunun şifrelerini anlattı. MARKA Konferansının değişmez moderatörü BJ Cunningham'ın sorularını yanıtlayan Muslera, düştüğü yerden kalkma, iletişimin önemi ve hatalardan ders çıkarmanın nasıl mümkün olduğunu anlattı. “Sadece kalede yalnızım” diyen Uruguaylı kaleci hayatın her alanında kendisine destek olanlardan bahsederken iş dünyasına tavsiyesi sorulunca, “Bir çok zor iş var futbol da bunlardan biri. Ne istediğimize inanmamız lazım. Futbolcu olacağım dedim, inandım ama çok çalıştım. Çevreme, doğru insanları topladım. Yeteri kadar doğru insan varsa çevrende ve güçlüysen başarıyorsun. İnanmak her şeydir” diye söyledi.

MAVİ'NİN KINVANCI, KIVANÇ'IN "MAVİ"Sİ

Yeteneğiyle dünya çapında yıldıza dönüşen Kıvanç Tatlıtuğ ile Mavi Jeans'in Türkiye'de başlayan ardından sınırları aşan başarı öyküsünün bir arada olduğu seansta Mavi Jeans CEO'su Cüneyt Yavuz ve Kıvanç Tatlıtuğ MARKA 2018 sahnesini paylaştı. Cüneyt Yavuz, ortak hikayelerini şöyle anlattı: “Bugün Kıvanç’la 10. sezonumuzu kutluyoruz. Jean pazarının lider markası olarak yıllar önce Kıvanç ile Mavi erkeğinin yeni görüntüsünü yarattık. Kıvanç demek tüm Türkiye için jean demek oldu. Bugün Kıvanç, Mavi’nin marka yüzü olmasının çok ötesinde gerçek bir yol arkadaşı.”. Mavi Jeans ile işbirliklerine ilişkin hislerini anlatan Kıvanç Tatlıtuğ, sahnede Mavi CEO'su Cüneyt Yavuz'un oyunculukla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi: "Reklam yüzü olmakla marka yüzü olmak çok farklı. Sizi seven, takip eden insanlara ‘Ben bu markaya inanıyorum, güveniyorum siz de inanın’ demek benim için. Ve büyük bir sorumluluk. Oyunculuk 15 yıldır yaptığım bir şey. Sonu gelmeyecek bir yolculuk. Bu tamamen insanın kendini keşfetme serüveni. İnsan keşfettikçe olgunlaşıyor demleniyor. Bunu daha samimi konuşmak gerekirse, ilk yaptığım işlere bakıyorum bir tek şey istemişim başta: Başarılı olmak. Zamanla bunun altının boş olduğunu görmeye başladım. Neyi seçersem seçeyim kendi hayatımın süzgecinden geçirip işin içine koyarsam samimiyet oluyor. Onu yapamazsam o işi yapmıyorum. Bundan sonra da öyle olacak. Yani üretmeye, samimi olmaya devam. Bunun sonu yok” diye söyledi.

MALZEMEDEN İLHAM ALAN TASARIMLARIN ÖYKÜSÜ 

Güçlü, uzun ömürlü ve hafif karbon fiber, estetik tasarımlara hayat verdi. Türkiye’nin endüstriyel tasarımda öncü isimlerinden Arçelik Endüstriyel Tasarım Direktörü Serdal Korkut Avcı ile giyilebilir teknoloji tasarımlarıyla dikkat çeken moda tasarımcısı Ezra-Tuba Çetin, katılımcıları geleceğin dünyasını konuştular. Serdal Korkut Avcı, MARKA 2018 sahnesinde malzemenin geleceğini ve bunun tasarıma nasıl bir etki edeceğini anlatırken, uzay, havacılık ve motor sporlarında kullanılan karbon fiberin buzdolabına dönüşme hikayesini aktardı. Bu üründen ilham alan Ezra-Tuba Çetin ise karbon fiberden nasıl giyilebilir bir teknoloji tasarladıklarını MARKA Konferansı katılımcılarıyla paylaştı.

"HERKES BU HİKAYELERE TANIK OLSUN, BİR SÜRÜ MUTLU KADIN OLSUN"

İş dünyasının lider yöneticilerinden Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, öncüsü olduğu sosyal sorumluluk projesi “Türkiye'nin Mühendis Kızları”ndan yola çıkarak kadınların neleri değiştirebileceklerini MARKA 2018 sahnesinde Balçiçek İlter'in konuğu olarak anlattı. “Yeni liderlik anlayışı benim için sosyal konularda sorumluluk alabilmektir” diyen Özdemir, bunun hem çok daha büyük hem de bulaşıcı bir davranış olduğunun altını çizdi. Başarılı yönetici, projeyi geliştirmeyi sürdürdüklerini söyleyerek, “Herkes bu hikayelere tanık olsun, bir sürü mutlu kadın olsun” şeklinde konuştu.

ARIK LEVY'DEN DUYGUSAL ERGONOMİ

“Kendinle yüzleşmek zordur, kendinle yüzleşemezsen dünyayla yüzleşemezsin. İşte sanat ve tasarım bu yüzleşmeyi sana getirir” diyen ünlü sanatçı Arik Levy, sanat ve insan ilişkisi üzerine “Duygusal Ergonomi” başlıklı önemli bir sunum gerçekleştirdi. Levy, konuşmasında , “Toplum bir sistem inşa etmiş ve o sistem artık çalışmıyor” derken geçmiş çalışmalarından örnekler vererek felsefesini anlattı.

