Ödeme teknolojileri öncü markası Mastercard, Türkiye ekibinin de katkısıyla, Azerbaycan hükümetinin dijital ödeme gelişimi alanında yürüttüğü stratejik kamu politikaları kapsamında 5 yıl sürecek Dijital Ülke Ortaklığı (DÜO) anlaşmasını imzaladı.

Azerbaycan Merkez Bankası ve Mastercard Azerbaycan, dijitalleşme ve ekonominin büyümesi için uyguladığı stratejik kamu politikası doğrultusunda farklı alanları kapsayan 5 yıllık Dijital Ülke Ortaklığı'nı (DÜO) başlatan anlaşmayı imzaladı. Mastercard Azerbaycan ekibi’nin yanı sıra Türkiye’den tüm bölgeye hizmet veren ekibin katkısıyla hazırlanan proje, ülkede daha hızlı güvenli ve yenilikçi ödeme hizmetleri altyapısı sağlamaya odaklanıyor. Bu sayede, Azerbaycan’daki kapsayıcı büyümeyi ve dijital dönüşümü hızlandırmak hedefleniyor. 

Azerbaycan Merkez Bankası ve Mastercard, 2016’dan bu yana ülkenin dijital ödeme sistemini geliştirmek amacıyla kamu otoriteleri ile iş birliği içinde çalışıyor. Bu çerçevede 2017’de Azerbaycan Merkez Bankası ile birlikte 150’nin üzerinde inisiyatifin dahil olduğu 3 yıllık stratejik dijital yol haritasını hazırlamıştı. Finansal erişim, finansal pazarların geliştirilmesi, ödeme ekosistemine ilişkin yasal ve düzenleyici ortamın iyileştirilmesi konularını içeren belge, Merkez Bankası’nın girişimleri neticesinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “Azerbaycan Cumhuriyetinde 2018-2020 yıllarda Dijital Ödemelerin Yaygınlaştırılması Devlet Programı" haline getirildi ve dijital dönüşümün ilk adımını oluşturdu. 

Bu dönemde nakitsiz ödemelerin kullanımını teşvik etmek için pek çok kampanya düzenlendi ve akıllı öğrenci kartı, pilot şehirlerde toplu taşımada temassız kartlarla ödeme gibi örnek çalışmalar gerçekleştirildi.

Yeni anlaşma ise önümüzdeki 5 yılın dijital dönüşümü için detaylı yol haritasını içeriyor ve kobilerin dijital dönüşümü, dijital kimlik, akıllı şehirler ve turizm uygulamaları için büyük verinin kullanılması, siber güvenlik ve yapay zeka uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi aksiyonlarla Azerbaycan ekonomisinin dijitalleşmesine katkı sağlanması planlanıyor. 

Mastercard’ın Azerbaycan Ülke Müdürü Erdem Çakar; Mastercard Türkiye’den tüm bölgeye hizmet veren danışmanlık ekibinin de katkısıyla, Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası ile işbirliği yapmaktan gurur ve heyecan duyduklarını ifade etti. Çakar ayrıca bu işbirliğinin, Mastercard’ın dünyada bu alandaki 3 anlaşmasından biri  olduğunun altını çizerek ekledi: “Küresel ağımızı, dijital teknolojilerimizi, veri içgörülerimizi ve uzmanlığımızı kullanarak etkili ödeme hizmetleri sunmak, kapsayıcı büyümeyi sağlamak için Azerbaycan Merkez Bankası ile uzun süredir stratejik işbirlikleri yapıyoruz. Dijitalleşmeyi tüm topluma erişecek şekilde hızlandırırken, kamu ve özel sektör ortaklıklarını kolaylaştırarak paylaşımcı bir ekosistem kurguluyoruz. Attığımız her adımda, sürdürülebilir sosyal ve ekonomik etki yaratmak için finansal olarak dayanıklı modeller geliştirme fırsatları arıyoruz” dedi. 

İş birliğine ilişkin Azerbaycan Merkez Bankası Baş Direktörü Farid Osmanov da: “Bu yeni stratejik ortaklık çerçevesinin, ülkedeki yenilikçi ödeme çözümlerinin genişlemesine destek olarak dijital altyapı yeteneklerini artıracağına ve çağdaş teknolojilerin tanıtımını hızlandıracağına inanıyorum. Hedefimiz, ülkede rekabetçi, yenilikçi ve uygun fiyatlı bir ödeme ekosistemi oluşturmaktır” dedi.  

Editör: MURAT ÖZER