2019 yılı Şubat ayı ihracat verilerini değerlendiren ve TİM'in çalışmaları hakkında bilgi veren TİM Başkanı İsmail Gülle “Bugün tarihte bir ilke imza atarak ihracat verilerimizi TİM Kadın Konseyi üyelerimizle birlikte açıklıyoruz. Ülkemizi geleceğe taşıma mücadelesinde kadınlarımızı bu sürece dahil edebilmek, deyim yerindeyse bir beka meselesidir" dedi.

Gülle sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu nedenle bu ay açıklanan veriler, bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Bildiğiniz gibi, geçen sene şubat ayı tüm zamanların en başarılı ihracat verilerine ulaştığımız Şubat ayı oldu. Bu sene bunun da üzerinde bir performans sergilemeyi başardık. Artık pusulamız, her ay bir önceki yılın aynı ayında kırılan rekoru daha da ileri taşımak. Hedefimiz, haftalık ihracatı 4 milyar doların üzerine taşıyarak, bu yıl en az 1 ay 16 milyar doları aşmak. Bu hedeflere ulaşmamızda Hükümetimizin bizlere sunduğu desteklerin etkisi son derece kritik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ekonomimize sağladığı dinamizm hayati önem taşıyor. Yakın zamanda hayata geçirilen deri ve otomotivdeki ÖTV ve KDV iadeleri konularındaki düzenlemeler için Sayın Cumhurbaşkanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımıza ve bizim sorunumuzu kendi sorunu bilen Ticaret Bakanımız’a tüm ihracatçılarımız adına teşekkür ediyorum.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarihte bir ilke imza atarak, şubat ayı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ev sahipliğinde, TİM Kadın Konseyi'nin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen basın toplantısı ile duyuruldu. 2019 yılı Şubat ayında yüzde yüzde 3,5 artışla 13,6 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı döneminin rekorunu geride bıraktı. Serbest bölge ihracatları ve antrepo verilerini de kapsayan Genel Ticaret Sistemi’ne göre ise şubat ayında ihracat 14,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, "Bugün tarihte bir ilke imza atarak ihracat verilerimizi TİM Kadın Konseyi üyelerimizle birlikte açıklıyoruz. Bu nedenle bu ay açıklanan veriler, bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Bildiğiniz gibi, geçen sene şubat ayı tüm zamanların en başarılı ihracat verilerine ulaştığımız Şubat ayı oldu. Bu sene bunun da üzerinde bir performans sergilemeyi başardık. Artık pusulamız, her ay bir önceki yılın aynı ayında kırılan rekoru daha da ileri taşımak" diye söyledi.

 "HEDEFİMİZ AYLIK BAZDA 16 MİLYAR DOLARI AŞMAK"

Ocak ayının ikinci yarısı itibariyle ihracatın geçen seneki ivmesini yakaladığına işaret eden Gülle şöyle devam etti: “Ocak ayının ortasından Şubat ayı sonuna kadar gerçekleşen haftalık ihracat verileri, bu düşüncemizi doğruluyor. Haftalık bazda 3 milyar dolarlardan 3,5 milyar doların üzerinde bir ihracat seviyesine ulaştık ve bu artış trendi Mart ayında da devam edecek. Hedefimiz, haftalık ihracatı 4 milyar doların üzerine taşıyarak, bu yıl en az 1 ay 16 milyar doları aşmak. Bu hedeflere ulaşmada, Hükümetimizin bizlere sunduğu desteklerin etkisi son derece kritik. 7 Şubat’ta Ticaret Bakanımız ile birlikte ev sahipliği yaptığımız 2. TİM Delegeler Çalıştayı’nda Sayın Berat Albayrak'a özellikle deri ve otomotivdeki ÖTV konusunda taleplerimizi iletmiştik. Toplantının üzerinden 1 ay dahi geçmeden, 15 yıldır bu konuda düzenleme bekleyen onbinlerce ihracatçımız ÖTV’yi sıfırlayan düzenlemeye geçen hafta kavuştu. Yine, KDV iadeleri sorunu, ihracatımızın belki de en köklü sorunlarından birisiydi. Şubat ayında Hazine ve Maliye Bakanımız, bu konuda da çok önemli bir açıklama yaptı. KDV’nin yarısının, 10 gün gibi hayal dahi edilemeyecek bir sürede ödeneceğini müjdeledi. Ben her 2 düzenleme ile ilgili, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu düzenlemelerin hayata geçmesinde bizlerle birlikte mesai harcayan, bizleri bir gün dahi yalnız bırakmayan, bizim sorunumuzu kendi sorunu bilen Ticaret Bakanımız’a tüm ihracatçılarımız adına teşekkür ediyorum.

Gülle: Ülkemizi geleceğe taşıma mücadelesinde kadınları sürece dahil etmek beka meselesidir.

TİM Kadın Konseyi'ne de katılımları için teşekkür eden ve 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutlayan Gülle, Kadın Konseyi'nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Gülle konuyla ilgili şunları söyledi: "Ülkemizi geleceğe taşıma mücadelesinde kadınlarımızı bu sürece dahil edebilmek, deyim yerindeyse bir beka meselesidir. Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz sene Ekim ayında TİM’in tarihinde ilk kez Kadın Konseyimizi kurduk. Konseyimizi oluştururken, konseyin sadece kadınlara özgü çalışma yapması da önceliğimiz değil elbette. Örneğin, Konseyimizin en önemli projeleri arasında yer alan İhracatta Sıfır Atık projesi, yıllardır dünyada öne çıkan, TİM’in gündeminde olan ancak bir türlü harekete geçilemeyen bir alan. Bu konuda konsey üyelerimizin ortaya koyduğu kararlı tavrı takdir ediyor, ileride yürütecekleri nice projeler için kendilerini şimdiden tebrik ediyorum. Bu çerçevede, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum.”

ŞUBAT AYI İHRACATINDA OTOMOTİV YİNE LİDERLİĞİ GÖĞÜSLEDİ

Şubat’ta 2,5 milyar dolarla yine Otomotiv sektörü lider oldu. Bu sektörü 1,6 milyar dolarla Kimyevi Maddeler ve 1,4 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler yüzde 35 artış oranı ile Gemi ve Yat sektörü, yüzde 30 ile Kimyevi maddeler ve yüzde 28 ile Mücevher oldu. Ülke verilerine bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar ise şöyle: Malta'ya ihracat 10 kattan fazla artarken, Libya'ya ihracat 2 katına, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracat 1,5 katına çıktı. İllerin ihracatına bakıldığında ise 47 ilin ihracatı artarken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli ve Bursa olarak gerçekleşti. En dikkat çekici artışlar ise Kastamonu, Rize ve Düzce’de yaşandı. Şubat ayında ihracat miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20'ye yakın bir artışla 11,3 milyon tona ulaştı. TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 175, ihracat rakamı ise 4,3 milyar TL oldu.

Editör: MURAT ÖZER