Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı’ Prestij Kitabı’nın tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020’de pandemiye rağmen Türkiye’nin ekonomik alanda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında pek çok açıdan pozitif olarak ayrıştığını söyledi. Pekcan, “Türkiye geçtiğimiz sene küresel ihracatın yüzde 3.6 küçüldüğü bir dönemde ihracatını yüzde 2.1 artırarak 180.8 milyar dolar ile dünyada ihracatını en çok artıran 6'ncı ülke konumundadır” dedi.

61 ihracatçı birliği, 13 genel sekreterliği ile 95 bini aşan ihracatçı ailesinin çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı’ Prestij Kitabı’nın tanıtım toplantısı yapıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda 2019 yılı ihracat performansına göre ilk 15 firmaya ödülleri de dağıtıldı. Bakan Pekcan, “İlk 1000 ihracatçı arasında bulunan firmaları tebrik ediyorum. Kendilerinin oluşturdukları başarı örnekleri, örnek olacaktır. Özverili ve gayretli çalışmalar için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

İHRACATIMIZI KATMA DEĞER ODAKLI ARTIRIYORUZ”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Son 18 yıllık dönemde küresel pazar ve piyasalarla olan etkileşimin oldukça derinleştiren Türkiye ve sizler ihracat kapasitesini hızlı bir şekilde artırmıştır. Ülkemiz ekonomisinin yüksek büyüme ve katma değerli üretim perspektifine paralel olarak ihracatımızı her geçen gün teknoloji tasarım ve katma değer odaklı olarak artırıyoruz. Çalışmaların gayretiyle bugüne kadar Türkiye’nin ihracat serüveni önümüzdeki dönemde de gelişerek devam edecek” dedi.

PANDEMİYE RAĞMEN POZİTİF OLARAK AYRIŞTIK

“2019 yılında küresel piyasaları etkileyen ticaret savaşları, 2020’de pandemiye rağmen Türkiye’nin ekonomik alanda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında pek çok açıdan pozitif olarak ayrıştığını görüyoruz” diyen Bakan Pekcan, şunları söyledi:

“OECD raporuna göre Türkiye 2020 yılında Çin ve Güney Kore’den sonra en az ekonomik küçülme gösterecek ülkeler pozisyonundadır. Küresel ticaret geçtiğimiz sene korumacılık eğilimlerinin etkisi altında oldukça sıkıntılı bir süreç geçirdi. Biz Türkiye olarak her zaman adil, rekabet ve kurallara dayalı bir küresel ticaret sisteminden yana olduk. Ticarette korumacılık eğilimlerinin artırılması taraftarı değiliz. Çünkü bizim en başta kendimize, üreticimize ve sizlere güvenimiz tam. İktisadi ve beşeri kaynaklarımızla, üretim ve rekabet gücümüzle adil ve kurallara dayalı bir sistem içerisinde başarılı olacağımızı biliyoruz.”

DÜNYA İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN 6. ÜLKE OLDUK

Pekcan, “Türkiye geçtiğimiz sene küresel ihracatın yüzde 3.6 küçüldüğü bir dönemde ihracatını yüzde 2.1 artırarak 180.8 milyar dolar ihracat ile dünyada ihracatını en çok artıran 6'ncı ülke konumundadır. Ayrıca hizmetler sektöründeki atılımlarına paralel olarak da geçen sene hizmet ihracatımız yüzde 10 artarak 65 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ticaret fazlamız da yüzde 16 artarak 36.2 milyar dolar olmuştur” dedi.

TİCARET DİPLOMASİMİZİ SONUNA KADAR KULLANIYORUZ

Türkiye’nin 2019 yılında toplam dünya ihracatından aldığı payın binde 9 onda 6 olduğuna vurgu yapan Bakan Pekcan, “Bu alınan en yüksek paydır. Hizmet ihracatında da 2019 yılında yüzde 1.06 pay almış bulunuyoruz. Türkiye tüm korumacı duvarlara rağmen dünya mal ve hizmet ticaretindeki rolünü güçlendirmeye devam etmiştir. Ticaret diplomasimizi sonuna kadar kullanarak her platformda hakkımızı arıyoruz.  Diplomasinin ilerlemediğini gördüğümüz noktalarda ise Dünya Ticaret Örgütü nezdinde yasal haklarımızı kullanarak dava süreçlerini takip ediyoruz. Gerektiğinde ve doğrudan anında etki doğuracak şekilde önlem alıyoruz” diye konuştu.

