Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden, yüksek performanslı temiz enerji çözümlerinde küresel teknoloji lideri Rosatom, Rus nükleer enerji endüstrisinin 65 yıl önceki doğuşunu kutlamak için; Obninsk’te kurulan dünyanın ilk nükleer güç santralinin 65’inci yıl dönümü kutlamasının da aralarında bulunduğu bir dizi etkinlik düzenledi.

Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Son 65 yıla baktığımızda, nükleer teknoloji geçirdiği evrimle her zamankinden daha güvenli, daha güvenilir ve daha verimli bir hale geldi. Nükleer enerjiye sahip olmayan bir dünya artık düşünülemeyeceği gibi, endüstrimiz, 1954'ten bu yana, birçok ders aldı, pek çok koruyucu önlem ile en iyi uygulamaları uyguladı, yüksek standartları benimsedi. Şimdi, 2019 yılında, enerji üretiminin her zamankinden daha büyük olduğu ve güvenliğin daha da arttığı en yeni nesil 3+ VVER-1200 nükleer reaktörümüzü sunmaktan gurur duyuyoruz.”

Rosatom’un Moskova’daki merkez ofisinde ödül töreni de dâhil olmak üzere kutlamalar gerçekleştirilecek. Buna paralel olarak, yerel medya 27 Haziran 1954'te açılan Obninsk Nükleer Güç Santrali’ne basın turuna ve nükleer santrallerin çevre üzerindeki etkilerini tartışmak üzere bir yuvarlak masa toplantısına katılmaya davet ediliyor.

Obninsk kasabasında ise, konserler ve ödül törenleri gerçekleştirilecek. Aynı zamanda Rosatom ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından desteklenen, sektörden ünlü konuşmacıların da yer aldığı nükleer enerjiyle ilgili bilimsel ve teknik uluslararası bir konferansa ev sahipliği de yapacak.

Editör: MURAT ÖZER