Ortadoğu Teknik Üniversitesi İşletme Öğretim Üyesi Dr. Can Pamir, kurlardaki yükselişin bayram tatili süresince yaşanan olumsuz bazı gelişmelerin birikmiş etkisinden kaynaklandığını belirtti.
Piyasaların Merkez Bankası’ndan ciddi bir faiz artışı beklemediğini vurgulayan Pamir, “Piyasa daha temel tedbirler bekliyor ve yıl sonuna iki haneli ‘iki’ ile başlayan enflasyon görebiliriz” dedi.
Pamir 'ya yaptığı günlük piyasa değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Bayram sırasında ABD’den ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen haberler kuru olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerdi fakat bayramda böyle bir hareket olmadı. Piyasalar açılır açılmaz yukarı doğru hareketi gördük.
“Benim endişem bayram süresince piyasalar kapalıyken spekülatif bir müdahale olmasıydı, bu olmadı. Fakat kuru olumsuz etkileyecek gelişmelerin etkisini de görmedik. Şimdi kurda yaşanan artış bu birikimden kaynaklanıyor.
“Swap gibi tedbirler doğru ama geçici ve sürdürülebilir değil. Radikal ve temel çözümler olmadığı sürece sorunu çözemeyiz.
“Daha önce alınmış tedbirlerden ziyade daha ciddi ve temel bir tedbir bekliyordu piyasa.
“Orta Vadeli Program duyuruldu ve adı değişecek dendi ama bu da piyasayı çok ikna etmiş durumda değil.
“Şirketler üzerinde yüksek seyreden kurun olumsuz etkilerini zaten Eylül-Ekim ayı gibi hissedecektik.
“Bu ciddi olaylar karşısında herhangi bir adım atılmaması ve piyasa beklentilerini tam karşılamayan sürdürülemez önlemlerle müdahale edilmesi problemi daha da büyütüyıor.
“Piyasada genel beklenti ciddi bir faiz artışı olmayacağı yönünde; Merkez Bankası’ndan sinyal almadı ve faiz artışı beklemiyor. Dolayısıyla kurun daha da yukarı gittiğini görebiliriz.
“Merkez Bankası’nı sıkıştırmak adına hiçbir piyasa böyle davranmaz. Hiçbir şey yapmadan kurun aşağı gelmesini beklemek – mucize beklemektir.
“IMF ile herhangi bir şey beklenmiyor. Dolayısıyla gerilimi tırmandıracak herhangi bir haber veya Ortadoğu’da yaşancak bir gerilim kurları daha da yükseltebilir.
“Kurun enflasyon üzerinde ciddi bir etkisi oluyor ama bu enflasyona zaman içerisinde yansıyor. Esas enflasyon artışını Eylül’de bekliyorum. Bir puan üzerinde yüzde 16-17 düzeylerine gelebilir.
“Seçimler öncesi kur artışlarının akaryakıt fiyatlarına yansıması kısmen sınırlandırılmıştı. Dolayısıyla yıl sonunda hem iki haneli hem de iki ile başlayan enflasyonu görebiliriz diye düşünüyorum.” 

Kaynak: dha