BU YIL KAYDA DEĞER PERFORMANSLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ

Pandeminin getirdiği olumsuz ticaret ortamına rağmen devlet desteği, ihracatçıların gayreti ile bu yıl da kayda değer performansla yola devam ettiklerini dile getiren Bakan Pekcan, “En önemli dış pazarlarımızın ciddi ekonomik daralmalar yaşadığı bu dönemde ilk 8 ayda 102 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş olmamız anlamlıdır. Altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında ihracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Ağustos döneminde 83.6 gibi önemli bir seviyeye gelmiştir. Yakın geleceğe yönelik sinyaller de olumlu seyretmektedir. PMI endeksinin 50’nin üzerinde olduğu az sayıda ülkeler arasında yer alıyoruz. 2020 Ağustos ayı itibariyle en yüksek PMI değerine sahip 4 ‘üncü ülke konumundayız. Brezilya, Birleşik Krallık, Kanada’dan sonra Türkiye geliyor” diye konuştu.

YERLİLİK ORANIMIZIN DA YÜKSELDİĞİ İHRACAT KOMPOZİSYONU GÖRECEĞİZ

Bakan Pekcan, “2019 yılında yüksek teknolojili sanayi ürün ihracatımızın payı hala yüzde 3.5, orta ileri teknolojili sanayi ürünü ihracatı yüzde 36.4 ile ihracatımızda en yüksek paya sahip. Üretim ve ihracata ilişkin izlediğimiz stratejilerin ve sunulan teknolojilerin önemli kısmı ileri teknolojide daha fazla mesafe kat etme sağlama yönündedir. Üreticilerimizin kendi özgün yaklaşım stratejileriyle yerlilik oranımızın da her geçen gün yükseldiği ihracat kompozisyonunu göreceğimizi değerlendiriyorum. Geçtiğimiz sene ihracatın yüzde 4 onda 2’si ithalatımızın da yüzde 5 onda 3’ü yerli paralarla gerçekleşmiştir. Önümüzdeki dönemde bu oranın daha yukarı çıkmasını ön görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

İHRACATI GENİŞLETMEK HEDEFİNDEYİZ”

İhracatımızı tabana yaymak ve genişletmek hedefinde olduklarını dile getiren Bakan Pekcan, “Bu açıdan bakıldığında iyi bir noktadayız. Toplam ihracatımızda mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin payı yüzde 56.3. 2018 yılında ilk kez ihracatçı sayımız, ithalatçı sayımızı aşmış bulunmakta ve bu 2019-20’de de devam etmektedir. Tabana yayılmada devlet desteklerinin önemli bir rolü bulunuyor ve sonuç aldığımızı görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

YETKİNLİK DÜZEYİNE GÖRE DESTEK MEKANİZMALARI VAR

Pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesine, markalaşmaya kadar firmalarımızın yetkinlik düzeyine göre farklılaşan destek mekanizmaları olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, “Katma değerli ve markalı ürün ihracatımızı artırmaya yönelik pazara girişten fuar desteklerine, markalaşma ve tasarıma kadar her alanda ihracatçılarımıza nitelikli destekler verilmektedir. Bakanlığımız ve Eximbank’ın yurt dışı marka satın alma desteklerini önemsiyoruz.  Marka değerlendirme raporunun da maliyetinin yüzde 60’ını yine biz karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

HİZMET İHRACATIMIZ 8 AYDA 148 MİLYON TL’YE ULAŞTI

Bakan Pekcan, sözlerine şu şekilde devam etti.

“Hizmet ihracat desteklerimiz 2019’da 254, bu yıl 8 ayda da 148 milyon TL’ye ulaşmış bulunmaktadır. Finansman noktasında Eximbank geçen seneye göre desteklerini yüzde 7 artırarak 30.4 milyar dolara ulaşmış bulunmaktadır. Kredi kullanımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 20 milyar dolara yükselmiş ayrıca Covid-19 döneminde devlet destekli tedbirler kapsamında 5 bin 57 krediye ilişkin 4 onda 1 milyar dolar vade uzatım talebi karşılanmıştır. Orta uzun vadeli kredilerin payı bir önceki yıla göre yüzde 336 artış göstermiş toplam krediler içindeki payı da yüzde 30’a yükselmiştir. COVID sürecinde ihracatta zemin kaybetmemek, süreklilik ve sürdürebilirlik koşullarını temin etmek önemli. Mayıs ayından bu yana 10 ülkeyi kapsayan 8 farklı ticaret heyetini, 29 ülkeyi kapsayan 15 farklı sektörel ticaret heyetini sanal ortamda icra ettik. 3 bin 800'ün üzerinde iş görüşmesi gerçekleşti.”


 


 

Editör: MURAT ÖZER