AGAH UĞUR, YOLCULUĞUN HEYECANINI ANLATTI

İş dünyasının lider isimlerinden Agah Uğur kişisel yolculuğundan örneklerle beraber, yeni yolların heyecanını da anlatan ilham verici bir konuşma yaptı. Seyahat etmenin varmaktan daha iyi olduğuna inandığını söyleyen Agah Uğur, bugünün değişken dünyasında neticeyle mutlu olmanın zor olduğunu anlatırken, “Hepimizin anı yaşaması anın kıymetini bilmesi, küçük mutluluklardan kendini beslemesi çok önemli” dedi. Şans, yetenek ve tutkuyu anlatan bir konuşma yapan Uğur, tutkunun hayatında yaptığı işlere nasıl etki ettiğini anlattı.

"İŞİN MUTFAĞINDAN GELİYORUM, NEYİN BEĞENİLECEĞİNİ BİLİYORUM"

Moda Markalarıyla Tasarım İş Birliği seansında Alem Dergisi Yayın Yönetmeni Gözde Yörükoğlu Ersu'nun sorularını yanıtlayan Arzu Sabancı, arkeoloji mezunu olmasına rağmen içinde hep olan modaya yatkınlığı sayesinde moda dünyasındaki serüvenini anlattı. “İşin mutfağından geliyorum. Perakendeyi biliyorum. İyi bir alıcıyım” derken hedef kitlesindeki kişilerin alışkanlıklarını da öğrenmek için yerinde inceleme yaptığını kaydeden Sabancı, MARKA 2018 katılımcılarına “Bu şekilde neyin beğenileceğini belirledim” diye söyledi.

"GELENEKSEL İLETİŞİM VE FÜTÜRİSTİK TEKNOLOJİ BİRLEŞİRSE NE OLUR DEDİM VE..."

Alem Dergisi Yayın Yönetmeni Gözde Yörükoğlu Ersu'nun sorularını yanıtlayan Bmoji App Kurucu ve CEO'su Emir Bahadır, geleneksel sarı emojilerin yerine gerçek fotoğraflardan uyarlanan kişiye özel emojiler üreten iş fikrinin arka planını anlattı. Bahadır, “Kutunun dışında düşünmek biz okulda öğretilen bir şeydi. Kişisel düzeyden teknoloji odaklı birçok konseptin değiştiğini bu şekilde farkettim. Bu ikisini nasıl birleştireceğim uzun süredir sorduğum bir soruydu. Geleneksel iletişim ve fütüristik teknolojiyi birleştirmenin nasıl olacağını düşünürken böyle bir fırsat olacağını farkettim.” Emir Bahadır, Bmoji App'i anlatırken iş dünyasının yenilikleri takip etmesi gerektiğini de şu ifadelerle dile getirdi: “En yeni teknolojiye ayak uydurmayan bir şirket kendini iş dünyasının dışında bulabiliyor.”

"İNSANIN HAYATINA DOKUNMANIN BİR YOLU DA BU"

“Saç Ekiminde İnovasyonla Dünya Liderliği” başlıklı konuşmasında Koray Erdoğan, Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. MARKA 2018 sahnesinde yaptığı işle saç ekiminde dünya liderliğine erişen ASMED Kliniği'ni ve geçtiği aşamaları anlatan Erdoğan, göğüs-kalp damar cerrahisi eğitimi alırken, o eğitimden ayrılıp bu işe girdiğini belirtirken, “İnsanın hayatına dokunmanın farklı yolları olduğunu hissettim. Beni de daha mutlu edecek bir yol arayışı içerisindeydim. Bu yolu seçtim” diye konuştu.

SABAH SEANSI'NDA ÇARPICI KONUŞMALAR

MARKA 2018'de ilk günün sabah seansındaysa Nörobilimci Beau Lotto, YGA Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, 2019 perspektifini sunan ekonomi yazarı Uğur Gürses, yazar Ahmet Ümit, ünlü modacı Alice Temperley, stand-up'çı Kaan Sekban, ünü sınırlarımızı aşan tenor ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, dünyaca ünlü medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol ve konferansın açılış konuşmasını yapmak için ev sahibi Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, katılımcılara unutulmaz bir konferans deneyimi yaşattı

20. YILDA DA ANA SPONSOR YAPI KREDİ OLACAK

MARKA Konferanslarının yaratıcısı Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör'ün açılış konuşmasında sahneye davet ettiği Yapı Kredi Perakende Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, MARKA Konferansı'yla yaptıkları işbirliğiniden duyduğu memnuniyeti dile getirirken MARKA Konferansı'nın 20. yılında, yani MARKA 2019'da da Yapı Kredi World'ün ana sponsor olacağını açıkladı. 2019 yılındaki sponsorlukla Yapı Kredi 18'nci kez aralıksız olarak MARKA Konferanslarının sponsorluğunu yapmış olacak.

REFİK ANADOL'DAN MARKA 2018'E ÖZEL ESER

MARKA 2018’in tematik açılış filmiyse dünyaca ünlü video sanatçısı Refik Anadol tarafından tasarlandı. 500 m2 alan kaplayan ve MARKA Konferansı salonunu çepeçevre saran led ekranlarda gösterilen eser, ışık ve müzik şovuyla katılımcıları büyüledi. Konferanslarının değişmez moderatörü BJ Cunnigham'ın sunuşuyla dev konuşmacılar sahne aldılar.

'SİHİRLİ KUTU'YA DDF'DEN SİHİRLİ DOKUNUŞ

Sıfır atık prensibiyle tasarlanan ve MARKA 2018'in 'sihirli kutu' olarak tanımladığı, katılımcılarının heyecanını daha da artıran görkemli led ekranlarla donatılmış sahnesinde görsel tasarım ajansı dDf tarafından hazırlanıp salon içindeki led ekranlara yansıtılan yaşayan doğa sahneleri katılımcılara unutulmaz bir görsel deneyim yaşattı.

Editör: MURAT ÖZER