Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ''Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Afrika ile ticaretimiz geçtiğimiz sene yüzde 7 oranında artarak 26,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu yıl küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen 9 ay itibarıyla 18,2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış bulunuyoruz" dedi.

Bakan Pekcan, bakanlık binasından Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na video konferansla katıldı. Pekcan, Afrika ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine verilen önem doğrultusunda 2016 yılından bu yana gerçekleştirdikleri ekonomi ve iş forumlarının 3'üncüsünü pandemi tedbirleri çerçevesinde bu sene online gerçekleştirmek durumunda kaldıklarını söyledi. Pekcan, ''Düzenlediğimiz Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na ağırlıklı olarak Covid-19 sonrasındaki dönemde iş ve yatırım ortamını değerlendiriyor olacağız. Ayrıca 'Türkiye-Afrika Pandemi Sonrası Dünya’da Güçlü Ortaklar' temalı gerçekleştireceğimiz bakanlar toplantısı vesilesi ile de birçok konuyu etraflıca ele alma şansımız olacak. Gerek resmi düzeyde gerekse özel sektörden bu etkinliğimize çok sayıda uluslararası katılımın olduğunu memnuniyetle görüyoruz. An itibarıyla 46’sı Afrika’dan olmak üzere 81 ülkeden 2 bin 500 iş insanı bu etkinliğe katılım sağlamakta. Ayrıca 26 Afrika ülkesinden 22 bakan, 4 bakan yardımcısı, 2 ülkeden de üst düzey, ayrıca Afrika kıtasından 5 bölgesel kuruluş temsilcisi katılmakta'' dedi.

'BİZİM İÇİN BÜYÜK ÖNCELİK'

Bakan Pekcan, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini hiçbir zaman mal-satım ilişkisi olarak görmediklerini belirterek, "Türkiye olarak Afrika ülkeleriyle olan ekonomik münasebetimizde ortak çıkar, ortak fayda, kazan-kazan ilkelerini her zaman ön planda tutuyoruz. Afrika ülkeleri ile ticaretimize yalnızca bir mal alım-satım ilişkisi olarak görmüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ticareti kıta genelindeki Türk yatırımlarını ve Türk şirketlerince Afrika’da gerçekleştirilen müteahhitlik projelerini bir bütün olarak ele alarak tüm bunların Afrika’daki dost ve kardeş ülke ekonomilerine olan katkılarını önemsiyoruz. Ticaret ve yatırım ilişkilerimizin Afrika'daki dost ülkelerin ekonomik gelişim ve kalkınma sürecine katkı sağlaması ve ilişkilerimizin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi bizim için büyük önceliktir" şeklinde konuştu.

'AFRİKA İLE TİCARETİMİZ %7 ARTTI'

Bakan Pekcan, Afrika ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin rekabet ilişkisi değil ekonomik iş birliği ilişkisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Afrika ile ticaretimiz geçtiğimiz sene % 7 oranında artarak 26,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu yıl küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen 9 ay itibariyle 18,2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış bulunuyoruz. 2001 yılında Afrika’nın ithalatında Türkiye’nin payı yüzde 1 seviyesindeyken bugün yüzde 3 seviyesine çıkmış bulunmaktadır. Yatırımlara baktığımızda kıta çapında Türk yatırımlarının 6 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Dünyanın her yerinde başarılı ve prestijli projeler gerçekleştiren müteahhitlerimiz bugüne kadar Afrika kıtasında Türk Eximbank’ın da destekleriyle toplamda 70 milyar dolar değerinde bin 500’e yakın projeyi başarıyla gerçekleştirmiş bulunmaktadırlar. Şu an itibariyle kıtada 42 ülkede büyükelçiliğimiz 26 ülkede ticari temsilciliğimiz bulunmakta."

'TÜRKİYE VE AFRİKA ARASINDA YATIRIM PLATFORMU GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Ticaret Bakanı Ruhar Pekcan, Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun kapanışında basın açıklamasında bulundu. Pekcan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında bir yatırım portalı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Portalın içeriğine ilişkin bilgi veren Bakan Ruhsar Pekcan, "Ticaretin ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için ürün ve firma bilgisi, mevzuat bilgisi, talepler gibi unsurların olduğu bir içeriğe sahip olmasını öngörüyoruz. Buna ilaveten önümüzdeki sene gerçekleştirilecek olan foruma kadar Türkiye ile Afrika arasında bir e- ticaret platformu kurulması hususunun önceliklerimiz arasında olduğunu da belirmek isterim. Toplantıda, sağlık konusunu ticaret ve yatırım boyutlarıyla da ele aldık. Afrika Sağlık Tedarik Platformu ile ülkemiz sağlık sektörünü ortak bir platformda buluşturarak medikal ekipman, hastane kurulumu ve yönetimi konularında deneyimli olan firmalarımızın Afrika'da aktif rol oynamalarını sağlayacağımız kapsamlı bir işbirliği başlatıyoruz" dedi.

'YENİ ORTAKLIKLAR KURULABİLECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ'

Bir diğer önem verdikleri projenin de Türkiye'den ve Afrika'dan kadın yöneticileri, kadın liderleri bir araya getiren bir diyalog platformunun hayata geçirilmesi olduğunu ifade eden Pekcan, "Bu proje vesilesiyle 'Türkiye- Afrika Kadın CEO Forumu' gibi etkinlikleri hayata geçireceğiz. Bu sayede hem bilgi ve deneyim paylaşımı yapabilir hem de yeni iş imkanları ve ortaklıklar kurulabileceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki dönem iş dünyası arasındaki temasları daha arttıracağız. Bu noktada hem iş forumları aracılığıyla hem Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Afrika Birliği'nin merkezlerinde karşılıklı temsilciliğin açılmasının önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Görüşülen tüm bu hususlar, ortak deklarasyonumuza yansıtılmış olup kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır" şeklinde konuştu.

'KITA'DA, TÜRK FİRMALARININ 6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI BULUNMAKTADIR'

Bakan Pekcan, Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile 26,2 milyar dolarlık bir ticaret hacminin bulunduğunu belirterek, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Ayrıca Kıta'da Türk firmalarının 6 milyar dolarlık yatırımı bulunmaktadır. Bunun dışında müteahhitlik alanında da Eximbank'ın destekleriyle Afrika'daki projelerimizin toplamı 70 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye, pandemi sürecinden en hızlı toparlanan ülkeler arasında yer alacaktır. Bölgesinde ve küresel ekonomideki en dinamik aktörlerin arasında olmaya devam edecektir. Bu süreçte Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin mümkün olan en iyi şekilde geliştirme azmindeyiz. Afrika ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi karşılıklı fayda ve sürdürülebilirlik temelinde inşa ediyoruz. Bu çerçevede Türkiye olarak Afrika'daki pek çok dost ülkenin ekonomik gelişim ve kalkınma sürecine katkı sağladığımızı değerlendiriyoruz. Bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Editör: MURAT ÖZER