Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Direktörü Roberto Azevedo, ticaret sisteminin “geliştirilmesi ve güçlendirilmesi” için iş toplumunun “cesaret, azim ve yenilikçiliğe” ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC) Paris’te düzenlenen 100’üncü yıl konferansında konuşan Azevedo, ICC’ye çoklu ticarete yönelik desteği ve büyüme, gelişme, istihdam oluşturma ve istikrara yönelik katkıları için teşekkür etti. Konuşmasında Azevedo şunları söyledi:

"TİCARET SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN İŞ DÜNYASININ CESARETİNE İHTİYACIMIZ VAR"

“WTO’nun Direktörü olarak ICC’nin desteğini ne kadar önemsediğimizi belirtmek isterim. Küresel ticaretin şekillendirilmesi kapsamında bütün mali destek grupları ve paydaşların sesini duymaya oldukça önem veriyoruz. Bu sebeple şu an iş dünyasının desteği de daha önce olmadığı kadar önem taşıyor.

“Çoklu ticarette yeni bir yüzyıla doğru baktığımızda zorluklarla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. İş dünyası ve ICC’nin söz konusu zorluklarla mücadelede ve geleceği şekillendirmedeki rolü bir kez daha hayati değer taşıyor.

“Şu an küresel ticaretin içinde bulunduğu durumu hepiniz biliyorsunuz. Gerilimler oldukça yüksek. Yalnızca 2018’de 580 milyar dolarlık ticarete yeni kısıtlayıcı önlemler getirildi. Bu rakam, geçen senenin neredeyse yedi katı daha fazla ve bu durum ticaretin büyümesini engelliyor. Geçen hafta açıkladığımız ve ticari büyümenin gidişatını gösteren çeyrek dönemlik Dünya Ticaret Görünümü’nün son 10 yılın en düşük düzeyine gerilediğini gördük.

“Bugün büyük bir belirsizlik durumuyla karşı karşıyayız. Bu durum yatırım ve  tüketimi de doğrudan etkiliyor. Eğer bu belirsizliğin daha da ilerlemesine izin verirsek, bu durumun ekonomik etkisi daha zararlı ve uzun süreli olacaktır. Ticari işbirliğindeki bozulma finansal krizle mücadelede büyük bir etki yaratır.

“Çoklu ticarette yeni bir yüzyıla başlarken, bu ruhu yeniden ortaya çıkarmalıyız. Ticaret sistemini gelecekte de geliştirmek ve güçlendirmek için sizlerin cesareti, azmi ve yenilikçiliğinize ihtiyacımız var.” 

 "WE NEED THE BOLDNESS OF BUSINESSES TO STRENGTHEN THE TRADING SYSTEM"

World Trade Organization (WTO) Director General Roberto Azevedo stressed the need of “boldness, ambition and innovation” of business community to help “improve and strengthen” the trading system in the future.

Talking at the centenary summit of the International Chamber of Commerce (ICC) in Paris, Azevedo uttered his appreciation of ICC for its constant support of multilateralism and for its contribution to delivering growth, development, job creation and stability.

In his speech, Azevedo said:

“As Director-General of the WTO, I want to say how much I appreciate the ICC's support. In shaping global trade, it is essential that we hear the voices of all constituencies and all stakeholders. And so the business community could not be more important.

“As we look ahead to a new century of multilateralism, we are beset by challenges. The role of business and the ICC in helping to meet these challenges and shape the path forward will be vital once again.

“You all know about the situation in global trade today. Tensions are running high. In 2018, new restrictive measures were imposed on around 580 billion dollars of trade. That is over seven times the level of the year before. And this is hitting trade growth. Just last week we published our quarterly World Trade Outlook Indicator, which gives an early guide to the trajectory of trade growth. It recorded a ten-year low.

“We are in a situation of huge uncertainty today. This weighs on investment and consumption. If we were to let this situation escalate further, the economic impact could be quite damaging and long lasting. A global breakdown in trade cooperation would have an impact to rival the financial crisis.

“As we look to a new century of multilateralism, we need to summon up that spirit once again. We need your boldness, ambition and innovation to help improve and strengthen the trading system for the future.”

Editör: MURAT ÖZER