İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği, TÜİK verilerine göre Türkiye’deki toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini istihdamın yüzde 72,4’ünü personel maliyetinin yüzde 51,8 ve cironun yüzde 50,4’ını oluşturan KOBİ’lerin, yeni gelen zamlarla birlikte iyice daralan piyasada zorlanacağını vurguluyor.

İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, yeni yılın gelmesi ile operasyonel maliyetlerde önemli artışlar yaşanması özellikle personel maliyetleri, enerji maliyetleri, köprü ve otoyollara yapılan zamlar, vergi resim harçlarına yapılan değerleme oranı şirket maliyetlerini ciddi oranda yükselteceğinin altını çizdi.

İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel girdi maliyetlerinin reel sektörüne etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"2021 yılına girilmesi ile birlikte asgari ücrete yapılan yüzde 21,56 oranındaki zam ile brüt ücret 3.577.50’ye yükselerek net ücret de 2.825,90 TL oldu. Bu yükselişin işverene maliyeti; Sigorta primi 500,85 TL, işsizlik sigorta primi 35,78 TL, gelir vergisi 456,13 TL ve damga vergisi 27,15 TL olmak üzere toplam maliyet 4.348 TL oldu. Devletin katkısı ise 75 TL olarak devam ediyor.

Enerji maliyetleri elektrikte yüzde 6, doğalgazda yüzde 1 artış olarak açıklandı. Kısıtlamalarla birlikte iç talebin düştüğü bir ortamda hem elektriğe hem de doğalgaza yapılan zamlar işletmelerin nakit akışlarında ek zorlanmaya ve ürün maliyetlerini de artırmalarına sebep olacak. Köprü ve otoyollara yapılan yüzde 13 oranındaki zamlar özellikle üretim yapan ve dağıtım yapan KOBİ’lerle birlikte taşımacılık lojistik sektöründeki maliyetleri de olumsuz etkileyeceği gözüküyor. Vergi resim harçlar yapılan yüzde 9,11 değerleme oranında reel sektörün yükünü ağırlaştıracak.

Covid-19 sebebiyle azalan satışlar ve ciro hacminin yukarıdaki maliyetlerin ek olarak binmesiyle birlikte şirketlerin toplam maliyetlerine yüzde 0,50 oranında yansıyacak. Genel olarak üretim yapan işletmeler uzun zamandır yüzde 8-9 kâr marjı ile çalıştığı düşünüldüğünde yeni eklenen maliyetlerle hareket alanı iyice daralacak.

Beklentimiz öncelikle SGK primini düzenli ödeyen esnafa yapılan yüzde 5 indirimin yüzde 10’a yükseltilmesi, yapılandırılan ödemelerin faizsiz yıl sonuna ertelenmesi ve asgari ücret desteğinin 75 TL’den 100 TL’ye çıkarılması."

Editör: MURAT ÖZER