ABD'nin ve dünyanın en önemli finansal merkezlerinden biri olarak tanınan New York kentinin son 40 yılda görülmemiş bir mali iflasa doğru gittiği ileri sürüldü.

New York Post gazetesinin haberine göre uzmanlar, vergi yükleri altında ezilen firmalar şehirden kaçarken, aynı dönemde harcamaların hızla yükseldiğine dikkat çekiyor.

New York'ta hane başı uzun vadeli borç 81,000 doları bulurken, New York Valisi Bill de Blasio, 89 milyar dolarlık bütçenin yeterli olmadığını gerekçesiyle ve 3.0 milyar dolar ek harcama yapmaya hazırlanıyor.

"KENT BÜTÇESİ ŞU ANDA AÇIK VERİYOR"

Vested Başekonomisti Milton Ezrati, "Kent bütçesi şu anda açık veriyor. Eğer ülkede bir resesyon olursa veya vergi reformlarından dolayı yatırımcılar kentten kaçmaya devam ederse, kendimizi çok zor bir noktada bulabiliriz" dedi.

New York'un şu anda da aslında çok zor bir mali durumda olduğunun altını çizen Ezrati, “Ama herhangi bir geri çekilme yaşarsak artık imkansız bir noktaya düşeriz” diye ekledi.
De Blasio, 2020 bütçesi için 750 milyon dolarlık tasarruf öngörüyor. Fakat bazı ekonomistlerin Amerika’da yaklaştığını düşündükleri resesyon (milli gelirin iki çeyrek üstüste küçülmesi) durumu gerçekleşirse bu yeterli olmayacak.

Vali de Blasio Görevi devraldığından bu yana harcamalar yüzde 32 arttı. Kent yönetiminin çalışan sayısı son beş yılda 33,000 artış gösterirken; uzun vadeli emeklilik yükümlülüklerinde de patlama yaşanıyor.

New York kenti ve eyaleti, ABD vergi yükü sıralamasında en üst sırada yer alıyor. Bu vergi yükünden kaçmak için bir çok işletme daha düşük vergi alınan eyaletlere gitmek için kenti terk ediyor. Bu da New York’un vergi geliri kaybı yaşamasına neden oluyor.

"NEW YORK KESİNLİKLE İFLAS EDEBİLİR"

American Institute for Economic Research ekonomistlerinden Peter C. Earle, "New York kesinlikle iflas edebilir. Böyle bir durumda şehir kısa bir süreliğine borç verenlere karşı kendini korumaya aldırta bilir. Fakat bu durumda da yeni borç bulması bir hayli zor olur" diye konuştu.

EXPERTS: NEW YORK CITY IS EDGING TOWARD FINANCIAL DISASTER 

New York City is careening closer to all-out financial bankruptcy for the first time since Mayor Abraham Beame ran the city more than 40 years ago, experts say, New York Post reported.

As tax-fleeced businesses and individuals flee en masse, and city public spending surges into the stratosphere, financial analysts say Gotham is perilously near total fiscal disaster.

Long-term debt is now more than $81,100 per household, and Mayor de Blasio is ramping up to spend as much as $3 billion more in the new budget than the current $89.2 billion.

“The city is running a deficit and could be in a real difficult spot if we had a recession, or a further flight of individuals because of tax reform” said Milton Ezrati, chief economist of Vested.
“New York is already in a difficult financial spot, but it would be in an impossible situation if we had any kind of setback.”

De Blasio has detailed $750 million in savings for the preliminary fiscal 2020 budget, but that won’t be enough to stave off a bloodbath if New York’s economy is hit by financial shocks — including a recession, which some see on the horizon — analysts warn. Gov. Cuomo’s preliminary budget has $600 million in city cuts in the coming year.

But city spending, up some 32 percent since de Blasio took office — triple the rate of inflation — may need to be cut deeper, these analysts add. The city’s long-term pension obligations have escalated, as well, as its workforce has soared by more than 33,000 in the last five years.

New York state — and city — are ranked No. 1 nationwide in state and local tax burden.

Property taxes, almost half of the city’s revenue, is rising faster than any other revenue source — squeezing businesses and forcing homeowners, already hit by federal property tax deduction changes, to relocate to lower-tax states.

The top 1 percent of New York City earners pay some 50 percent of Big Apple income tax revenue.

“New York City could go bankrupt, absolutely,” said Peter C. Earle, an economist at the American Institute for Economic Research.

“In that case, the city would get temporary protection from its creditors, but it would be very difficult for the city to take on new debt.”
 

Editör: MURAT ÖZER