Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanlığı arasında petrol ürünleri ticareti ve iki adet mobil treyler elektrik santralinin tesis edilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

Bakanlıkta gerçekleşen imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı katıldı. Bakan Dönmez, uzunca bir süredir KKTC’deki soydaşların enerji arz güvenliği ile ilgili yaşadığı konuları müşterek çalışma gruplarıyla ele alma imkanlarının olduğunu belirterek, "Bugün de bir işbirliği protokolü ile bunu bir yerde taçlandırmış olacağız. İstişari ve teknik anlamda olan işbirliğimizi artık sahada daha somut ve müşterek adımların atıldığı bir sürecin başlangıcı olarak değerlendiriyorum. Keza 2016 yılında her iki ülkenin meclisinden geçen enerji alanında işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı vardı. O da an itibarıyla yürürlüğe girmiş durumda. Onu dayanak yaparak daha somut konularda adım atmaya başlıyoruz. İlk etapta da iki adet mobil treyler 25 megavat bir santrali, adanın ihtiyaç duyduğu anlarda acil durumlarda kullanmak üzere Kıbrıs'a göndermiş olacağız" dedi.

'TÜRKİYE PERTROLLERİ 3 SONDAJ YAPTI'

KKTC’nin arz güvenliğini Türkiye’nin kendi arz güvenliğinden farklı görmediklerini vurgulayan Bakan Dönmez, KKTC'nin verdiği petrol ve doğalgaz ile alakalı bazı arama ve üretim ruhsatlarıyla ilgili KKTC’ye ve hükümetine teşekkür etti. Bakan Dönmez, "Bugüne kadar Türkiye Petrolleri, üç sondaj yaptı. Sismik araştırmalar; gerek 2 boyutlu gerek 3 boyutlu yapıldı. Bugüne kadar keşifle sonuçlanan bir çalışmamız olmadı; ama bu işler sabır isteyen uzun soluklu işler. Onun dışında Doğu Akdeniz’de biz de kendi yetki alanlarımızda arama, araştırma ve sondaj faaliyetlerimize devam ediyoruz. Buradaki temel yaklaşımımız adada yaşayan Türklerin adanın güneyinde yaşayan insanlardan farklı haklara sahip olmadığı, eşit haklara sahip olduğu ve adanın doğal kaynaklarından Güney nasıl faydalanıyorsa Kuzey’deki de aynı şartlarda yararlanması temel ilke ve prensibine dayanmaktadır. Biz de zaten orada bu faaliyetler keşifle sonuçlanmış olsa doğal olarak o faydayı KKTC’ye bırakmış olacağız" şeklinde konuştu. 

Bakan Arıklı ise imzalanan işbirliği protokolüyle KKTC'nin enerjide çok ciddi bir probleminin ortadan kaldırılacağını ifade etti. Konuşmaların ardından imzalar atıldı. 

Editör: MURAT ÖZER