Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen, üç gün boyunca yurt içi ve yurt dışından alanında marka olmuş 250 konuşmacının katılacağı Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları görkemli açılış töreniyle başladı. ATO Congresium International Convention & Exhibition Center’da gerçekleşen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Valisi Vasip Şahin ve ATO Başkanı Gürsel Baran katıldı.28-29-30 Kasım 2019’da gerçekleşecek ve heyecan dolu etkinliklere sahne olacak organizasyonda edebiyatçı, ekonomist, gazeteci, girişimci, akademisyen, fenomen ve iş insanlarından oluşan alanında marka olmuş konuşmacılar Ankaralılarla buluşacak.

PAZARLAMANIN EN ÖNEMLİ UNSURUNU MARKA OLUŞTURUYOR

Her yaştan insanın doldurduğu Gordion Salonunda sahneye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılış konuşmasında şunları söyledi: “Burada üniversitelerden, erken aşama girişimlere, şirketlerden, sivil toplum örgütlerine kadar geniş bir katılımcı ağıyla beraberiz. Umuyorum ki üç günlük bu organizasyonun sonunda, ilham verici fikirlerle yeni markaların oluşma serüveni başlayacak. Bir ürünün pazarlama bileşenleri arasında en önemli unsuru marka oluşturuyor. Bugün marka dediğimiz şey; kalite, güvenilirlik, farklılık gibi ürünün özelliklerini vurgulamanın yanında, başlı başına bir ekonomik değere de dönüşmüş durumda. Küresel piyasalardaki güçlü markalar, ait oldukları ülkelere başta döviz akışı olmak üzere, çok çeşitli ekonomik faydalar getiriyor.”

AR-GE HARCAMALARININ ÜÇTE BİRİNİ ANKARA ÜSTLENİYOR

Markalaşmaya giden yolda ürünün Ar-Ge’si ve tasarımının temel belirleyici unsurlar olarak karşımıza çıktığını söyleyen Varank sözlerine şöyle devam etti: “Fiyat, kalite ve performans açısından benzer ürünlerin olduğu bir piyasada, özgün kimlik oluşturmanın anahtarı tasarımdan geçiyor. Dünya'nın neredeyse tüm ülkelerinde satılan başarılı küresel markalara baktığımızda kendi tasarımlarıyla markalaştıklarını ve pazarda söz sahibi olduklarını görüyoruz. Bu manada bakanlık olarak üreticilerimizin Ar-Ge ve tasarım alanında yetkinliklerini artırmak adına çeşitli destekler sunuyoruz. Yeri gelmişken sizlerle ve kamuoyuyla güzel bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Marka başvurularında 2011 yılından bu yana istisnasız her yıl Avrupa’da birinci sıradayız. Son 17 yılda ülkemiz orijinli uluslararası marka başvuruları da yaklaşık üç buçuk kat arttı. Toplam yerli sınai mülkiyet verilerinde dünyada 11’inci sıradayız.”

ÜLKEMİZE DEĞER KATACAK OLAN GENÇLERDİR

Açılış seremonisinde sahneye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; “Alanında marka olmuş 250 marka ismi bir araya getirmesinden dolayı, milli ve yerli markalarımızın ortaya çıkarılması açısından Uluslararası Ankara Marka Buluşmalarını çok önemsediğimizi belirtmek isterim. Ürün veya hizmetle ekonomik değer üretmenin en önemli yolu markalaşmadır. Hatta markalaşma bugünün dünyasında var olabilmenin en önemli koşullarından biridir. Artık nitelikli, markalaşmış gerçekten ikinci eli ve servisi olan üretimler dünyada pazar payına sahip olabiliyor. Bir şeyin marka olup olmadığı anlamamızı sağlayan şey en temelde insanın onda gördüğü özgünlük, kalıcılık ve saygınlıktır. Özellikle genç kardeşlerime seslenmek istiyorum. Şehirlerimizin marka değerlerini yükseltecek ve geleceğe taşıyacak ve ülkemize değer katacak olan yeni markalar oluşturacak olan siz değerli gençlerdir. Markalaşma kültürünü sadece belli şehirlerimize değil Türkiye geneline yayılmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

YURT DIŞINDA DA KABUL GÖREN MARKALARA SAHİP OLMALIYIZ

Ankara Valisi Vasip Şahin ise, “Markalaşmak demek güven ve kalitedir.Markalaşmak için öncelikle tüketicinin gözünde kaliteli ve güven veren işlere imza atılması gerekmekte. 2023 hedeflerine hızla ilerleyen Türkiye önümüzdeki süreçte özellikle ticaret hacmini artırmak arzusundadır. Ancak büyük hedeflere sadece mal ve hizmet satarak ulaşamayız. Küresel piyasalarda kalıcı olmak, Türkiye’ye katkı vermek istiyorsak yurt dışında da kabul gören markalara sahip olmalıyız” dedi.

