Adalet Bakanlığı Sözcüsü Thom Mrozek' in yaptığı açıklamaya göre bu dava doğum turizmiyle ilgili olarak ülkede açılan ilk dava. ABD'de "doğum turizmi" ilk kez federal bir mahkemede suç kapsamında değerlendirildi. Varlıklı hamile kadınlar için Çin'den ABD'ye tur düzenleyen 19 kişi gözaltına alındı 3 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

ABD'de doğum yapan kadınların çocukları otomatik olarak Amerikan vatandaşlığı almaya hak kazanıyor. Bu sebeple doğumdan birkaç ay önce turist vizesi ile ve bol elbiselerle yada kendi ülkelerindeki doktorlarından aldıkları uçağa binebilir raporu ile ABD'ye seyahat eden cesur kadınları artık büyük bir risk bekliyor. Türkiye'den de son zamanda bu sebeple pek çok kişi ABD'ye seyahat ediyor.

2013 yılında Anadolu Ajansı'na konuşan yurt dışı sağlık merkezi Yeni Bir Yaşam'ın Genel Müdürü Şevki Akaydın, o dönem yılda ortalama 450 Türk kadının doğum için ABD'ye gittiğini ve toplam 13 milyon dolarlık harcama yaptığını söylemişti.

Güney California'da gözaltına alınan kişilere "göçmenlik dolandırıcılığı, para aklama ve kimlik hırsızlığı' suçlamaları kapsamında dava açıldı. Suçlamaların çoğu, hamile kadınların burada doğum yapabilmek için 15 bin ile 50 bin dolar arasında para ödedikleri 2015'teki bir dizi lüks "doğum oteline" düzenlenen baskınlarla bağlantılı olduğu da belirtiliyor.

"GÖÇMENLİK YASALARINI İHLAL ETMEYE YÖNELİK KRİMİNAL BİR UYGULAMA"

ABD'de doğum yapan kadınların çocukları otomatik olarak Amerikan vatandaşlığına geçiyor. Türkiye'den de bazı kişiler bu sebeple ABD'ye geliyor. Oysa ki aralarında İsviçre ve Japonya'nın da bulunduğu birçok ülke, doğum yolu ile vatandaşlık için ebeveynlerden birinin vatandaş olması şartını arıyor. CNN'nin haberine göre Savcı Nick Hanna, Çin kaynaklı doğum turizmini "göçmenlik yasalarını ihlal etmeye yönelik kriminal bir uygulama" olarak niteledi. ABD Başkanı Donald Trump, ülkede doğan her çocuğa otomatik vatandaşlık hakkı verilmesi uygulamasını kaldırmak istediğini söylemişti. Cazip vatandaşlık imkanları, temiz hava, güvenli ortam ve üstün eğitim sloganları ile pazarlanan ABD'ye doğum turizmi ilk kez alınan bu karar ile yavaşlamaya başlayacaktır.

Pew Araştırma Şirketi'nin 2016'da yayımladığı verilere göre, 1980-2006 yılları arasında 370 bin kaçak göçmenin bebeğine bu yolla vatandaşlık verildiği açıklanmıştı.

Gülden Seçilmiş - Haber Channel Miami

Editör: MURAT ÖZER