Şirketlerin, derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarına daha fazla kadın üye alınması için çalışan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD), ikinci yaşını düzenlediği etkinliklerle kutladı. YKKD’nin ikinci yıl etkinlikleri kapsamında organize ettiği “2019’da Belirsizlikle Baş Etme Yolları” başlıklı panel Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, Ekonomist Mehmet Sönmez ve Ekonomist Murat Sağman’ın katılımıyla gerçekleşti.

Araştırmalar, 2025’e kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması halinde dünya ekonomisine 12 trilyon dolarlık bir katkının ortaya çıkacağının öngörülüyor. Kadınların ekonominin içinde olmadığı ülkelerde ise ekonomik kaybın yüzde 30’lara kadar çıktığı tahmin ediliyor. Buna karşılık yükseköğretim mezunları içerisinde erkekler ve kadınların istihdam oranı arasında kayda değer bir fark söz konusu. Yükseköğretim kurumundan mezun erkeklerin yüzde 78,4’ü istihdama katılırken, bu oran kadınlarda %61’e düşüyor.

Türkiye’de de kadınların temsil oranı, üst kademelere çıktıkça hem kamu hem de özel sektörde azalıyor. Türkiye genelinde işverenlerin yalnızca yüzde 8’inin ve her 100 girişimciden sadece 9’unun kadın olduğu belirlenmiş.

Ekonomideki kadın – erkek eşitsizliğini gidermek ve yönetim kurullarında daha fazla kadının yer almasını sağlamak amacıyla çalışan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği, bugüne kadar 100’e kadına mentorluk yaparak yönetim kurullarına hazırladı. 2012 yılında bir platform olarak başlayan hareket, Ocak 2017’de dernek statüsü alarak çalışmalarını hızlandırdı. Bu yıl dernek çatısı altında ikinci yaşını kutlayan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin üçüncü dönem yönetim kurulu kadın adayları Haziran 2019’da mezun olacak.

KADIN YÖNETİCİ İLE ÇALIŞAN ŞİRKET Y VE Z KUŞAĞINI KAZANIR 

Panelde konuşan Mehmet Sönmez özellikle kuşaklar arası dengeye dikkat çekerek “Türkiye ekonomisi konusunda karamsar değilim. Kurumların şu anki tabloyu iyi hale getirebilme çevikliği biraz da bu grubunun dengeli bir jenerasyona sahip olması ile ilgili olduğunu düşünüyorum. 1965 ve öncesi doğanlar ile X, Y gibi farklı kuşakların icrada ve karar mekanizmalarında homojen şekilde yer almalarının bizleri çözüme daha kolay ulaştıracaktır” diye söyledi.

İş dünyasında ciddi bir kuşak değişiminin yaşandığına dikkat çeken Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Başkanı Hande Yaşargil ise özellikle Y ve Z kuşağının çalışma hayatına katılması ile birlikte yöneticilik / liderlik anlayışının da ciddi anlamda değiştiğini vurguladı. “Yeni kuşak, iş hayatında güçlü ilişkiler kuran, hiyerarşi uygulamayan, esnek ve çalışma arkadaşlarını karar sürecine katan yöneticiler istiyor. Yeni kuşak, açık fikirli, araştırmayı seven, pratik ve sonuç odaklı insanlardan oluşuyor” diye konuştu.

 "YÖNETİM KURULLARINA EN AZ İKİ KADIN ÜYE ALIN"

Bu nedenle iş dünyasına çağrı yaptıklarına işaret eden Yaşargil, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Küresel büyük şirketler bunun farkına vardı ve üst düzey yöneticilerini kadınlar arasından seçiyor. Ancak, yönetim kurullarında azınlık olan kadınlar seslerini hala yeterince duyuramıyor, önerilerini kabul ettiremiyor. Bu nedenle patronlara diyoruz ki, şirketlerinizin yönetim kurullarında en az iki kadın üye olmalı. Bu hem sizin bakış açınızı genişletecek hem de karar verirken tüketicilerinizin yarısını oluşturan kadınları birinci elden dinleme fırsatı bulacaksınız.

  • Crunchbase'in 2017 yılı Nisan ayında yayınladığı rapora göre tüm dünyada start-up ekosisteminde kadın girişimcilerin oranının %17 civarında.
  • Start-up girişimlerini izleyip denetleyen startups.watch verilerine göre ise Türkiye'de girişim ekosisteminde kadın girişimcilerin oranı %15.
  • TÜİK Kasım 2017 Temel İşgücü Göstergeleri veri tabanına göre 15 yaşın üzerindeki toplam nüfus içerisinde istihdam oranı erkeklerde %65,8 olmasına rağmen kadınlarda bu oran %29,3 seviyesinde kalıyor.
  • Bu da gösteriyor ki, kadın girişimlerinin desteklenmesi ve kadınların iş hayatında karar alma mekanizmaları içinde erkeklerle eşit bir etkiye sahip olması anlamında hem ülkemizde hem küresel olarak büyük bir eksiklik var.
Editör: MURAT ÖZER