Shangai’da dünya devi şirketlerinin yeni ürün ve hizmetlerini görücüye çıkaracağı 3. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) kapılarını açtı. Fuarın açılışında video konferans yöntemiyle bir konuşma yapan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, küresel ekonomiye dönük önemli açıklamalarda bulundu.
 
Geçen yıl ikincisi düzenlenen fuarda ilan edilen dışa açılmayı genişletmeye yönelik tedbirlerin tamamının hayata geçirildiğini söyleyen Xi Jinping, COVID-19’a karşın kapılarını açan 3. CIIE’nin düzenlenmesinin, Çin’in dünya ile piyasa fırsatlarını paylaşma ve küresel ekonomik toparlanmaya katkı yapma arzusunu yansıttığını vurguladı. “Tarihe bakıldığında insanlığın bütün risk ve felaketlerin üstesinden gelip ilerlemeye devam ettiği açıkça görülebilir. Dünya ülkelerinin dışa açılma ve iş birliği arzusu değişmedi. El ele verip riskler ve sınamalara birlikte göğüs gerecek, iş birliği ve temasları güçlendirip dışa açılma boyutunu genişletmek için ortak çaba göstereceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Xi, dünyada ortak refahın sağlanması için büyük ülke ve başlıca ekonomik toplulukların iyi bir örnek teşkil etmesi, gelişmekte olan ülkelerin de aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

ÇİN'İN MAL İHRACATI 22 TRİLYON DOLARI AŞACAK

Çin’in istişare, ortak inşa ve paylaşıma dayalı küresel yönetişim kavramında ısrar edeceğini vurgulayan Xi, sözlerine şu şekilde devam etti: Ülkeler, Dünya Ticaret Örgütü temelindeki çok taraflı küresel ticareti korumalı. Küresel ekonomik yönetişim kuralları iyileştirilerek açık bir dünya ekonomisinin inşası için çaba gösterilmeli. Çin, yurt içi ekonomik sirkülasyon düzleminde yurt içi ve yurt dışı sirkülasyonların birbirini desteklediği yeni kalkınma modelini orta koydu. Bu, kapalı değil, daha açık bir sirkülasyondur. Böyle bir model, hem Çin’in kalkınma ihtiyacını karşılayacak hem de farklı ülkelerin halklarına yarar getirecek. Çin’in 1,4 milyarlık nüfusunun 400 milyonu orta gelirlidir, bu da Çin’in dünyanın tüketim potansiyeli en büyük piyasası olduğunu gösteriyor. Gelecek 10 yıl içinde Çin’in gerçekleştireceği mal ihracatının 22 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

ÇİN, TEKNOLOJİLERİN PAYLAŞILMASI İÇİN NEGATİF LİSTEYİ DAHA DA DARALTACAK

Çin halkının koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele konusunda dev bir stratejik ilerleme kaydettiğini, ülke ekonomisinin yeniden istikrar kazandığını ve yılın ilk üç çeyreğinde ekonomik büyüme sağlandığını anımsatan Xi Jinping, “Çin’in dış ticareti yüzde 0,7, fiilen değerlendirilen yabancı yatırımlar ise yüzde 5,2 arttı. Çin, iş birliği, dayanışma ve kazan-kazan ilkeleri çerçevesinde dışa açılma boyutunu genişletecek, Çin piyasası dünya ülkelerinin ortak piyasası haline gelecek. Çin, dijital ekonomi ve internet alanlarında da diğer ülkelerle bağlantısını genişletecek, ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması için reformları derinleştirmeye devam edecek” dedi.

Covid-19 salgınının etkilerini gidermek açısından Çinli ve yabancı şirketlere aynı faydalı politikalar uygulanacağını söyleyen Xi, yabancılar konusunda yapılacak düzenlemeleri şöyle sıraladı: Çin yabancılara yönelik açık ve şeffaf hukuk sistemini geliştirecek, fikri mülkiyet hakları ve yabancı sermayeli şirketlerin meşru haklarının korunması kuvvetlendirilecek. Çin, daha çok ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarını imzalayacak.
 

Editör: MURAT ÖZER