Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, işsizlikte ekonomide yavaşlamaya bağlı artışın, işgücüne katılım oranındaki düşüşün sınırladığına işaret etti.

Uysal, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nun sunumunda, normalleşme adımlarının ardından, küresel risk iştahındaki artışın etkisiyle, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerindeki baskının kısmen azaldığına işaret ederek, "Böylelikle küresel gelişmelerin Türkiye’nin risk primi ve kur oynaklığı üzerindeki olumsuz etkileri de bir miktar hafifledi" dedi ve ekledi:

"Salgın öncesi dönemde enflasyondaki düşüşe ve faiz indirimlerine bağlı olarak finansal koşullarda sağlanan belirgin iyileşme kredi büyümesini destekledi. 

"Salgın döneminde ise kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamına yönelik olarak açıklanan parasal ve mali tedbirler kapsamında kredi büyümesi ivmelendi. 

"Kredi türlerine baktığımızda, ticari kredilerdeki artışın son dönemde bir miktar ivme kaybetmekle birlikte güçlü seyrettiğini görüyoruz. 

"Öte yandan, konut ve taşıt kredileri için kamu bankalarınca sunulan kredi paketlerinin ve ertelenmiş talebin etkisiyle tüketici kredileri Mayıs sonrası dönemde belirgin bir ivme kazandı."

Ekonomik aktivitede kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanmanın Haziran ve Temmuz aylarında güç kazandığına işaret eden Uysal, "Son dönemde yurt içi ve yurt dışında uygulanan tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesiyle birlikte ihracatta daha belirgin olmak üzere dış ticaret hacminde toparlanma gözlenirken dış ticaret açığının bir miktar daraldığı görülüyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle önümüzdeki dönemde turizm gelirlerinde kısmi bir iyileşme bekliyoruz. 

"Mal ihracatındaki toparlanmanın ve emtia fiyatlarındaki düşük seviyelerin cari işlemler dengesini destekleyeceğini tahmin ediyoruz.

"İşgücü piyasasında ise ekonomideki yavaşlamanın yansımaları hissedilirken, işsizlik oranlarının arttığını, ancak katılım oranındaki düşüşün bu artışı sınırladığını görüyoruz. 

"Öncü göstergeler ve yüksek frekanslı veriler, alınan tedbirlerin ve son dönemde iktisadi faaliyette gözlenen toparlanmanın olumlu etkisine karşın işgücü piyasasındaki zayıf seyrin sürdüğünü gösteriyor."

KÜRESEL AKTİVİTEDE KISMİ TOARLANMA SİNYALLERİ GÖRÜNÜYOR

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, COVID-19 pandemisine karşı önlemlerin hafifletilmesinin de etkisiyle, yılın üçüncü çeyreğinde küresel aktivitede kısmi toparlanma sinyalleri göründüğünü söyledi.

Uysal, yılın üçüncü enflasyon raporu sunumunda, ticari kredilerdeki artışın "son dönemde ivme" yitirmekle birlikte güçlü geliştiğine işaret etti v e "İşgücü piyasasında zayıf seyir sürüyor" dedi.

Uysal, Nisan enflasyon raporu ile kıyaslandığında, "arz yönlü unsurların bir miktar daha güçlü" geliştiğinin gözlemlendiğine dikkat çekerek, "Talep yönlü dezenflasyonist etkilerin yılın ikinci yarısında daha belirgin hale gelmesini bekliyoruz" dedi.

Gelişmekte olan piyasalara yönelik portföy akımlarında yılın birinci çeyreğinin ardından, ikinci çeyrekte de çıkışların gözlendiğine işaret eden Uysal'a göre, sermaye akımlarının yılın ikinci yarısında "bir miktar toparlanması" bekleniyor.

Uysal, "Tüketici kredileri ise Mayıs sonrası dönemde belirgin ivme kazandı. Önümüzdeki dönemde turizm gelirlerinde kısmi bir iyileşme bekliyoruz" diye ekledi.

 

Editör: MURAT ÖZER