TBMM Genel Kurulu, 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 21 Aralık 2022'deki birinci bölümünde 7 maddenin kabul edilmesinin ardından kalan maddelerin görüşülmesi için Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında bugün toplandı. Genel Kurul’da görüşülen ve oylamaya sunulan torba kanun teklifinin tüm maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin kalan maddelerin görüşülmesi için toplandı. Kanun teklifinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisine 200 milyar lira ilave edilmesi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve TCDD'ye ait bazı limanların özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az sözleşme süreleri, 49 yıla kadar uzatılması ve BOTAŞ'ın borçlarının Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek silinmesi kabul edilmiş oldu. Teklifle birlikte ayrıca, özelleştirme devir işlemleri esnasında TEDAŞ'a devredilmiş olan alacaklarından, asıl alacak tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile ulaşılamayan, feshedilmiş, ticaret sicilinden terkin edilmiş ve tasfiye edilmiş aboneliklere ilişkin alacaklardan vazgeçilmesi ve TEDAŞ'a geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlara ilişkin yapılandırma imkanı getirildi.

Milletvekillerinin gündem dışı söz almalarının ardından Genel Kurul’da grup başkanvekilleri değerlendirmelerde bulundu. Sonrasında ise gündeme geçildi.

'TÜRK- İŞ BU SENE İMZA ATMADI'

Genel Kurul'da, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 bin 506 TL olarak açıklanan asgari ücretle ilgili AK Parti ve CHP grupları arasında tartışma yaşandı. Açıklanan asgari ücrete eleştirilerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir de çıkmışlar teker teker teşekkür ediyorlar, çok iyi asgari ücretmiş. Şimdi, söyleyeceğim iyi asgari ücreti de bir kere o koltuğa Bakan oturacak, işveren temsilcisi oturacak, TÜRK-İŞ Başkanı oturacak: geliyor, ‘Seni ben atadım’ diyor, gidiyor kendi oturuyor. Bir kere TÜRK-İŞ Başkanı, TÜRK-İŞ imza atmadı, işçinin çok memnun olduğu asgari ücreti kim, nasıl tarif ediyor? TÜRK-İŞ, geçen sefer imza atan TÜRK-İŞ, bu sene imza atmadı; TÜRK-İŞ atmadı ya, DİSK falan değil. Nasıl işçi memnunmuş?" dedi.

'ÜLKEMİZİ 3 KAT, 4 KAT BÜYÜTTÜK'

Özel’in asgari ücret sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, 2022 Ocak ayında 4 bin 253 lira olan net asgari ücretin bugün 8 bin 506 olarak açıklandığını ve yıllık artışın yüzde 100 olduğunu söyledi. Çalışanları küresel enflasyona karşı koruma kararlılığı gösterdiklerini kaydeden Tunç, "AK Parti iktidara geldiğinde 185 lira olan asgari ücret kur bazında, o günkü rakamla 100 dolara tekabül ediyordu. Bugün 8 bin 506 lira 455 dolara tekabül ediyor. Böylece biz ülkemizi 3 kat, 4 kat büyüttük diyoruz. Asgari ücretlimizin, çalışanımızın ülkemizin büyümesine paralel olarak 4,5 kattan fazla alım gücünü artırmış oluyoruz. Tabii biz sadece bununla kalmadık, tüm ücretlilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinin gelir ve damga vergisi dışında bırakılmasını sağlayan yasal düzenlemeyi, tarihi bir adımı atarak asgari ücretteki vergiyi biz kaldırdık. Sadece işçiler değil tüm kamu çalışanlarımızı kapsama alarak ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmını vergi dışı bıraktık. İşçilerimizin net ücretlerinde artış sağlarken, istihdam ve yatırımı destekledik. Bundan sonra da sabit gelirlilerimizin refahını artıracak adımlar atmaya devam edeceğiz. İşçilerimizin net ücretlerinde çok önemli bir artış sağlarken istihdam, üretim ve yatırımı da destekledik" diye konuştu.

'YOKLAMASIZ İDARE EDİLEN BİR SÜREÇ YAŞADIK'

PKK'lı teröristle fotoğrafları ortaya çıktıktan sonra yurt dışına kaçmak isterken yakalanıp tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in milletvekilliğinin Genel Kurul’da yapılan oylama sonucu düşürülmesi sonrasında söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, "Dört yılı aşkın bir süredir burada neredeyse yoklamasız idare edilen bir süreç yaşadık. Verilere göre baktığımızda 448 birleşim ve 1985 oturum gerçekleştirilmiş, sadece 11 kez yoklama yapılmış, bu 11 kez yoklamanın 6 tanesi Semra Güzel vekilimiz için yapılmış. Kumpas kurdunuz bir vekile, kumpas; ayıptır, utanmanız gerekiyor" dedi. Oruç, daha sonra HDP grubu olarak kararı protesto ettiklerini ve Genel Kurul'u terk ettiklerini açıkladı.

HDP milletvekillerinin Genel Kurul salonunu terk etmesinin ardından birleşime ara verildi. Sonrasında birleşime tekrar devam edildi ve torba kanun teklifinde yürütme maddesi olarak yer alan 14'üncü maddenin de oylama ile kabul edilmesiyle tüm maddeler kabul edildi ve yasalaştı. (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: MURAT ÖZER