ÜRÜN VE HİZMETLERİN REKABET ALANI ARTIK BÜTÜN DÜNYA 

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Ankara Marka Buluşmalarını düzenleyen ATO Başkanı Gürsel Baran ise açılış konuşmasında şunları söyledi: “Dördüncü sanayi devrimi başladı. İletişim ve bilişim teknolojilerindeki gelişim her açıdan insanları yoğun bir bilgi bombardımanı altına soktu. Ürün ve hizmetlerin rekabet alanı artık bütün dünya. Marka olarak özetlenebilecek zihin payı, tanınma, güç, güven ve kazanç sağlıyor. Son 17 yıllık dönemde küresel ekonomideki payını ve rolünü artıran Türkiye, marka ve markalaşma konusunda da önemli aşama kat etti. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın son açıkladığı verilere göre, 2018 yılı itibariyle Türkiye dünya sıralamasında tasarımda 5’inci, marka başvurusunda 8’inci ve patent başvurusunda da 14’üncü sırada. Türkiye genel sıralamada tamamı yerli fikri mülkiyet çalışmalarıyla da 11’inci sıraya yükseldi.”

MARKA BİLİNCİNİ TOPLUMUN HER KESİMİNE YAYMAK İSTİYORUZ

Sözlerine devam eden Gürsel Baran, “Katma değerli üretim, inovasyona dayalı büyüme, marka olma bilincini en küçük işletmeye kadar aşılamamız, hatta yarının girişimcileri olan gençlerimizi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bugün burada açılışını yaptığımız Uluslararası Ankara Marka Buluşmalarının yegâne amacı bu. Verimlilik esaslı, ileri teknoloji kullanımı ile yüksek katma değerli üretim ve yine yüksek katma değerli markalı üretim ve ihracat ile ülkemizin rekabet gücünün yükseltilmesi için marka bilincini toplumun her kesimine yaygınlaştırmak istiyoruz. Üç gün boyunca 250 konuşmacının, 26 eğitim programının, sosyal projelerin, teknolojideki gelişmelerin göz önüne serileceği fuarın, üniversitelerimizin, gençlerimizin, iş insanlarımızın oluşturacağı sinerji, Türkiye’nin bilgi penceresinden bakarak hedeflerine ilerlemesini sağlayacak” diyerek konuşmasını tamamladı.

SUNAY AKIN, ERDAL BEŞİKÇİOĞLU, AHMET ÜMİT VE DAHA FAZLASI 

Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları tarihte Gordion Düğümü anlatısı olarak yerini alan ve ‘Düğümü Çözenin Hâkim Olacağı’ kehanetinden ilham alınarak ‘Düğüm Çözülüyor’ temasıyla gerçekleştiriliyor. Açılış töreninin ardından düğümü çözmek için ilk olarak sahneye şair, yazar ve müzeci Sunay Akın çıktı. Birinci gün boyunca 60’tan fazla konuşmacı katılımcılarla bir araya gelecek. Yazar Ahmet Ümit ‘Cinayet Romanlarında Düğüm Çözmek’, Erdal Beşikçioğlu ‘Sinemada Karakter Yönetimi, fütürist, ekonomist ve yazar Ufuk Tarhan ‘Bestopya’ya Doğru’, Ersin Özince ‘Ekonomide Düğümleri Çözmek’ ve gazeteci Ayşe Arman ‘Sakajewa, Bir İyilik Hareketi’ni anlatacak.

DÜNYA'NIN EN GENÇ SERİ GİRİŞİMCİSİ DE ANKARA'DA 

Henüz 12 yaşındayken kurduğu ünlü oyun şirketi Casey Games’in CEO’luğunu yapan dünyanın en genç seri girişimcilerinden olan İrlandalı Jordan Casey, Ankara Marka Buluşmalarının ilk günkü konuşmacıları arasında yer alıyor. Girişimcilik konusunda dünyada geniş kitleler tarafından büyük ilgiyle takip edilen genç CEO, ‘Yaşınızın Sizi Geri Çekmesine İzin Vermeyin’ temalı konuşmasında deneyimlerini aktaracak.

TÜRKİYE'DE MEDYA 

Uluslararası Ankara Marka Buluşmalarının ilk gününde Türkiye’de medyanın düğümü de çözülecek. Türkiye’nin önde gelen gazetecileri Deniz Zeyrek ve İsmail Saymaz ‘Medya ve Etik’, Mustafa Kartoğlu ve Okan Müderrisoğlu ise ‘Medyada Marka Olmak, Korumak ve Sürdürmek’ temalı konuşmalarıyla katılımcılarla buluşacak.

EĞİTİMLER, PANELLER, KONFERANSLAR VE İMZA GÜNLERİYLE DOLU 

Üç gün sürecek organizasyonda geniş ve zengin bir programla on binlerce katılımcı bir araya gelecek. Dokuz farklı salonda ve ortak alanlarda düzenlenecek buluşmaya iletişim profesyonelleri, start-up projeleri, sanatçılar, gazeteciler, iş ve akademi dünyasından isimler, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve meslek örgütleri, yerel yöneticiler, üniversiteler ve sosyal medya fenomenleri katılacak. Uluslararası Ankara Marka Buluşmalarında marka olmanın değeri, markalaşma bilincinin oluşturulması ve arttırılması, küresel markalaşma, pazarlama ve pazarlama yönetimi, reklamcılık gibi markalaşma konularında eğitimler, yerli ve yabancı konuşmacılar, paneller, sergiler, imza günleri ve konferanslar düzenlenecek. Online kayıt ile etkinliğe herkes ücretsiz olarak katılabilir.

Editör: MURAT ÖZER